Πανελλαδικές 2018: Πόσοι πέρασαν χωρίς να πιάσουν τη βάση - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Πανελλαδικές 2018: Πόσοι πέρασαν χωρίς να πιάσουν τη βάση

του Κωνσταντίνου Αναστασίου

Περίπου 7 στους 10 υποψηφίους θα μπουν φέτος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Πτώση στις βάσεις εισαγωγής σημειώθηκαν στις σχολές των Θετικών Επιστημών, συγκεκριμένα σε Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές σχολές, ενώ στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών καταγράφηκε σταθερότητα ή και μικρή άνοδος, κυρίως στα περιζήτητα τμήματα.

Σημαντική αύξηση των μορίων είχαν μερικές Παιδαγωγικές σχολές, το 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Οικονομικών Επιστημών και της Πληροφορικής κινήθηκε σε σταθερά επίπεδα, ενώ οι Στρατιωτικές Σχολές και τα Σώματα Ασφαλείας κυμάνθηκαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τα περυσινά. O διευθυντής του 28ου Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης στην Τούμπα, Δημήτρης Σόκουτης, μας έδωσε πρόσθετες πληροφορίες για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.

«Στο σχολείο μας, τα τμήματα ήταν μοιρασμένα. Είχαμε δύο τμήματα Θεωρητικής, δύο Θετικής και δύο Οικονομίας-Πληροφορικής. Ισάριθμα τμήματα δηλαδή», απάντησε ο διευθυντής του σχολείου, ερωτώμενος για τις προτιμήσεις των υποψηφίων φέτος. «Συνήθως, οι μαθητές της Θετικής τα καταφέρνουν καλύτερα, αλλά ειδικά φέτος στο σχολείο μας πήγαν καλύτερα αυτοί της Θεωρητικής», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Λύκειο είχε πέρυσι δύο επιτυχόντες στην Ιατρική, μία από τις πιο κλασικές υψηλόβαθμες σχολές που προτιμούν οι άριστοι εξεταζόμενοι, αυτή τη χρονιά δεν πέρασε ούτε ένας σε αυτή τη σχολή. Σύμφωνα με τον κ. Σόκουτη, ο βαθμός εισαγωγής έχει σημειώσει πτώση σε κάποιες σχολές που παραδοσιακά «προετοιμάζουν» τους φοιτητές τους ως εκπαιδευτικούς, κυρίως σε Φιλολογικές και Μαθηματικές σχολές. Για παράδειγμα, η βάση για το Μαθηματικό Ιωαννίνων διαμορφώθηκε στα 12.000 μόρια περίπου.

Οι άλλοτε «παραδοσιακές» σχολές δεν είναι πλέον περιζήτητες

«Πάντως, οι σχολές Πληροφορικής δεν είναι πλέον τόσο περιζήτητες, σε σχέση με παλιότερα», υποστηρίζει ο διευθυντής του Λυκείου, όπως διαπίστωσε ο ίδιος από τις σχολές στις οποίες πέρασαν οι εισακτέοι. «Από το Λύκειό  μας πέρασαν 83 άτομα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, από ένα σύνολο 100 ατόμων περίπου. Το μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης πέτυχε μια μαθήτριά μας που πέρασε στην Ψυχολογία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία συγκέντρωσε τουλάχιστον 18.000 μόρια», τόνισε στη συνέχεια. Γενικά, ζήτηση εμφανίζουν επίσης και τα ΤΕΙ, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία από το alfavita.gr, το ποσοστό των εξεταζόμενων των Γενικών Λυκείων στα βασικά μαθήματα των Πανελλαδικών που έγραψαν κάτω από τη βάση, έχει ως εξής: 15,9% στη Νεοελληνική Γλώσσα, 61,39% στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, 36,59% στα Αρχαία Ελληνικά, 29,10% στα Λατινικά, 46,21% στην Ιστορία (Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών). Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών: 31,43% στη Βιολογία, 69,62% στα Μαθηματικά, 39,78% στη Φυσική και 26,25% στη Χημεία. Επίσης, 50,46% στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον και 35,37% στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Μια καινοτομία που εφάρμοσε φέτος το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι να μην αναρτώνται τα ονόματα των επιτυχόντων στις καταστάσεις, αλλά μόνο οι κωδικοί τους. Πλέον, θα εμφανίζεται μόνο η σχολή στην οποία πέρασε κάθε μαθητής, όπως και οι βαθμοί του. Αυτό, βέβαια, δεν θα έχει τόσο μεγάλη σημασία ως προς την αγωνία των υποψηφίων, καθώς τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, από τις 17:30 περίπου, οι μαθητές μπορούσαν, μπαίνοντας με τον κωδικό του υποψηφίου και με το όνομά τους, το όνομα του πατέρα και της μητέρας τους, να δουν σε ποια σχολή πέρασαν, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ