Πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία συμφώνησαν ΗΠΑ-Τουρκία - Karfitsa.gr
Διεθνή Επικαιρότητα

Πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία συμφώνησαν ΗΠΑ-Τουρκία

Σε κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες στη Συρία συμφώνησαν Τουρκία και ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε από την Άγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εξήγησε πως πρόκειται για μια εκεχειρία διάρκειας πέντε ημερών στη βορειοανατολική Συρία. Η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία και πως θα αποσύρει τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα μόλις τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Μάικ Πενς συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει και συμφωνία η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στη συριακή πόλη Κομπάνι.

Παράλληλα, είπε πως Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους. Όπως ανέφερε, τέλος, αυτή η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ