«Ποια είναι η σχέση σας με το κινητό σας; Μπορείτε να αντέξετε χωρίς αυτό;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

«Ποια είναι η σχέση σας με το κινητό σας; Μπορείτε να αντέξετε χωρίς αυτό;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Πώς είναι η σχέση σας με το κινητό σας τηλέφωνο; Το χρησιμοποιείτε για κλήσεις; μηνύματα, κοινωνικά μέσα, παιχνίδια, εφαρμογές ή όλα τα παραπάνω; Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνό για δουλειά, ευχαρίστηση και κοινωνικοποίηση. Είναι το πρώτο πράγμα που παίρνουν το πρωί και το τελευταίο που αποχωρίζονται πριν πέσουν για ύπνο. Δυσκολεύονται ακόμη και να το τοποθετήσουν κλειστό στο τραπέζι, ενώ κάνουν κάτι άλλο από φόβο ότι κάποιος «μας χρειάζεται».

Τα τελευταία χρόνια, τα κινητά τηλέφωνα έχουν γεφυρώσει κομμάτια της ζωής μας. Με αυτά μπορούμε να χαλαρώσουμε, να δουλέψουμε ή να αλληλεπιδράσουμε όπου κι αν βρισκόμαστε.

«Τέλεια!», μπορεί να σκεφτείτε – περισσότερες επιλογές, περισσότερη ελευθερία και περισσότερη συνδεσιμότητα. Ποια όμως είναι η ζημιά σε αυτό;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η εξάρτησή μας είναι τόσο έντονη, που η αποχή της χρήση των κινητών τηλεφώνων για μία ημέρα επιδρά σημαντικά στην ψυχική υγεία και προκαλεί σωματική δυσφορία, πανικό, σύγχυση και ακραία απομόνωση.

Μια μέρα μη χρήσης τεχνολογίας παράγει συστήματα παρόμοια με την απότομη στέρηση ναρκωτικών και αυτό είναι τρομακτικό.

Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν παρασυρθεί από την τεχνολογία που δεν μπορούν να βρίσκονται χωρίς αυτό σε φυσικό, γνωστικό ή συναισθηματικό επίπεδο για παρατεταμένη περίοδο; Τι θα συνέβαινε πραγματικά αν δεν κάναμε χρήση του κινητού μας για μερικές ημέρες;

Ανοίγοντας το πρωί τα μάτια μας, μας έρχεται αυτόματα η σκέψη: «Πού είναι το τηλέφωνό μου;» Αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι η σκέψη αυτή δεν περιορίζεται μόνο τη στιγμή που ξυπνάμε αλλά όλη την ημέρα. Η σκέψη μακριά από τη συσκευή του τηλεφώνου μας θα δημιουργούσε μεν μικροσκοπικές αιχμές ενθουσιασμού, όμως πολύ γρήγορα θα μπορούσαν να συναντηθούν με ένα αίσθημα άγχους και φόβου και απώλειας. Η πράξη να τσεκάρουμε το τηλέφωνό μας για να δούμε αν είχαμε μια αναπάντητη κλήση ή κάποιο μήνυμα δημιουργεί παρόμοιο αίσθημα με την αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο που παίρνει κανείς κατά τον τζόγο (ουσιαστικά σαν ένα τυχαίο αποτέλεσμα που προκαλεί αυτό το χτύπημα της ντοπαμίνης). Έτσι, χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου του τηλεφώνου μας, νιώθουμε απώλεια και αδυνατούμε να λάβουμε αυτό το χτύπημα της ντοπαμίνης που έχουμε συνηθίσει.

Πολλές εταιρείες παιχνιδιών μάλιστα όπως το Candy Crush Saga, χρησιμοποιούν μηχανικούς για να παραπλανήσουν τους παίκτες επηρεάζοντας την ψυχολογία τους και κάνοντάς τους να ξοδέψουν χρήματα για να προχωρήσουν.

Σύνδεση με τον εικονικό μας εαυτό:

Τα κινητά τηλέφωνα το καθιστούν τόσο εύκολο να παρακολουθούμε και να διαμορφώνουμε τις εικονικές μας ταυτότητες μέσα από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και να δείχνουμε την καλύτερη πλευρά μας στο κοινό μας. Το να μην μπορούμε να επεξεργαστούμε την ταυτότητά μας στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο άγχος. Κάτι τέτοιο μας αποδεικνύει την αξία που δίνουμε σε αυτήν την ταυτότητα σε σχέση με τη φυσική μας. Τα προφίλ που έχουμε στο διαδίκτυο προβάλλουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά μας, τις καλύτερες φωτογραφίες μας, τα πιο ωραία πράγματα που έχουμε κάνει, αλλά αποτυγχάνουν να δείξουν τις καθημερινές ζωές που ζούμε.

Τι μας παρέχει λοιπόν το κινητό μας τηλέφωνό; Μεγάλο μέρος του τρόπου που ζούμε αλλάζει. Ο χρόνος που ξοδεύουμε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μέσω των τηλεφώνων μας είναι πρωτοφανής. Με τόσο πολύ χρόνο αφιερωμένο στις κλήσεις μας, τι μας λείπει άραγε; Είμαστε τόσο τυλιγμένοι στην τεχνολογία που χάνουμε τα στοιχεία της φυσικής μας ζωής και αντ ‘αυτού, παγιδευόμαστε μέσα στις εικονικές μας ταυτότητες.

Τώρα που μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα, έχουμε ενισχύσει τον αντίκτυπο που έχουν οι άλλοι στην αυτοεικόνα μας. Στην πραγματικότητα, τα κινητά τηλέφωνα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε τόσο με τους άλλους όσο και με τον εαυτό μας. Χρειαζόμαστε άμεση ικανοποίηση, περισσότερη επικύρωση, περισσότερη διέγερση, καλύπτει την ανάγκη μας για αποδοχή και σύνδεση.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ