Παραμονεύει η έκπληξη στο δήμο Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Θεσσαλονίκη

Παραμονεύει η έκπληξη στο δήμο Θεσσαλονίκης

Το 70% των ερωτηθέντων  δηλώνει πως θα ψηφίσει με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Σπάνε τα κομματικά δεσμά και επιλέγουν αυτοδιοίκηση, πόλη και πρόγραμμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Αυτό προκαλεί ανησυχία στα κομματικά επιτελεία καθώς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας όλα είναι ανοιχτά. Το εκλογικό σώμα έχει χειραφετηθεί από τις κομματικές επιλογές και εξετάζει και άλλες παραμέτρους, γεγονός που είχαν υποτιμήσει σε Πειραιώς και Μέγαρο Μαξίμου. Στη Θεσσαλονίκη, η κομματική υποψηφιότητα και το χρίσμα δεν ισοδυναμεί με νίκη στις εκλογές. Από τους 4 βασικούς διεκδικητές οι κ. Ορφανός και Ζέρβας δεν έχουν χρίσμα, με τον πρώτο όμως να ταυτίζεται με τμήμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ενισχυμένοι όσοι επένδυσαν στην αυτοδιοικητική ατζέντα και στα ζητήματα της πόλης

Μέχρι τώρα οι κ. Ταχιάος και  Ορφανός, έχοντας πολλά χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου, απολαμβάνουν μεν υψηλή αναγνωρισιμότητα, αλλά δεν έδωσαν βαρύτητα στα αυτοδιοικητικά και αυτό ίσως έχει επίπτωση.  Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος από αυτήν την εξέλιξη καθώς η προεκλογική του καμπάνια επικεντρώθηκε στα ζητήματα της Θεσσαλονίκης και αρκετές φορές καταφέρθηκε εναντίων των κομματικών επιλογών. Έχοντας να επιδείξει μία αυτοδιοικητική καμπάνια και χωρίς την επίσημη στήριξη κόμματος, καταφέρνει να βρίσκεται μία ανάσα από τον δεύτερο γύρο με μία ιδιαίτερη δυναμική. Τέλος το στοίχημα για την κ. Νοτοπούλου είναι να καταφέρει να ξεπεράσει την κομματική ψήφο και να απευθυνθεί σε άλλες κατηγορίες ψηφοφόρων.

Τη μάχη θα κρίνουν για μία ακόμα φορά η αναποφάσιστοι, καθώς οι διαφορές είναι μικρές και η ψήφος τους καθοριστική. Το 75% των αναποφάσιστων είναι γυναίκες και σε ό,τι αφορά στην γεωγραφική τους κατανομή, προέρχονται κυρίως από το 1ο και το 5ο διαμέρισμα.

Όλα δείχνουν ντέρμπι

Με τις δημοσκοπικές διαφορές τόσο μικρές και τα χαρακτηριστικά των υποψηφιοτήτων δεδομένα, υπάρχουν συγκεκριμένες δυναμικές και όλα είναι ανοιχτά. Η μάχη θα κριθεί στο κατά πόσο θα αποτυπωθεί στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών αυτή η τάση αποκομματικοποίησης και αν τα κεντρικά πολιτικά μηνύματα διοχετευθούν στην κάλπη των ευρωεκλογών. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί τότε ετοιμαστείτε για μεγάλες εκπλήξεις στη Θεσσαλονίκη. Είναι πολύ πιθανό να προκύψει δήμαρχος πέρα και πάνω από τα κόμματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ