«Παιδί στην εφηβεία: Τι να κάνετε όταν το έφηβο παιδί σας, σας ωθεί μακριά του», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Παιδί στην εφηβεία: Τι να κάνετε όταν το έφηβο παιδί σας, σας ωθεί μακριά του», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Οι έφηβοι έχουν τη φυσική τάση να θέλουν να χωριστούν από τους γονείς τους και να αναζητήσουν ψυχολογική αυτονομία. Είναι μέρος μιας διαδικασίας αυτοπραγμάτωσης που βοηθά τα παιδιά να καθορίσουν πώς θα είναι ως άτομα και ενήλικες. Ανεξάρτητα από το πόσο αποτελεσματικός γονέας είστε, σε αυτό το σημείο, ο έφηβός σας θα απομακρυνθεί από εσάς.

Το μεγαλύτερο μέρος του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους εφήβους μας έχει να κάνει περισσότερο με εμάς παρά με αυτούς. Βλέπουμε τους εαυτούς μας στα παιδιά μας, προβάλλοντας τη δική μας ιστορία στο μέλλον τους και υποθέτοντας ότι θα επαναλάβουν τα λάθη μας. Αποτυγχάνοντας να διαχωρίσουμε την εμπειρία μας από των παιδιών μας, βλάπτουμε τόσο εκείνα, όσο και τη σχέση μας μαζί τους.

Για να εξισορροπήσουμε αυτήν τη μετάβαση, χρειάζεται να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση τους. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο βασικούς τρόπους που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε αυτήν τη δοκιμαστική φάση της σχέσης μας με τα έφηβα παιδιά μας:

  1. Αναγνωρίστε ότι δεν αφορά εσάς– Οι έφηβοι μπορούν να πουν σκληρά πράγματα για να ακουστούν. Αν και αυτές οι δηλώσεις μπορεί να είναι ακραίες, συχνά υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτές που μπορεί να τις κάνει πιο οδυνηρές. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να τείνουμε να αισθανόμαστε θύματα και να οδηγούμαστε σε σκέψεις όπως, «Ήμασταν πραγματικά τόσο αποτυχημένοι γονείς;», «Δεν μπορεί να με συγχωρήσει;» «Γιατί δεν καταλαβαίνει όλα όσα έχω κάνει για αυτόν;». Ωστόσο, δεν είναι δουλειά των παιδιών μας να μας φροντίζουν και να μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Αυτή είναι η δουλειά μας.

Πρέπει σίγουρα να παρεμβαίνουμε σε οποιαδήποτε βλαβερή συμπεριφορά, μέσω του διαλόγου. Όλα τα συναισθήματά τους είναι αποδεκτά, εκτός από τις άσχημες συμπεριφορές. Μπορούμε να τους προσφέρουμε το χώρο που χρειάζονται για να εξωτερικεύσουν αυτό που νιώθουν και να ξεπεράσουν τα συναισθήματά τους με δύναμη και αντοχή.

  1. Μην υπερβαίνετε τα όρια – Είναι λογικό να ανησυχούμε για το είδος των ενηλίκων που θα εξελιχθούν τα παιδιά μας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να κάνουμε μια σειρά από μη ρεαλιστικούς κανόνες που κάνουν τα παιδιά μας να αισθάνονται αναξιόπιστα εμποδίζοντάς τους να μάθουν για τον εαυτό τους. Η επιθυμία ενός εφήβου να επαναστατήσει μπορεί συχνά να πυροδοτήσει την επιθυμία μας να γίνουμε ελεγκτικοί. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, οι υπερβολικές προσπάθειες για έλεγχο οξύνουν την αρνητική πιθανή κατάσταση σε αυτή τη σχέση.
  2. Να είστε εκεί όταν σας χρειάζονται – Δίνοντας στα παιδιά μας χώρο δεν σημαίνει να τα απορρίψουμε εντελώς. Οι έφηβοι χρειάζονται καθοδήγηση και υποστήριξη και θα πρέπει πάντα να γνωρίζουν ότι είμαστε εκεί για να τους μιλήσουμε και να τους βοηθήσουμε να διαχειρίζονται τα διάφορα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν στην πορεία της ζωής τους. Δεν πρέπει ποτέ να τιμωρούμε τα παιδιά μας για τις στιγμές που έχουν απορρίψει τη βοήθειά μας. Μπορούμε να είμαστε παρόντες για αυτούς με έναν ήρεμο, συνεπές τρόπο που τους επιτρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε δίπλα τους όποτε θέλουν τη συμβολή μας ή τη βοήθειά μας.
  3. Βοηθήστε τους να αναπτύξουν την αίσθηση του νοήματος και του σκοπού – Αν ποτέ νιώθουμε ανήσυχοι για τις επιλογές των παιδιών μας, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να επικεντρωθούν και να αναπτυχθούν. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα χόμπι που τους γεμίζει για παράδειγμα. Είναι σημαντικό να αφήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν αυτήν την εμπειρία μόνοι τους και να μην υπερβάλλουμε με τρόπους που μπορεί να τους κάνουν να νιώσουν απομάκρυνση ή καταπίεση.
  4. Γίνετε η αλλαγή που θέλετε να δείτε στο παιδί σας – Η ευτυχία των γονέων (ιδιαίτερα των μητέρων) συνδέεται στενά με την ευτυχία των παιδιών τους. Το σημαντικότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε υπευθυνότητα στις δικές μας ενέργειες, να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό και να εστιάζουμε στο να έχουμε τις δικές μας υγιείς σχέσεις. Εάν το παιδί μας, μας απορρίπτει, θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και παρόντες ώστε να αισθάνεται όμορφα απέναντί ​​μας, με σκοπό να αναπτύξουμε μια πιο υγιή και ώριμη σχέση με την πάροδο του χρόνου.
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ