Πειράματα με την Παιδεία - Karfitsa.gr
Άρθρα

Πειράματα με την Παιδεία

Το τελικό νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Λυκείου και το νέο εξεταστικό σύστημα για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που ανακοινώθηκε χθες για πολλοστή φορά από το υπουργείο Παιδείας, πιστοποιούν το συνεχές ράβε-ξήλωνε στην Εκπαίδευση στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και μερικούς μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της.

Του ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ*

Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου είχε κατηγορήσει για fake news τον Ελεύθερο Τύπο όταν είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο για το αδιάβλητο των εξετάσεων και την αντικειμενικότητα του προτεινόμενου συστήματος με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις «πράσινες» σχολές, στις οποίες οι υποψήφιοι θα έμπαιναν ελεύθερα με βασικά κριτήρια τις ενδοσχολικές εξετάσεις και το βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου που ανακοινώθηκε χθες, ωστόσο, όχι μόνο δεν αποσαφηνίζεται αν και πόσο θα μετράει ο βαθμός του απολυτηρίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά δεν υπάρχει καν η σχετική διάταξη για την εισαγωγή στις «πράσινες» σχολές, η οποία παραπέμπεται να ρυθμιστεί με Προεδρικό Διάταγμα.

Από την άλλη, αναβαθμίζονται ουσιαστικά όλα τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Αντί δηλαδή να ενισχυθεί η τεχνολογική εκπαίδευση και να αναβαθμιστεί το επίπεδο των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων μέσα από τα προγράμματα σπουδών, τους βάζουν ταμπέλες ανωτατοποίησης και τα εξομοιώνουν με τα ΑΕΙ, ενώ έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να εκπληρώσει το όνειρο των νέων παιδιών να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο, με ένα νομοσχέδιο που κολλά ετικέτα ΑΕΙ στα ΤΕΙ, χωρίς να μεριμνήσει ούτε για τη βελτίωση του επιπέδου σπουδών, ούτε για τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, ούτε τίποτα.

Τα πειράματα στην Παιδεία συνεχίζονται από μια κυβέρνηση της οποίας οι κινήσεις διακρίνονται από μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς να δίνεται καμία σημασία στις ανάγκες του σχολείου και του πανεπιστημίου, των μαθητών και των σπουδαστών και στα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, της κοινωνίας και της οικονομίας.

* Ο κ. Καρανάσιος είναι επιχειρηματίας – πρώην βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ