, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα από τους 27 ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Την πλήρη υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ίδιοι εξέφρασαν την ανησυχία τους από κοινού για την κατάσταση στην περιοχή, ωστόσο για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας θα υπάρξει σχετική συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις 28 Αυγούστου.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας παρουσίασε πάντως και ντοκουμέντα στους ομολόγους του για επακούμβηση ελληνικής φρεγάτας με τουρκική στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Oruc Reis, επεισόδιο το οποίο σχολίασε χθες και ο Τούρκος Πρόεδρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Εξωτερικών σοκαρίστηκαν από τα ντοκουμέντα, με τον Γιοζέπ Μπορέλ να λέει πως είναι ανεπίτρεπτο και πως δεν πρέπει κάτι παρόμοιο να ξανασυμβεί.
Συνάντηση Δένδια – Πομπέο: Τι ζήτησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ από τις ΗΠΑ
Η τουρκική παραβατικότητα και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στην Αυστρία. Στη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε όλο το σκεπτικό και την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς και ζήτησε, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, παρουσία των ΗΠΑ – εμφανή ή αφανή- στην Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα αλλά και στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων που έχουν επιβαρυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε σε δήλωσή του μετά, την ελπίδα ότι θα αποφευχθεί μια σύγκρουση, αν όλοι δράσουν βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Και όπως είπε στο Reuters, “η ερώτηση για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την εφαρμογή του πρέπει να γίνει στους Τούρκους”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.