«Ποτέ την Κυριακή» από τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Slider Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκη

«Ποτέ την Κυριακή» από τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης

Το «πράσινο φως» που άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)  με την απόφαση να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί τουριστικές, βρήκε αντίθετο τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Την αντίθεση τους στην λειτουργία τις Κυριακές δήλωσαν στην Karfitsa και  οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων Καλαμαριάς, Θέρμης και Πυλαίας.

Από τη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Η απόφαση του 4ου τμήματος του ΣτΕ (18/2019), η οποία ελήφθη με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου, έκρινε συνταγματική την απόφαση 75812/6-7-2017 που είχε υπογράψει ο τότε υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η εν λόγω ρύθμιση «δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη –σε εθνική κλίμακα– τουριστική κίνηση». Η απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος,  ο οποίος συνίσταται στον τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός».

«Δεν θα εφαρμόσουμε την απόφαση σαν Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, πρώτον διότι καταστρέφει τους συναδέλφους και δεύτερον διότι το 97% του κόσμου λέει ‘’όχι’’ στα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές», τόνισε στην Karfitsa ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Παντελής Φιλιππίδης.

Ο κ. Φιλιππίδης  θεωρεί ότι αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση στη Θεσσαλονίκης και στο εμπορικό κέντρο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τουριστική περιοχή, θα «γονατίσει» τους επιχειρηματίες εκτός από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. «Όλες  οι δικαστικές αποφάσεις έχουν ισχύ όταν τηρούνται», αναφέρει με νόημα και ξεκαθαρίζει ότι με την ιδιότητα του ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναμένεται να προτείνει στη συνεδρίαση που θα γίνει μεθαύριο, Δευτέρα, να τηρήσουν «πιο επιθετική στάση απέναντι σε όσους επιχειρούν να καταστρέψουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και  ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης τονίζοντας ότι «η  Θεσσαλονίκη δεν αντέχει να λειτουργήσει και άλλες Κυριακές. Αυτές που ήδη λειτουργούν, είναι αρκετές».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ το 2017 είχε κρίνει, μεταξύ των άλλων, ότι «το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας».

Διαφωνούν οι εμπορικοί σύλλογοι

Για τους επιχειρηματίες της Θέρμης, οι Κυριακές είναι ένα μάταιο μέτρο καθώς, όπως εξηγεί ο Ευστάθιος Πιστέλας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θέρμης, «το  πρόβλημα δεν είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρόνο να ψωνίσει τις καθημερινές και τα Σάββατα, αλλά ότι δεν έχει χρήματα γενικά». Ο κ Πιστέλας που όπως είπε, είδε 50 εμπορικά καταστήματα να κλείνουν μέσα στο 2018, διαπίστωσε ότι η κίνηση στις γιορτές δεν απέφερε κάποιο κέρδος ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στην περίοδο των εκπτώσεων. «Έχουμε προσωπική επαφή με τους πελάτες μας οπότε έχουμε συνέχεια εκπτώσεις», τονίζει. Σύμφωνα με τον κ. Πιστέλα, την κακή κατάσταση στην αγορά της Θέρμης, έσωσε η «λευκή νύχτα» στις 8 Δεκεμβρίου που ανέβασε τον τζίρο.

Για τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Πυλαίας Παναγιώτη Κουφό, η Κυριακή ούτως ή άλλως είναι απαγορευτικό μέτρο που δεν έχει ακολουθηθεί ποτέ από τους εμπόρους της περιοχής. Ο ίδιος ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι στα όρια του δήμου Πυλαίας βρίσκονται όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα  της Θεσσαλονίκης, η τοπική αγορά πήγε καλά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στην Καλαμαριά τα εμπορικά καταστήματα βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει κάθε χρόνο, παρόλο που δεν ισχύει το ίδιο για την κίνηση στην αγορά της περιοχής. «Μπορεί στα καταστήματα να επικρατεί κοσμοσυρροή, όμως ο κόσμος καταναλώνει λιγότερα χρήματα, αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, Δημήτρης Μηλιάδης και εξηγεί ότι «η πρώτη αιτία της κάμψης των εμπόρων είναι  το χαμηλό εισόδημα των καταναλωτών, η δεύτερη  το ηλεκτρονικό εμπόριο και η τρίτη, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ