Ποιους θα συναντήσει ο Τσίπρας πριν τη Σύνοδο Κορυφής - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Ποιους θα συναντήσει ο Τσίπρας πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Τον Νίκο Αναστασιάδη, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν θα δει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Με τον πρόεδρο της Κύπρου θα καθορίσουν την κοινή στάση τους για το θέμα της Τουρκίας.

Ελλάδα και Κύπρος θα ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Η επιδίωξη των δύο ηγετών είναι να υπάρξει καταδίκη των τουρκικών κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο και να αναδείξουν τις επιπτώσεις τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναφέρει το newsit.gr, αναμένεται να επιμείνουν για ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει μάλιστα ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.

Τα μέτρα για τα οποία μιλάνε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αφορούν:

  • Κυρώσεις κατά προσώπων, εταιριών και αξιωματούχων που εμπλέκονται στις εξορύξεις
  • Χρηματοδοτικά εργαλεία προς Τουρκία
  • Πάγωμα συγκεκριμένων ενεργειών που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ όπως για παράδειγμα (Συμφωνία επικαιροποίησης τελωνειακής σύνδεσης, θεώρηση διαβατηρίων, πολιτικός διάλογος, ενεργειακός διάλογος, μεταναστευτικός διάλογος, διάλογος σε ζητήματα τρομοκρατίας, διάλογος για συμφωνία αερομεταφορών και η ενταξιακή πορεία σε πολλά επίπεδα)

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ότι θα ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, χωρίς καθυστέρηση καθώς με βάση αυτή την απόφαση θα κινηθεί και η Σύνοδος Κορυφής.

Το «αγκάθι» του μεταναστευτικού

Βέβαια, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τις δικές της θέσεις για το που πρέπει να υπάρξει πάγωμα των συνομιλιών και που όχι καθώς, όπως γίνεται αντιληπτό, η Αθήνα δεν θα ήθελε τα μέτρα να αφορούν το μεταναστευτικό.

Στη Σύνοδο θα συζητηθεί και το θέμα του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του στον υποψήφιο του PES και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς και να τονίσει την αναγκαιότητα σε κάθε περίπτωση ο νέος Πρόεδρος να είναι φυσιογνωμία που ενώνει την ΕΕ αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να είναι τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ