Ποια έργα σχεδιάζονται το 2021 στη Θεσσαλονίκη - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Ποια έργα σχεδιάζονται το 2021 στη Θεσσαλονίκη

Ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους, μελέτες για την επέκταση της Παλιάς Παραλίας προς τη θάλασσα με ξύλινο ντεκ, η «αναγέννηση» της πλατείας Διοικητηρίου και η μετατροπή των πρώην στάβλων της Παπάφη σε νέο τοπόσημο της Τούμπας, είναι ορισμένα από τα έργα τα οποία ετοιμάζονται να «τρέξουν» μέσα στο 2021 από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν με την πανδημία του κορονοϊού.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του κεντρικού δήμου, το οποίο θα συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο, ανέρχεται στο ύψος των περίπου 34 εκατ. ευρώ και σηματοδοτεί το όραμα της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα για το αύριο της Θεσσαλονίκης. Στόχος των έργων είναι να αναδειχθούν οι άξονες και οι αρχαιολογικοί περίπατοι, όπως επίσης τα μνημεία της πόλης, να καλυφθούν οι ανάγκες εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας σε νέες εγκαταστάσεις, να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα σχολεία, οι δημόσιοι χώροι και τα δημοτικά κτίρια.

Μέσα στις προτεραιότητες, είναι επίσης η βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου και δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης, η αναδιάρθρωση της καθαριότητας, η αύξηση των χώρων πρασίνου και οι αναπλάσεις περιοχών, πλατειών, παιδικών χαρών και κοινόχρηστων χώρων.

Πιο αναλυτικά το Τεχνικό Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αναθέσεις μελετών, κατόπιν διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, για εμβληματικά έργα που αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της πόλης:

*Ανάθεση μελέτης για τη δημιουργία χώρου εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Αλοννήσου, Μυκόνου, Άνδρου, Σιδηροκάστρου (πρώην στάβλοι Παπάφη)

*Προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλασης της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους.

*Προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Χρυσικού (παιδικός σταθμός, βιβλιοθήκη και ΚΑΠΗ στις 40 Εκκλησιές)

*Μελέτες για την κατασκευή ξύλινου ντεκ στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης

*Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση των χώρων πρασίνου απέναντι από τον Λευκό Πύργο (Στρατηγού Τσιρογιάννη – Νικηφόρου Φωκά)

*Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση του διατηρητέου συγκροτήματος του Ντεπό.

Παράλληλα, θα προχωρήσουν αναπλάσεις σε περιοχές όπως η Πλατεία Διοικητηρίου, αλλά και η ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών. Θα διαμορφωθεί το σκάμμα του θαλάσσιου τείχους παρά την οδό Μητροπόλεως στο ιστορικό κέντρο και θα προχωρήσουν τα ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου σε Καπάνι και Δημητρίου Γούναρη.

Βάρος από τη διοίκηση Ζέρβα θα δοθεί στη δημιουργία χώρων πρασίνου και παιδικών χαρών, όπως για παράδειγμα η κατασκευή παιδικής χαράς στη Ροτόντα, η ανάπλαση του πάρκου στη συμβολή των οδών Μ.Μπότσαρη με Ηλέκτρας και η μετατροπή της αλάνας επί της οδού Παπαναστασίου με Βούλγαρη σε μία «όαση» με δέντρα και φυτά. Ο συγκεκριμένος χώρος στη Χαριλάου αναμένεται να αποτελέσει φυσική συνέχεια του πάρκου της Νέας Ελβετίας.

Στα υπόλοιπα έργα που θα στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και σε ευκολότερες μετακινήσεις είναι η διαμόρφωση προσβάσεων και ανάδειξη σημαντικών δημόσιων κτιρίων, όπως είναι χαρακτηριστικά τα Δικαστήρια και η γύρω περιοχή. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις αναβάθμισης σε γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης και ανάπλαση της περιοχής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, ενώ θα δημιουργηθούν υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, στα σημεία όπου υπάρχουν ελεύθερα δημοτικά οικόπεδα και θα βελτιστοποιηθεί – επεκταθεί το υφιστάμενο δίκτυο των ποδηλατοδρόμων στην πόλη.

Τέλος, στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021 θα περιλαμβάνεται η ανάπλαση της οδού Βαφοπούλου, η διάνοιξη της οδού Αγίου Δημητρίου από Κατσιμίδου έως Μήλου, η ανάπλαση της Γραβιάς και περίπου 30 παρεμβάσεις στον τομέα της σχολικής στέγης.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ