«Ποια θα ήταν η σωστή λύση» - Karfitsa.gr
Blogs

«Ποια θα ήταν η σωστή λύση»

photo eurokinissi

Του Δημήτρη Γαρούφα*

Το θέμα της συμφωνίας Ελλάδας- FYROM καλύπτει την επικαιρότητα και μάλλον θα απασχολεί την επικαιρότητα για πολύ καιρό. Δυστυχώς ακόμα και τώρα  η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν είναι ενημερωμένη για την ιστορία ,την εξέλιξη και τις παρενέργειες που θα υπάρξουν γι΄ αυτό χρήσιμο είναι επιγραμματικά να επισημάνουμε κάποια πράγματα:

1) Υπάρχουν κάποιοι που  χαρακτηρίζουν λανθασμένη την συμφωνία αλλά ελπίζουν ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων όταν θα γίνει δημοψήφισμα θα την απορρίψουν και «θα μας  σώσουν».  Πλανώνται όσοι το πιστεύουν. Στα Σκόπια αντιδρούν κάποιοι θερμοκέφαλοι που όμως αποτελούν μειοψηφία. Η πλειονότητα των κατοίκων της ΦΥΡΟΜ θεωρεί ότι με την συμφωνία αυτή είναι κερδισμένοι διότι αναγνωρίζεται η γλώσσα τους ως «μακεδονική» και η «μακεδονική εθνότητα» και όπως μου έλεγε συνάδελφος από εκεί ,πήραν τόσα όσα δεν περίμεναν…κι΄ επειδή το ερώτημα που θα τεθεί θα είναι αν συμφωνούν να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και να έχουν την ονομασία «βόρεια Μακεδονία» ως προαπαιτούμενο για να ενταχθούν σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ το βέβαιο είναι ότι η πρόταση θα εγκριθεί σε μεγάλη πλειοψηφία..

2) Λέει η κυβέρνηση ότι έγιναν λάθη από προηγούμενες κυβερνήσεις. Σαφώς έγιναν λάθη και έπρεπε οι κυβερνήσεις την δεκαετία του 1950 να πιέσουν τον Τίτο για αλλαγή ονομασίας αλλά δυστυχώς πιεζόμενες από ΗΠΑ,ΝΑΤΟ κλπ. αντιδρούσαν υποτονικά με αποτέλεσμα να παγιώνονται καταστάσεις. Αυτό όμως δεν αποτελεί ελαφρυντικό για την σημερινή κυβέρνηση που επιπόλαια ξεκίνησε την διαπραγμάτευση από την «κόκκινη γραμμή» με αποτέλεσμα στην πορεία πιεζόμενη από Γερμανία και ΗΠΑ να υποχωρήσει περισσότερο και να κάνει ανεπίτρεπτες παραχωρήσεις όπως την αναγνώριση της σλαβικής διαλέκτου των Σκοπίων ως «μακεδονικής γλώσσας»…Σίγουρα θα τρίζουν τα κόκκαλα των αρχαίων Μακεδόνων που Ελληνικά μιλούσαν και την Ελληνική γλώσσα διέδωσαν στα πέρατα της γης..Επίσης ενώ ποτέ δεν υπήρξε ‘ Εθνος Μακεδόνων» τώρα έμμεσα αλλά ουσιαστικά αναγνωρίζεται εθνότητα Μακεδόνων…

3) Οί ΄Ελληνες πολίτες αισθάνονται πληγωμένοι γιατί μετά από χιλιάδες χρόνια ιστορίας  που η λέξη Μακεδονία» ήταν ταυτισμένη με τον Ελληνισμό και μάλιστα ο «μακεδονικός Ελληνισμός» ταυτίστηκε με στιγμές μεγαλείου του Ελληνισμού γιατί υπό την ηγεσία των Μακεδόνων ενώθηκε ο Ελληνισμός και έγινε η προς ανατολάς εκστρατεία με την οποία διαδόθηκε η Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός στα πέρατα της γης. Τώρα ,για πρώτη φορά, κόντρα στην ιστορική πραγματικότητα η Ελλάδα αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνότητα»…

Βεβαίως η χώρα μας πρέπει να λειτουργεί ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και βεβαίως πρέπει να στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και βεβαίως  έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα με τα Σκόπια αλλά η λύση αυτή έπρεπε να είναι συμβατή με την ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα.

 *Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ