Πολιτικό βαρόμετρο της OPINION POLL: Απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Κ. Μητσοτάκης - Karfitsa.gr
Δημοσκοπήσεις

Πολιτικό βαρόμετρο της OPINION POLL: Απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Κ. Μητσοτάκης

Ευρεία αποδοχή του πρωθυπουργού και των επιλογών στους δυο πρώτους μήνες κυβέρνησης της Ν.Δ. καταγράφεται στην πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση μετά τις εκλογές

 Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΟΥΠΗ πολιτικού αναλυτή υπεύθυνου ερευνών της Opinion Poll

Αυτή η έρευνα της OPINION POLL πραγματοποιείται δυο ακριβώς μήνες μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και λίγες ώρες πριν την Δ.Ε.Θ. στο πλαίσιο του Βαρόμετρου της OPINION POLL. Τα αποτελέσματά της στηρίζουν την άποψη ότι η νίκη της Ν.Δ. τον Ιούλιο δεν αποτέλεσε απλά μια αλλαγή φρουράς, αλλά την είσοδο σε μία νέα πολιτική φάση.

Σ’ αυτή, φαίνεται ότι η ετιμότητα που έδειξε η κυβέρνηση, η κινητικότητά της, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της αλλά και γενικότερα οι κινήσεις της συναντούν μεγάλη αποδοχή, της δημιουργούν πολιτικό κεφάλαιο, εδραιώνουν τη θέση της και την ενισχύουν. Ταυτόχρονα δημιουργούν ένα νέο κλίμα στην κοινωνία και υψηλές προσδοκίες για το μέλλον.

Είναι χαρακτηριστικά μερικά αποτελέσματα στα ερωτήματα που τέθηκαν.

–              Το 53,27% δηλώνει πιο αισιόδοξο για το μέλλον της χώρας και της οικονομίας, ενώ πιο απαισιόδοξο δηλώνει το 24,48%.

–              Το 55,14% είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση έναντι ενός 41,55%.

–              Το 61,5% είναι ικανοποιημένο από τη συνολική παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη έναντι ενός 34,52%, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίζει υψηλή δημοφιλία της τάξης του 61,3%. Είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στις απόψεις για το πρόσωπό του.

–              Οι πολίτες ιεραρχούν την πορεία της οικονομίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάπτυξη ως τα τρία βασικά θέματα που πρέπει να πιαστεί η κυβέρνηση με ποσοστά 43,15%, 31,19% και 22,49% αντίστοιχα. Ακολουθούν η κατάσταση στο χώρο της Υγείας, η ασφάλεια των πολιτών/αντιμετώπιση της ανομίας και η μείωση των φόρων με 20,32%, 17,97 και 17,47% αντίστοιχα.

–              Μεγάλη απήχηση έχουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης  ο΄πως η κατάργηση του πανεπιστημιακού Ασύλου με 74,1%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων με 88,49%, οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ για την ανακατάληψη των δημοσίων και ιδιωτικών χώρων από το 83,82%. Είναι σημαντικό ότι αυτές για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες συναντούν μεγάλη απήχηση και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 48,73%, 75,13% και 70% αντίστοιχα.

–              Ταυτόχρονα το 73,31% θεωρεί ότι φέτος υπήρχε μια μεγαλύτερη ετοιμότητα και καλυτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ το 58,5% κρίνει ότι η άρση των capital controls οφείλεται και στην κατάσταση που υπήρχε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

–              Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρείται με 50,56% πιο ικανός για πρωθυπουργός έναντι 20,75% του Α. Τσίπρα και τον … κανένα από τους δυο να παίρνει τη δεύτερη θέση.

Απέναντι στο πολύ θετικό κλίμα που έχει δημοιουργηθεί για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες τους, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν πείθουν για τον τρόπο αντιπολίτευσής τους. Μόνο το 17,59% είναι ικανοποιημένοι από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, με το 35,68% μόνο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ικανοποιημένο. Το ίδιο ισχύει και για τα αλλα κόμματα που εμφανίζουν πολύ χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης για τον τόπο που αντιπολιτεύονται. Επίσης, χαμηλές είναι και οι δημοφιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Όλα τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού τον Κ. Μητσοτάκη και δείχνουν οριακές αλλαγές στους πολιτικούς συχετισμούς με τη Ν.Δ. να ενισχύεται, έστω και λίγο σε σχέση με τις εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να εμφανίζουν στοιχεία αποσυσπείρωσης.

Αυτή είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή. Η ικαντόητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις μεγάλες και σοβαρές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει από την μια και οι αλλαγές στα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να μπορούν να εκφέρουν πολιτικό λόγο που να αντιστοιχεί στη νέα πολιτική φάση που διερχόμαστε, θα κρίνουν πολλά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ