Πνιγόμαστε και μάλιστα στα ρηχά… - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Πνιγόμαστε και μάλιστα στα ρηχά…

Τα νούμερα τρομάζουν και ειδικά όταν πίσω τους βρίσκονται ζωές που χάνονται. Η Ελλάδα πληρώνει κάθε χρόνο τεράστιο φόρο αίματος στην άσφαλτο (708 θάνατοι από τροχαία το 2018 σύμφωνα με την ΕΛΑΣ). Ωστόσο, σε μια χώρα που βρέχεται από παντού από θάλασσα και με ακτογραμμή που ξεπερνά τα 13.600 χιλιόμετρα, η δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα μετά τα τροχαία, είναι οι πνιγμοί…

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ

Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), το επιβεβαίωσε όμως στην Karfitsa κι ο Δρ. Ευστάθιος Αβραμίδης, στέλεχος του ΕΟΔΥ, διδάκτωρ εφαρμοσμένης ναυαγοσωστικής στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας και δις βραβευμένος από το παγκόσμιο Hall Of Fame για την προσφορά του στη ναυαγοσωστική.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η Ελλάδα κατέχει στους πνιγμούς την 6η υψηλότερη θέση στην ΕΕ και την 39η μεταξύ 116 χωρών για τις οποίες έχει στοιχεία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (2014). Την ίδια στιγμή, σε κάποιες ηλικιακές ομάδες η θέση της χώρας παγκοσμίως είναι ακόμη χειρότερη, όπως στις γυναίκες άνω των 45 ετών, όπου βρισκόμαστε στην 8η θέση και στα κορίτσια κάτω του ενός έτους, όπου κατέχουμε την 11η θέση, πάντα σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Λιμενικού, από την 1/5 έως τις 22/8 καταγράφηκαν 157 θάνατοι. Ενδεικτικό της συχνότητας των πνιγμών είναι το γεγονός πως στις πρώτες 23 ημέρες του Ιουνίου είχαν συμβεί 23 πνιγμοί, δηλαδή ένας κάθε μέρα. Στοιχεία του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν πως στην Ελλάδα περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια, με το 67% των πνιγμών να σημειώνεται το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Ο πνιγμός είναι σιωπηλός

Οι άνδρες είναι πολύ περισσότεροι από τις γυναίκες – για κάθε τρεις που χάνουν τη ζωή τους, υπάρχει μια γυναίκα. Επίσης, περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πνίγονται ετησίως. Τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρων από τη στεριά. Μάλιστα, το 55% των πνιγμών συμβαίνει στα 3 μέτρα. Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι οι μεσημεριανές. Παράδοξο είναι το γεγονός ότι ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα υψηλού κινδύνου είναι μικρά παιδιά έως 5 ετών και ηλικιωμένοι, η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες ηλικίας 20-24 ετών!

Η έλλειψη παιδείας είναι εμφανής. «Περίπου το 60% των Ελλήνων δεν ξέρει να κολυμπά», δηλώνει στην Karfitsa ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, Νίκος Γιοβανίδης, και προσθέτει: «Άμεσα οι γονείς πρέπει να μαθαίνουν στα βρέφη επίπλευση και σε δεύτερο στάδιο κολύμπι». Ο ίδιος τονίζει ότι ο παιδικός πνιγμός ειδικά και ο πνιγμός γενικότερα είναι… σιωπηλός. Πρόκειται για γεγονός που μπορεί να συμβεί πολύ κοντά σε κάποιον και να μην υπάρχει κανένας θόρυβος που να καταδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης. Επομένως επιβάλλεται η συστηματική επίβλεψη των παιδιών.

Το νομικό πλαίσιο

Να σημειωθεί πως υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους πνιγμούς στη θάλασσα –που είναι οι περισσότεροι– και σε πισίνες, δύο χώροι που η αρμοδιότητα για την φύλαξή τους ανήκει σε διαφορετικά υπουργεία (οι πισίνες ανήκουν στο Υγείας και οι ακτές στο Ναυτιλίας) και με διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Όσον αφορά στις ακτές, μετά την τελευταία αλλαγή του και την έκδοση νέου προεδρικού διατάγματος για την ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών στους κατά τόπους δήμους, επετεύχθη επιμήκυνση της περιόδου κάλυψης από τρεις σε τέσσερις μήνες συν τον Σεπτέμβριο, δηλαδή από 1/6 – 30/9. Επίσης μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων που πρέπει να συγκεντρωθούν έστω και για μια ημέρα, από τα 500 στα 300, προκειμένου να χαρακτηριστεί μια παραλία «πολυσύχναστη», ενώ μειώθηκε η απόσταση μεταξύ των ναυαγοσωστικών πύργων από τα 600 στα 400 μέτρα. Η ναυαγοσωστική στελέχωση των ακτών είναι αρμοδιότητα των δήμων.

Όσων αφορά τις πισίνες, σύμφωνα με όσα δηλώνει o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος «στατιστικά ο αριθμός των πνιγμών είναι πολύ μικρός και δυστυχώς τις περισσότερες φορές οφείλετε στον ανθρώπινο παράγοντα».

Για τα ξενοδοχεία με πισίνες υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία. Είναι σαφές πως πρέπει να υπάρχει επόπτης ασφαλείας που μπορεί να είναι ή ναυαγοσώστης ή πιστοποιημένος ανά διετία υπάλληλος του ξενοδοχείου στην παροχή πρώτων βοηθειών. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αβραμίδης, το καθεστώς ναυαγοσωστικής φύλαξης στις πισίνες ρυθμίζεται από έναν νόμο του 1973, τον οποίο χαρακτήρισε παρωχημένο. Ο ίδιος εξηγεί ότι «επιτρέπει σε πληθώρα φορέων να πιστοποιούν ως επόπτες κολυμβητικών δεξαμενών (ναυαγοσώστες πισίνας) ακόμη και άτομα που εκπαιδεύτηκαν μόνο 10 ώρες, θεωρητικά χωρίς να μπουν καν στο νερό».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ