Ποιοι και γιατί κινδυνεύουν από τις αλλαγές στα «κόκκινα» δάνεια - Karfitsa.gr
Slider Οικονομία

Ποιοι και γιατί κινδυνεύουν από τις αλλαγές στα «κόκκινα» δάνεια

του Λουκά Γεωργιάδη

Πρέσιγνγκ στους κακοπληρωτές, αλλά και μέτρα προστασίας με πολλά. «ψιλά γράμματα» για τους πραγματικά αδύναμους, φέρνει το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Στόχος των τραπεζών είναι η θεαματική βελτίωση των ισολογισμών τους στο τέλος του 2019, το οποίο θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό και στις περίπου 40.000 κατασχέσεις ακινήτων που θα γίνουν.

Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» περιμένουν να δουν στην πράξη την εφαρμογή του νέου νόμου, ο οποίος θα φέρει σε δύσκολη θέση όσους έχουν και δεν πληρώνουν ή όσους εκμεταλλεύονται τα «παράθυρα» των ρυθμίσεων για να πάρουν… παράταση ζωής. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στις συναντήσεις που είχε προ ημερών η επικεφαλής της εποπτικής Αρχής των τραπεζών (SSM) Ντανιέλ Νουί με αξιωματούχους της κυβέρνησης αλλά και εκπροσώπους των τραπεζικών ομίλων. Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» αλλά και ο SSM απέκλεισαν προς το παρόν… γενναίες διευκολύνσεις, αφήνοντας τις όποιες παρεμβάσεις μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και ειδικότερα το 2019.

Με βάση τις αλλαγές που επέρχονται στους νόμους Κατσέλη – Σταθάκη, βασικός παράγοντας για να ενταχθεί κάποιος σε ρύθμιση είναι να αποδεχθεί την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Ο έλεγχος θα φτάνει σε βάθος ετών από τη στιγμή που προέκυψε η «κόκκινη» οφειλή και τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι έτσι θα υπάρξει σημαντική ανταπόκριση των… ενδιαφερομένων υπό τον φόβο να βρεθούν αντιμέτωποι με την κατάσχεση της α΄ κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων. Στόχος των παρεμβάσεων είναι να βοηθούν όσους βρίσκονται πραγματικά σε οικονομική αδυναμία να διασώσουν την πρώτη και κύρια κατοικία τους και ο αποκλεισμός όσων μπορούν να πληρώσουν αλλά το αποφεύγουν χρησιμοποιώντας διάφορα δόλια μέσα.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πιστωτές να έχουν πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία του οφειλέτη. Στη ρύθμιση δεν πρόκειται να ενταχθούν οι οφειλέτες που προχώρησαν σε δόλια χρεοκοπία ή μεταβίβασαν δολίως περιουσιακά στοιχεία σε άλλα πρόσωπα ή παραποίησαν σκόπιμα την πραγματική οικονομική τους κατάσταση. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που υπάρχει καθυστέρηση καταβολής των δόσεων οι οποίες έχουν εκδοθεί με δικαστική απόφαση, τότε απορρίπτονται οι εκπτώσεις που παρέχει ο πιστωτής προς τον οφειλέτη. Πάντως, σε ειδικές περιπτώσεις, ο οφειλέτης θα μπορεί να ζητήσει εκ νέου ρύθμιση με βάση τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν. Ταυτόχρονα, μέσω των νέων αλλαγών, όποιος οφειλέτης ζητάει ματαίωση της δίκης και δεν ζητήσει την εκδίκαση της υπόθεσής του σε νέα ημερομηνία εντός 30 ημερών, τότε βγαίνει από το καθεστώς προστασίας και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη διαδικασία της κατάσχεσης.

 

Μέτρα προστασίας

Διευκολύνσεις προς τους αδύναμους ακόμη και μέσω επιδοτήσεων αλλά με αρκετά «ψιλά γράμματα» περιλαμβάνει το πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας. Σε αυτή την κατηγορία θα ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρέμποροι, είτε είναι οφειλέτες είτε εγγυητές δανείων.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

  1. Οι τράπεζες και οι δημόσιοι φορείς αναλαμβάνουν τη συλλογή των απαραίτητων εγγράφων των οφειλετών, ώστε αυτοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα παροχής επιδότησης των στεγαστικών δανείων μέσω του σχετικού κονδυλίου του Προϋπολογισμού.
  2. Αν το δικαστήριο εκδώσει απόφαση για την καταβολή πληρωμής δόσης που είναι χαμηλότερη από την ενδεχόμενη υψηλότερη, τότε ο οφειλέτης θα διευκολύνεται ώστε να καλύπτεται η σχετική διαφορά.
  3. Εφόσον ο εγγυητής πληρώσει την οφειλή προς την τράπεζα, τότε θα μπορεί να υποκαταστήσει τον αρχικό δανειολήπτη.
  4. Η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται στη βάση της εμπορικής αξίας, εφόσον κάτι τέτοιο αποδεικνύεται από έγγραφη έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή, αναγνωρισμένου και εγγεγραμμένου στο μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.
  5. Παρέχεται ευελιξία για την αποπληρωμή οφειλών στις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας.
  6. Διασφαλίζεται ότι οι δόσεις για την απαλλαγή από τα χρέη με βάση την τριετή ρύθμιση, αλλά και οι δόσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας στη βάση εικοσαετούς ρύθμισης, δεν πρέπει να υπερβαίνουν την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

 

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ