Παραπομπή σε δίκη για τα χαμένα 37 εκ. ευρώ του Α.Π.Θ. - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα Θεσσαλονίκη

Παραπομπή σε δίκη για τα χαμένα 37 εκ. ευρώ του Α.Π.Θ.

Την παραπομπή σε δίκη τριών πρώην πρυτάνεων του Α.Π.Θ. και οκτώ πρώην προέδρων και αντιπροέδρων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ιδρύματος την περίοδο 1999 – 2013, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Με βούλευμά του υιοθέτησε την πρόταση της αντεισαγγελέα Ειρήνης Χρυσογιάννη για τη γνωστή υπόθεση των χαμένων 37 εκατομμυρίων ευρώ, που δεν διεκδικήθηκαν ποτέ από ακαδημαϊκούς οι οποίοι παράλληλα ιδιώτευαν, παρά τη σχετική πρόβλεψη του νόμου.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Σύμφωνα με το βούλευμα οι οκτώ πρόεδροι παραπέμπονται σε δίκη για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και οι τότε πρυτάνεις για συνέργεια σε αυτή. Το σημαντικό όμως είναι ότι το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση ως προς το μέρος που κρίνει ότι νόμος που είχε ψηφιστεί και είχε λειτουργήσει ως «σφουγγάρι», απαλλάσσοντας τους ακαδημαϊκούς από ποινικές ευθύνες για τη διεκδίκηση των συγκεκριμένων ποσών είναι αντισυνταγματικός. Στην εισαγγελική πρόταση, όπως και σε άλλες δύο προτάσεις που έγιναν για τις υποθέσεις του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σημειώνεται ότι όσα προβλέπονται συνιστούν υποκρυπτόμενη αμνηστία και η αμνήστευση δεν επιτρέπεται για μη πολιτικά εγκλήματα.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση της υποχρέωσης που είχαν οι καθηγητές, μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού κάθε ιδρύματος να αποδίδουν το 15% των ακαθάριστων εσόδων τους από ελεύθερα επαγγέλματα. Τα χρήματα αυτά που για το διάστημα 1999 – 2013 μόνον για το Α.Π.Θ. ανέρχονται σε 36.991.610 ευρώ δεν έφτασαν ποτέ στα ταμεία του ΕΛΚΕ, όπως προβλεπόταν από το νόμο. Από την έρευνα ανέκυψε ότι δεν απέδωσαν τα χρήματα 1.200 καθηγητές που είχαν παράλληλη ιδιωτική απασχόληση.

Η υπόθεση των ποινικών απαλλαγών για την υπόθεση των δαπανών που έπρεπε να αποδίδουν οι καθηγητές με παράλληλα ιδιωτική απασχόληση, κυρίως μηχανικοί, αρχιτέκτονες και γιατροί, ξεκίνησε με μία τροπολογία με την οποία όλοι οι υπόχρεοι απαλλάχθηκαν από κάθε ποινική ευθύνη. Ωστόσο παρέμεινε η υποχρέωσή τους να εξοφλήσουν τις οφειλές που είχαν και μάλιστα η υποχρέωση ήταν ενοχική. Ύστερα από έρευνα που ξεκίνησε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, οι ποινικές ευθύνες αποδόθηκαν σε όσους είχαν την υποχρέωση συγκέντρωσης αυτών των χρημάτων και δεν το έπραξαν, δηλαδή των προέδρων και αντιπροέδρων του ΕΛΚΕ για την περίοδο των 14 χρόνων, όπως  και των πρυτάνεων που είχαν ευθύνη ελέγχου. Μάλιστα η έρευνα της Θεσσαλονίκης συμπαρέσυρε και άλλες εισαγγελίες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας παρόμοιες προκαταρκτικές εξετάσεις.

«Παρά ταύτα η διοίκηση του Ε.Λ.Κ.Ε. δια των προέδρων και αντιπροέδρων αυτής, οι οποίοι γνώριζαν τη μη απόδοση, σκόπιμα ουδέν έπραξε για την είσπραξη ή έστω την εκ των υστέρων αναζήτηση και ανάκτηση των ποσών αυτών δια της δικαστικής οδού (αγωγή, παρέμβαση κλπ.) ή με άλλο νόμιμο τρόπο (εξώδικη πρόσκληση κλπ.), όπως όφειλαν δυνάμει των διατάξεων των νόμων με αποτέλεσμα τη ζημία του ιδρύματος κατά το παραπάνω συνολικό ποσό», σημειώνεται στην πρόταση της κυρίας Χρυσογιάννη που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Εφετών. Σημειώνεται μάλιστα η αντίστοιχη ευθύνη των πρυτάνεων, οι οποίοι «αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, να παρακολουθούν και να ελέγχουν με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει ο Οδηγός Χρηματοδότησης τη λειτουργία και τα πεπραγμένα του Ειδικού Λογαριασμού.

Για την υπόθεση των ΤΕΙ επίσης το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης παρέπεμψε τα στελέχη που κατηγορήθηκαν σε δίκη, ενώ ήδη έχει υποβληθεί παραπεμπτική πρόταση και για την υπόθεση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με το ίδιο σκεπτικό. Κομβική θεωρείται η απόφαση του Αρείου Πάγου, ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου, καθώς ασκήθηκε αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος και σύντομα αναμένεται να κριθεί από το ανώτατο δικαστήριο.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ