Πιλοτικό δίκτυο 5G στο Δήμο Ζωγράφου από την COSMOTE - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Πιλοτικό δίκτυο 5G στο Δήμο Ζωγράφου από την COSMOTE

Ο Δήμος Ζωγράφου θα είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που θα αποκτήσει δίκτυο 5G. Την υλοποίηση του πιλοτικού αυτού έργου ανέλαβε η COSMOTE, έπειτα από την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Βασίλη Μαγκλάρα και της Δημάρχου Ζωγράφου κας Τίνας Καφατσάκη.

Ο κ. Μαγκλάρας, δήλωσε σχετικά: «Η υπογραφή του σημερινού, τρίτου κατά σειρά, μνημονίου συνεργασίας για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου 5G σηματοδοτεί επί της ουσίας την έναρξη υλοποίησης στην χώρα μας μιας πολύ σημαντικής τεχνολογικής καινοτομίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των πολιτών και της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, αφορά έναν Δήμο που έχει την ιδιαιτερότητα να φιλοξενεί δύο από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Στόχος μας είναι η συμφωνία αυτή να αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης ενός ολόκληρου οικο-συστήματος γύρω από τα δίκτυα 5ης γενιάς, με την ενεργό συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και των καινοτόμων επιχειρήσεων».

Από την πλευρά της, η Δήμαρχος Ζωγράφου, κα Τίνα Καφατσάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το 5G δίκτυο μπορεί να μας φέρει πολύ καλύτερη ποιότητα τηλεπικοινωνιών, μεγαλύτερη χωρητικότητα, υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και να συντελέσει ουσιαστικά στην υλοποίηση όλων αυτών των εφαρμογών που μετατρέπουν μία πόλη σε «έξυπνη» πόλη». Είναι σίγουρο ότι αυτού του είδους η νέα τεχνολογία αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που επικοινωνούμε και ανοίγει ένα νέο δρόμο για την ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε: «Τα δίκτυα 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και προϋπόθεση για την Κοινωνία των Gigabit. Ως κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα, ο Όμιλος ΟΤΕ θα συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια να καθιερωθεί η χώρα μας ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη 5G δικτύων και υπηρεσιών. Ήδη επενδύουμε στο μέλλον, με τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη τεχνολογίας και δικτύων 5ης γενιάς. Η συμβολή της Πολιτείας θα είναι καθοριστική για να φέρουμε εις πέρας τη μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης αυτών των δικτύων, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα όλων. Με την τεχνολογία και την καινοτομία φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

Όμιλος ΟΤΕ: Δυναμική συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα 5G

Ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5ης γενιάς (5G), μέσα από τη συμμετοχή του σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2015.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετείχε σε 4 από τα 19 ερευνητικά χρηματοδοτούμενα έργα της πρώτης φάσης του προγράμματος 5G Infrastructure Public Private Partnership (5G-PPP), μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρώτη φάση του Προγράμματος 5G-PPP ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Από τον Ιούνιο του 2017, ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετέχει σε επιπλέον 7 από τα 21 ερευνητικά έργα της δεύτερης φάσης του Προγράμματος 5G-PPP, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Ο Όμιλος συμμετέχει και σε 3 νέα ερευνητικά έργα από τα 6 της τρίτης φάσης του Προγράμματος 5G-PPP, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Με την ενεργό συμβολή του στα 5G-PPP έργα, ο Όμιλος ΟΤΕ αποκτά τεχνογνωσία σε θέματα 5G από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και αξιολόγηση μελλοντικών τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων σε τομείς όπως έξυπνες πόλεις, e-health, έξυπνες μεταφορές, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και media.

Τι προσφέρει η τεχνολογία 5G;

Η τεχνολογία 5G δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, προσφέροντας έως και 10.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα. Οι μέγιστες ταχύτητες θα φτάνουν έως και τα 10Gbps, ενώ θα είναι διαθέσιμη σε όλο το δίκτυο μέση ταχύτητα 100Mbps. Ο χρόνος απόκρισης θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%.

Το 5G θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Αμάξια χωρίς οδηγό, εικονική πραγματικότητα, «έξυπνες» πόλεις και πολλές ακόμη εφαρμογές θα χρειάζονται το δίκτυο 5G για να λειτουργήσουν.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ