Παναγιώτης Σταμπουλίδης στο «Π»: Εστιατόρια και καφέ δεν θα αντιμετωπιστούν όπως τα μπαρ - Karfitsa.gr
Πολιτική

Παναγιώτης Σταμπουλίδης στο «Π»: Εστιατόρια και καφέ δεν θα αντιμετωπιστούν όπως τα μπαρ

Χριστούγεννα με… νέα κανονικότητα προαναγγέλλει, μιλώντας στο «Π», ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Υπογραμμίζει ότι, όταν αυτό γίνει, το λιανεμπόριο θα ανοίξει με προσοχή και με την εμπειρία από το προηγούμενο άνοιγμα, της άνοιξης. Ως προς την εστίαση, τονίζει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά καφετέριες και εστιατόρια, όταν ληφθεί η απόφαση για την επαναλειτουργία αυτών των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ υπογραμμίζει ότι η νέα κατάσταση θα έχει κανόνες και περιορισμούς.

Με την παράταση του lockdown προ των πυλών, έχει ξεκινήσει η παράλληλη συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς. Εκτιμάτε ότι θα κάνουμε κάπως πιο «κανονικά» Χριστούγεννα; Γιατί και η αγορά εκπέμπει σήμα κινδύνου…

Θα κάνουμε Χριστούγεννα με τη νέα κανονικότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι όλοι θέλουμε να βρούμε τους καθημερινούς μας ρυθμούς, που είχαμε πριν από την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας του COVID-19, και σας διαβεβαιώνω ότι, περισσότερο από όλους, εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης θέλουμε την καταναλωτική κινητικότητα και την αύξηση της παραγόμενης αξίας από τις οικονομικές δραστηριότητες. Ωστόσο έχουμε τονίσει ότι δεν μπαίνει στη ζυγαριά η δημόσια υγεία, η διασφάλιση της οποίας αποτελεί προτεραιότητά μας.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο; Ποια καταστήματα προγραμματίζεται να λειτουργήσουν πρώτα; Και τι θα γίνει με τα εμπορικά καταστήματα;

Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν βοηθάει στο να μείνουμε πιστοί στην τήρηση των μέτρων και οι όποιες προσδοκίες για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων δεν πρέπει να παραβλέπουν την εξέλιξη της νόσου. Όταν τα δεδομένα μάς επιτρέψουν να επανεκκινήσουμε κλάδους, να είστε σίγουρος ότι έχουμε την εμπειρία της πρώτης φάσης της πανδημίας και, με γνώμονα τη δημόσια υγεία, θα διασφαλίσουμε την ομαλότητα στην αγορά.

Τι είναι η μέθοδος του «click away» και πόσο ευρέως μπορεί να εφαρμοστεί; Μπορεί να ξεκινήσει στα εμπορικά καταστήματα πρώτα και μετά να προηγηθεί το πλήρες άνοιγμά τους;

Αποτελεί μια μέθοδο για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να παραλαμβάνονται επιλεγμένα και προπληρωμένα προϊόντα σε καθορισμένο ραντεβού, σε χώρο διαμορφωμένο από αυτές, έτσι ώστε να μην εισέρχεται ο πελάτης στο κατάστημα. Εφαρμόζεται ήδη στη βόρεια Ευρώπη και θα μπορούσε να αποτελέσει συμπληρωματικό μέτρο από τις επιχειρήσεις, όταν ανοίξουν τα φυσικά καταστήματα για τους καταναλωτές.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο άντεξε αυτήν τη φορά; Γιατί την προηγούμενη είχαμε δει σοβαρές δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις…

Το ηλεκτρονικό εμπόριο, κε Ευγενίδη, ήρθε για να μείνει. Ο τρόπος που οι πολίτες χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι εντυπωσιακός και μάλιστα όσο οι νέοι χρηματοδοτούν μόνοι τους τις αγορές τους, τόσο θα αυξάνεται ο κύκλος εργασιών αυτής της επιλογής. Το στοίχημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πόσο γρήγορα θα αναπτύξουν ανταγωνιστικά ηλεκτρονικά καταστήματα, προκειμένου να αντέξουν στην υπεροχή των μεγάλων εγχώριων και αλλοδαπών επιχειρήσεων. Όσον αφορά τις καθυστερήσεις, είναι λογικό, όταν ο όγκος των παραγγελιών αυξάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά 30%. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι εταιρείες ταχυμεταφορών έχουν επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν.

Σχεδιάζετε να ανοίξετε την εστίαση και με ποιες προϋποθέσεις; Με μουσική;

Κύριε Ευγενίδη, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της νόσου στην κοινότητα. Θυμίζω ότι οι ειδικοί δείχνουν με τα στοιχεία που διαθέτουν ως μία πηγή διασποράς της νόσου αυτούς τους χώρους. Πιστεύουμε ωστόσο ότι θα πρέπει να διαχωριστεί ο κλάδος των εστιατορίων και του καφέ από τα μπαρ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διαφορετικά ακόμα και στον χρόνο επανεκκίνησης.

Η κεντρική ιδέα είναι να κλείνουν τα καταστήματα τις βραδινές ώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη νυχτερινή διασκέδαση και για μίνι μάρκετ κ.ο.κ.; Θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, έστω αργότερα από τις 21:00;

Η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα έχει κανόνες και περιορισμούς. Θα πρέπει να διαφυλάξουμε ότι κερδίζουμε υγειονομικά αυτή την περίοδο και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την ομαλή λειτουργία του υγειονομικού μας συστήματος. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κεντρικά από την κυβέρνηση.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ