Πλοίο των Βίκινγκς ανακάλυψαν, τυχαία, αρχαιολόγοι - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτισμός

Πλοίο των Βίκινγκς ανακάλυψαν, τυχαία, αρχαιολόγοι

Ένα πλοίο των Βίκινγκς ανακάλυψαν, τυχαία, αρχαιολόγοι, κάτω από ένα παλιό νεκροταφείο, σε νησί της Νορβηγίας.  Ομάδα επιστημόνων εντόπισε ό,τι απέμεινε από το ξύλινο πλοίο, δίπλα σε μία παλιά, πέτρινη εκκλησία με τη βοήθεια ενός γεωραντάρ υψηλής ανάλυσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Ερευνών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (NIKU), το πλοίο έχει μήκος περίπου 13 μέτρων και εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 1.000 ετών. Οι αρχαιολόγοι οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη χωρίς να κάνουν ούτε μισή τομή στο έδαφος, με τη βοήθεια του γεωραντάρ (GPR), που σαρώνει το υπέδαφος, στέλνοντας ηλεκτρομαγνητικά κύματα κάτω από την επιφάνεια.

Το σύστημα αποτυπώνει την εικόνα της επιστροφής αυτών των κυμάτων, που αλλάζουν πυκνότητα και ένταση ανάλογα με τα εμπόδια που βρίσκουν στο διάβα τους, θαμμένα στο χώμα. Σε αυτή την περίπτωση, χτύπησαν πάνω στο πλοίο.

Οι εικόνες από τον χώρο ταφής δίπλα στην εκκλησία Edøy αποκάλυψαν το χαρακτηριστικό σχήμα του σκάφους, στη νήσο Edoeya, 70 μίλια από το Τρόντχαϊμ. Μετά την ανασκαφή και ανάλογα με την κλίση του πλοίου, το σκάφος μπορεί να αποδειχθεί λίγο μακρύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Ο εξοπλισμός μας βελτιώνεται και μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι για το τι έχουμε εδώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, Τζέιμς Ρότζερς.

Το πλοίο λίγο έλειψε να μην ανακαλυφθεί ποτέ, καθώς η ομάδα των ερευνητών είχε τελειώσει με τις σαρώσεις πριν περάσει πάνω από το νεκροταφείο, αλλά τελικά ενεργοποίησαν το ραντάρ στο σημείο επειδή, όπως είπαν, «είχαν ελεύθερο χρόνο»: «Είχαμε ολοκληρώσει τις συμφωνημένες έρευνες, αλλά αποφασίσαμε να κάνουμε ένα γρήγορο σκανάρισμα πάνω από ακόμα ένα χωράφι», δήλωσε ο αρχαιολόγος Μάνουελ Γκάμπλερ.
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ