Ποντάρει στους δανειστές ο Τσίπρας - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Ποντάρει στους δανειστές ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε μια ολόκληρη τετραετία στο Μέγαρο Μαξίμου, πρωθυπουργός της χώρας, και στον πρώτο μήνα του 5ου χρόνου ευελπιστεί να παραμείνει για μια ακόμη θητεία.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ. ΠΑΡΓΙΝΟΥ

Με αυτήν την προσδοκία κατέρχεται στον εκλογικό στίβο. Μπορεί, και σε ποιον βαθμό και με ποια επιχειρήματα, να πείσει για την ορθότητα της πολιτικής του μια κοινωνία που έχει πληγωθεί, έχει ματώσει, έχει προδοθεί και βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης από πολιτικές επιλογές του καθ’ ολοκληρίαν αντίθετες από εκείνες που υποσχόταν ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν;

Κοινωνικό πακέτο

Στο εσωτερικό, κατέρχεται στον εκλογικό στίβο με ένα επεξεργασμένο και κλιμακούμενο σχέδιο «καλών νέων» και «φιλολαϊκών παροχών», μετά την «έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».

  1. Προστασία της πρώτης κατοικίας: Μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κυβέρνηση και τραπεζίτες κατέληξαν σε συμφωνία για προστασία της πρώτης κατοικίας. Επί του προκειμένου υιοθετήθηκε η άποψη-πρόταση του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Χριστόφορου Βερναρδάκη για αυξημένα επίπεδα προστασίας σχεδόν για το σύνολο των δανειοληπτών, όχι μόνο στεγαστικών δανείων, αλλά και εμπόρων και επιχειρηματιών που εγγυήθηκαν με την πρώτη κατοικία τους δάνεια που έλαβαν από τις τράπεζες για άλλους σκοπούς.
  2. «Κούρεμα» δανείων: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, από το 2010, με χρήματα του ελληνικού λαού, που ξεπέρασαν τα 63 δισ. ευρώ. Με αυτό το δεδομένο έντεχνα καλλιεργείται το ενδεχόμενο «γενικού κι οριζόντιου κουρέματος».
  3. Επαναφορά δώρων στον δημόσιο τομέα: Ήδη, οι δικαστικές αποφάσεις δείχνουν τον δρόμο για επαναφορά των δώρων. Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου σχεδιάζουν να πατήσουν σε αυτό το δικαστικό εφαλτήριο και να διεκδικήσουν το εν λόγω μέτρο από τους θεσμούς.
  4. Δεν μειώνεται το αφορολόγητο: Με την εν λόγω εξέλιξη, είναι σαφές πως οι εργαζόμενοι που θα λάβουν την αύξηση στον κατώτερο μισθό τους, σύμφωνα με την τελευταία θεσμοθέτηση του υπουργείου Εργασίας, δεν θα έχουν φορολογικές απώλειες.
  5. 120 δόσεις: Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ετοιμάζουν σχέδιο ρύθμισης για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι νέες διατάξεις, που αναμένεται ότι θα τεθούν σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου, θα διευκολύνουν περίπου 1.300.000 φορολογουμένους –ιδιώτες, επαγγελματίες, μικρές και ατομικές επιχειρήσεις– που έχουν παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ και αδυνατούν να τις αποπληρώσουν με τους ισχύοντες όρους. Τα χρέη αυτά θα δοθεί η δυνατότητα να εξοφληθούν σε έως 120 μήνες. Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν χρέη που προέρχονται από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κ.λπ. και δημιουργήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017.

Στόχος των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου είναι η αγορά πολιτικού χρόνου, ώστε να αποδώσουν πολιτικά τα εν λόγω μέτρα. Κατ’ επέκταση κι αναλογία, εύλογος χρόνος για εκλογές θα ήταν η εκπνοή της θητείας της κυβέρνησης κατά τον προσεχή Οκτώβριο. Ωστόσο, στον δρόμο προς την πολιτική Ιθάκη, μπορεί να προκύψουν πολιτικές σειρήνες ή και Συμπληγάδες –κοινοβουλευτική ρευστότητα εξαιτίας της απώλειας του κυβερνητικού εταίρου– που θα ανακόψουν την… ομαλή πορεία του κυβερνητικού σκάφους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το Μέγαρο Μαξίμου έχει προτάσεις κορυφαίων επιτελών για ταυτόχρονη προσφυγή στις κάλπες, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, τον Μάιο.

Η Ευρώπη αποφασίζει

Τούτων όλων των ανωτέρω δοθέντων, εύλογα τίθεται το ερώτημα, πώς θα αντιδράσουν οι δανειστές στα σχέδια της κυβέρνησης, καθώς τα μέτρα συνεπάγονται και συγκεκριμένο δημοσιονομικό κόστος. Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα εκμυστηρεύονται πως ο πρωθυπουργός ευελπιστεί πως θα τον στηρίξουν για δύο λόγους:

α) Θέλουν να τεκμηριώσουν πολιτικά –κι εν όψει της ανόδου του ακροδεξιού κι ευρωσκεπτιστικού κινήματος λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου– πως η Ελλάδα εξέρχεται πραγματικά από τη δίνη της οικονομικής κρίσης και άρα στέφεται από επιτυχία η πολιτική λιτότητας που της επιβλήθηκε πριν από οκτώ χρόνια από τις Βρυξέλλες.

β) Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφενός μεν τηρήσει τον πολιτικό του λόγο έναντι των εταίρων του, κι αφετέρου πρωταγωνίστησε στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ήταν και στόχος εταίρων και συμμάχων.

Επιπλέον όλων αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας, προσδοκά και στη βοήθεια της Άνγκελα Μέρκελ προσωπικά, καθώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός τής στάθηκε αρωγός και σύμμαχος σε δύο περιπτώσεις:

α) Όταν του ζήτησε να μη θέσει θέμα απομείωσης του ελληνικού χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές.

β) Όταν μετεκλογικά, με αφορμή το μεταναστευτικό, κινδύνευε με πτώση εξαιτίας της αντίθεσης του χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Εσωτερικών, ο Αλέξης Τσίπρας συναίνεσε στη διμερή συμφωνία για επαναπροώθηση στη χώρα πρώτης εισόδου.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, εθνικό και ευρωπαϊκό, το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα εξαρτάται καθ’ όλα από τις αποφάσεις Βρυξελλών και Βερολίνου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ