ΠΚΜ: Συνάντηση εργασίας για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στα αστικά κέντρα - Karfitsa.gr
Κοινωνία Ροή

ΠΚΜ: Συνάντηση εργασίας για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στα αστικά κέντρα

Συνάντηση εργασίας με θέμα την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στα αστικά κέντρα μέσα από την εκπόνηση ενός περιφερειακού σχεδιασμού με ολοκληρωμένα συστήματα μεταφορών που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών και στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου REFORM του προγράμματος Interreg Europe, το οποίο υποστηρίζει περιφερειακούς φορείς από την Ιταλία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, στη μετάβασή τους σε κοινωνίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω της προώθησης εναλλακτικών λύσεων για τη μετακίνηση στην επικράτειά τους.

Οι συμμετέχοντες εστίασαν στο ρόλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο συντονισμό και την ενίσχυση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονούν οι Δήμοι την τρέχουσα περίοδο, ώστε να ενταχθούν σε ένα ενιαίο περιφερειακό πλαίσιο για την ευρεία και συμπληρωματική υλοποίησή τους.

Έμφαση δόθηκε στα μεγάλα έργα – πυλώνες της βιώσιμης κινητικότητας που θα δώσουν νέα πνοή στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην προετοιμασία που απαιτείται από πλευράς των τοπικών φορέων για την υποδοχή τους, αλλά και τις υποδομές που απαιτούνται, προκειμένου να υποστηρίξουν τη λειτουργία τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανθρώπινη διάσταση και στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα αναπτύξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, καθώς κάθε σχεδιασμός, και κυρίως αυτός που συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα, θα πρέπει να είναι αποδεκτός από την Κοινωνία των Πολιτών για να επιτύχει τους στόχους του.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να αποτελέσει αρωγό και συνοδοιπόρο της στη «σταθερή τροχιά» της προς τη βιώσιμη κινητικότητα. Οι καλεσμένοι, ανταποκρινόμενοι με ιδιαίτερη θέρμη στην πρόσκληση, εξέφρασαν τη συνεργατική τους διάθεση στους δρόμους που ανοίγουν οι νέες προκλήσεις και εξελίξεις του Βιώσιμου Αστικού Σχεδιασμού.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ