Ποιος εγγυάται την ασφάλεια στη Στρατονίκη; - Karfitsa.gr
Slider Άρθρα

Ποιος εγγυάται την ασφάλεια στη Στρατονίκη;

Ένα ρεπορτάζ-κραυγή αγωνίας των κατοίκων στη Στρατονίκη Χαλκιδικής φιλοξενεί σήμερα η «Κ», με τους ανθρώπους που μένουν εκεί να εκφράζουν φόβο ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Κάτοικοι που έχουν μάθει να ζουν με ρωγμές στα σπίτια τους, αλλά δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την αγωνία του τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Πολλώ δε μάλλον όταν η Ελλάδα –και δη η Χαλκιδική– είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, ενώ έχει καταγραφεί και η δόνηση των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το 1932.

Το πρόβλημα επιβεβαιώνουν και επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ένα πρόβλημα το οποίο πλέον είναι ορατό και διά γυμνού οφθαλμού. Είναι ορατές οι ρωγμές στα σπίτια, οι αποκολλήσεις προσθηκών και οι μετακινήσεις και οι κλίσεις σε περιβόλους, ενώ την ίδια ώρα οι δρόμοι και οι πλατείες σε άλλα σημεία ανασηκώνονται και σε άλλα βουλιάζουν.

Ταυτόχρονα, εύλογα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι συνάφθηκε σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός –του κολοσσού που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία της περιοχής και κερδίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο– και εταιρείας με ειδικό εξοπλισμό για τη δομική παρακολούθηση των κτιρίων, η οποία έμεινε στα χαρτιά.

Αυτό, παρότι η σύμβαση έχει υπογραφεί από τον Απρίλιο του 2018 και προέβλεπε την άμεση εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού με ειδικούς σταθμούς παρακολούθησης, μέτρησης, οπτικές ίνες και δίκτυο άμεσης προειδοποίησης και ενημέρωσης για τα φαινόμενα που θα παρατηρούνταν στη Στρατονίκη.

Οι απαντήσεις που πήρε η εφημερίδα μας, κατά την επικοινωνία με όλους τους εμπλεκομένους, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πειστικές και σίγουρα δεν είναι καθησυχαστικές.

Αλήθεια, ποιος εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής; Των παιδιών που παίζουν αμέριμνα; Το κράτος τι περιμένει για να ενεργοποιηθεί; Μακριά από εμάς κάθε τρομολαγνεία, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι απολύτως υπαρκτό.

Ας ελπίσουμε η έρευνα της εφημερίδας μας να βοηθήσει ώστε να γίνουν όσα πρέπει για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ