Πιερία: Γεύσεις, μουσική και χρώματα στην 93η Εμποροπανήγυρη Αιγινίου (ΦΩΤΟ) - Karfitsa.gr
Uncategorized

Πιερία: Γεύσεις, μουσική και χρώματα στην 93η Εμποροπανήγυρη Αιγινίου (ΦΩΤΟ)

Η Εμποροπανήγυρη στο Αιγίνιο είναι ο βασιλιάς των πανηγυριών . Ο “γιατρός” φοράει την χαρακτηριστική άσπρη ρόμπα, κρεμάει στους ώμους του ένα στηθοσκόπιο, αρπάζει το ακονισμένο μαχαίρι και αρχίζει να κόβει ψημένο κρέας από την καυτή σούβλα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΜΑΖΗΣ


Φέτος 93η διοργάνωση για ακόμη μια χρονιά η Βόρεια Πιερία γεμίζει ζωή, τα Πιέρια ντύνονται στα γιορτινά τους, οι ψησταριές κυριολεκτικά παίρνουν φωτιά, ο αέρας μεταφέρει τις μυρουδιές και τις γεύσεις και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν γαστρονομικά και να ξεσκάσουν από την καθημερινότητα.


Τα εμπορεύματα στους πάγκους είναι κάθε λογής αν και την μερίδα του λέοντος κατέχουν τα είδη ένδυσης και υπόδησης.


Παραδοσιακοί ήχοι της Μακεδονικής γης ακούγονται από μακριά, αποτέλεσμα πλανόδιων μουσικών που έχουν έρθει από σημεία της Πιερίας, της Ημαθίας αλλά και της Πέλλας για να διασκεδάσουν τους επισκέπτες, με το μοναδικό τους ηχόχρωμα.

Χαρακτηριστικό είναι πως λειτουργεί μέχρι και night club εντός της Εμποροπανήγυρης, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του μετά τα μεσάνυχτα.


Η Εμποροπανήγυρη Αιγινίου (μια από τις πρώτες που λειτούργησαν στη χώρα) ξεκίνησε το 1926 από τους πρόσφυγες της Αν. και Βορ. Θράκης (Αν. Ρωμυλία), φέρνοντας μαζί τους τις αναμνήσεις από το πανηγύρι της πατρίδας τους που γινόταν στις 14 Σεπτεμβρίου. Το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να γίνει στο χωριό μια Εμποροπανήγυρη, ένα κοινώς αποκαλούμενο «παζάρι». Μετά από τις σχετικές ενέργειες επέτυχε την κυβερνητική έκδοση αδείας της ίδρυσης της Εμποροπανήγυρης. Το γεγονός αυτό έγινε αμέσως γνωστό. Από παντού άρχισαν να καταφθάνουν άνθρωποι με εμπορεύματα πάσης φύσεως. Η αρχική μορφή του πανηγυριού ήταν εμποροζωοπανήγυρης, με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε στη σημερινή της μορφή. Σήμερα λειτουργεί σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο με περίπτερα χώρο περίπου 40 στρεμ. συγκεντρώνοντας πλήθος εκθετών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια εικόνα που συνδυάζει το παραδοσιακό στοιχείο με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού και αποτελεί κορυφαίο κοινωνικό και οικονομικό γεγονός του τόπου μας και για την ευρύτερη περιοχή.

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ