Πολλές αγκαλιές και πολλή αγάπη για όλο τον κόσμο! - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Πολλές αγκαλιές και πολλή αγάπη για όλο τον κόσμο!

Χριστουγεννιάτικες ευχές γεμάτες τρυφερότητα κι αγάπη, δίνουν απλόχερα σε όλο τον κόσμο τα παιδιά και οι έφηβοι με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες του κέντρου ΣΥΖΩΗ. Παράλληλα, στέκονται για όλους παράδειγμα αισιοδοξίας και δύναμης.

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Πριν σχεδόν 12 χρόνια, γονείς παιδιών με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες αποφάσισαν  να παρέχουν στα παιδιά τους εξατομικευμένη φροντίδα σε καθημερινή βάση, προκειμένου να αναπτύξουν όσο το δυνατόν περισσότερο όλες τις αισθήσεις τους και να καταφέρουν να κοινωνικοποιηθούν. Όταν προέκυψε η ανάγκη του σχολείου, οι ίδιοι γονείς κατάφεραν να δημιουργήσουν το κέντρο ημερήσιας φροντίδας ΣΥΖΩΗ, για να παρέχει μόρφωση σε παιδιά από 7 χρονών και πάνω. Με τη βοήθεια χορηγών, έχτισαν το κέντρο στην Καλαμαριά, σε οικόπεδο του δήμου, που σήμερα λειτουργεί με 17 παιδιά και εφήβους.

Η Δέσποινα Καζαντζίδου είναι το μεγαλύτερο μέλος της ομάδας των παιδιών της ΣΥΖΩΗΣ. Γεννήθηκε με πολλαπλές αναπηρίες, αλλά χωρίς κινητικά προβλήματα. Το πρόβλημα της Δέσποινας στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας της ΣΥΖΩΗΣ.

«Με λένε Δέσποινα, είμαι 23 χρόνων και είμαι πολυάσχολη όλα μου τα πρωινά στο σχολείο μου στη ΣΥΖΩΗ. Υπάρχουν και άλλα παιδιά που τα γνωρίζω αρκετά χρόνια και μαζί κάνουμε όμορφα πράγματα και βόλτες. Καταλαβαίνω ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, γιατί κάθε μέρα εμφανίζονται όλο και περισσότερα φωτάκια τριγύρω. Σήμερα στόλισαν και το σπίτι και έβαλαν πολλά φωτάκια στο δωμάτιό μου. Στο σχολείο ακούω χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Μου αρέσει να μου κάνουν και να κάνω δώρα. Δεν μ’ αρέσουν όλα τα δώρα. Προτιμώ τα πλαστικά απλά σχήματα που βγάζουν ήχο. Τα παίζω με τον δικό μου τρόπο και με ευχαριστούν αν και οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν τι με ευχαριστεί όταν τα βάζω στο στόμα ή όταν χτυπάω με αυτά ρυθμικά το κεφάλι μου. Τα Χριστούγεννα πιο πολύ μ’ αρέσει που βρισκόμαστε πιο πολλές ώρες στο σπίτι με τους γονείς και τον αδελφό μου. Το πιο ωραίο είναι οι αγκαλιές και τα φιλιά που μου δίνουν. Τρελαίνομαι για αγκαλιές. Τώρα τα Χριστούγεννα συναντάμε πολλούς οικογενειακούς φίλους και με τρελαίνουν στις αγκαλιές. Αυτά είναι όμορφα Χριστούγεννα για μένα. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά να μαζέψουν πολλές αγκαλιές και πολλή αγάπη αυτά τα Χριστούγεννα!»

Η Μαρία Δούφαλη γεννήθηκε πριν 18 χρόνια με προβλήματα όρασης και μικρές κινητικές δυσκολίες. Στη ΣΥΖΩΗ ακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα, με σκοπό να διατηρήσει την όραση της και να βελτιώσει την κοινωνικότητα της.

Η μητέρα της περιγράφει πως βιώνει τα Χριστούγεννα: «Η Μαρία είναι ένα φωτεινό χαμόγελο με προβλήματα όρασης, με νοητική υστέρηση και πρόσθετες αναπηρίες. Κάθε περίοδος Χριστουγέννων που πέρασε, δεν κοσμούνταν φυσικά από χαμόγελα και φως. Όμως κάθε Χριστούγεννα ήταν ακόμη μια περίοδος ελπίδας και προσπάθειας για το καλύτερο. Η λάμψη αυτών των ημερών δεν είναι ευδιάκριτη για τα μάτια της και το νόημα της γέννησης του Χριστού δεν είναι απολύτως κατανοητό, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να αφουγκράζεται και να αντιλαμβάνεται την θετική ενέργεια στο περιβάλλον της. Οι αναπηρίες της δεν αποτελούν τροχοπέδη για τις ζεστές αγκαλιές που δέχεται και μοιράζει. Όμως για μένα, η Μαρία  είναι όλο το νόημα των Χριστουγέννων, η λάμψη του άστρου της Βηθλεέμ, το φως στην οικογένειά μας και ο άγγελός μας που μας δίνει δύναμη και λόγο να συνεχίζουμε!»

Η Αρχοντούλα Παναγιωτίδου είναι 19 χρονών. Όπως εξηγεί η μητέρα της, είναι πολύ όμορφο κορίτσι, μελαχρινή και αδύνατη. «Θα μπορούσε να γίνει μπαλαρίνα. Της αρέσει η μουσική. Ακούει  τα πάντα, με ιδιαίτερη αδυναμία στο μπουζούκι και την ποντιακή λύρα. Αγαπά  τους γονείς  της και νοιώθει ήρεμη και χαλαρή με τον αδελφό της. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρακολουθεί τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Της αρέσει να παρατηρεί τα δώρα που είναι όμορφα τυλιγμένα κάτω από αυτό. Ξέρει ότι το δικό της δώρο μπορεί να είναι ένα όμορφο ζεστό ρούχο ή κάποιο παιχνίδι γεμάτο φως και μουσική. Περιμένει τη στιγμή που μαζεμένη όλη η οικογένεια αρχίζει να ανοίγει τα όμορφα κουτιά. Οι χαρούμενες ευχές, τα ευχαριστώ, οι εκπλήξεις και τα γέλια την κάνουν πολύ ευτυχισμένη. Για την Αρχοντούλα, τα Χριστούγεννα είναι το πιο όμορφο δώρο που παίρνει κάθε χρόνο».

Ο  Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης είναι 17 ετών. Έτυχε να γεννηθεί πρόωρα και πάσχει από τύφλωση, εγκεφαλική παράλυση και κινητικά προβλήματα και χρειάζεται μόνιμα βοήθεια. Παρά τα προβλήματά του, έχει τα χαρακτηριστικά όλων των παιδιών της ηλικίας του. Ένα από αυτά είναι ότι λατρεύει τα Χριστούγεννα! Είναι η αγαπημένη του γιορτή. Μπορεί  να μην τη βλέπει, την αισθάνεται όμως με όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις του.

Περιμένει με αγωνία πότε θα αρχίσει να ακούει τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τα ακούει παντού, στο σπίτι, στο σχολείο, στις βόλτες του! Είναι πολύ σημαντικοί για αυτόν οι ήχοι, μιας και δε βλέπει. Ξετρελαίνεται να ακούει χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Τις ημέρες των Χριστουγέννων του αρέσει να πηγαίνει του βόλτα σε χριστουγεννιάτικα χωριά. Λατρεύει  το τρενάκι, τις κούνιες και γενικότερα την ατμόσφαιρα που μυρίζει ζαχαρωτά και κανέλα. Επίσης, με μεγάλη αγωνία περιμένει  τον ερχομό του Αϊ Βασίλη. Νιώθει  πολύ τυχερός γιατί πάντα του φέρνει δώρα που του αρέσουν. Όλα έχουν σχέση με τη μουσική. Φέτος σκοπεύει  να του ζητήσει κάτι διαφορετικό: μια πρόσκληση για έναν πρωτοχρονιάτικο χορό. Του αρέσει πολύ ο χορός. Θα ήθελε επίσης να φέρει προσκλήσεις για τους φίλους του για να χορέψουνε και να διασκεδάσουν όλοι μαζί. Ο Παναγιώτης μέσω της μητέρας του εύχεται σε όλους καλά Χριστούγεννα.

Ο Δημήτρης Ζέμπογλου γεννήθηκε πριν 12,5 χρόνια με αναπηρία. Οι γονείς του αμέσως άρχισαν να ακολουθούν ειδικά προγράμματα για να βελτιώσουν όσο μπορούσαν τις συνθήκες ζωής του.

«Σύντομα έρχονται τα Χριστούγεννα, γιορτή αγάπης και προσφοράς», αναφέρει η μητέρα του Δημήτρη. «Προσπαθώντας να καλύψουμε τα κενά και τα λάθη μας, επιδιδόμαστε στην αναζήτηση των τέλειων δώρων. Αναζητώντας, λοιπόν τι είναι αυτό που θα κάνει τον γιο μου λίγο πιο χαρούμενο…  δεν βρήκα τίποτα. Κανένα δώρο. Γιατί κανένα δεν θα μπορέσει να παίξει, δεν θα μπορέσει να δει, δεν θα μπορέσει να πει αν του αρέσει η όχι. Οπότε φέτος, αποφάσισα να του χαρίσω ευχές και προσευχές. Να γίνω η φωνή του προς τον ουρανό. Λένε πως η αγάπη της μάνας είναι δυνατή. Έχω τη δύναμη να φτάσω τη φωνή του ως τον ουρανό;»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ