, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Προανακριτική: Καταθέτουν αύριο στη ΓΑΔΑ οι «Σαράφης» και «Κελέση»

Στις 16:00 την Τρίτη, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) θα καταθέσουν τελικώς οι προστατευόμενοι μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», για την υπόθεση Novartis, που εξετάζεται από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.
Νωρίτερα, ανώτερες πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, επεσήμαναν πως η κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, θα γίνει όπως ακριβώς έγινε και κατά την κατάθεσή τους στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη.
Ο τρόπος ωστόσο, κατάθεσής τους στην τακτική Δικαιοσύνη δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη. Ο ίδιος ο “Μάξιμος Σαράφης” σε επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή, αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως κατέθεσε με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά και τη φωνή του.
Η κατάθεση των «δύο» έγινε σίγουρα με φυσική παρουσία. Η ΝΔ από την άλλη πλευρά, αναφέρει πως από τη δικογραφία συνάγεται πως είχαν κάλυψη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό θα το βεβαιώσει η Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ.
Με την έναρξη πάντως, της σημερινής συνεδρίασης, όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν να καταθέσουν ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» χωρίς καλυμμένα τα πρόσωπα τους.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με το ΚΚΕ να προχωρά ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας να καταθέσουν χωρίς τις κωδικές τους ονομασίες, αλλά με τα πραγματικά τους ονόματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με τον Σπύρο Λάππα, σύμφωνα με πληροφορίες, να απειλεί με αποχώρηση απο την εξέταση αν αποκαλυφθούν τα πρόσωπα των προστατευόμενων μαρτύρων.
«Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες», φέρεται να είπε, ενώ κατά πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να πρότειναν να μην εξεταστούν καν από την Επιτροπή, καθώς ό,τι είχαν να πουν, το είπαν.
«Ο νόμος για την προστασία είναι για να προστατεύονται μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο, όχι από τους βουλευτές», φέρεται να ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας και πρόσθεσε πως «έχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση απο εισαγγελείς του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά οι ίδιοι εισαγγελείς να επικαλούνται τον νόμο».
Ο Θανάσης Πλεύρης από τη ΝΔ επέμεινε ότι ο κ. Σοφουλάκης τους εξέτασε δια ζώσης, χωρίς κάλυψη και προς επίρρωση των ισχυρισμών του επικαλέστηκε το έγγραφο της ΓΑΔΑ που αποδεικνύει τα λεγόμενα του.
«Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσο προς ημάς όσο και προς το πρόεδρο της ανωτέρω ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής καθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκειμένης υποθέσεως έγγραφο, το οποίο συντελεί στην ανακάλυψη της αλήθειας», αναφέρει στην επιστολή του προς την Ελένη Τουλουπάκη, ο Ευάγγελος Ζαχαρής.
Ο Θανάσης Πλεύρης ζήτησε, παράλληλα, να επιστραφεί η επιστολή της κ. Τουλουπάκη με τις «νουθεσίες» προς την Προανακριτική Επιτροπή, κρίνοντάς το ως «προσβλητικό». Όπως, φέρεται να είπε, «επισημαίνοντας κίνδυνο εκφοβισμού και αντεκδίκησης κατά των μαρτύρων, μας θεωρεί γκάνγκστερ που από εμάς που θα εξετάσουμε κινδυνεύουν οι μάρτυρες. Άλλωστε, η ίδια τους έδωσε το καθεστώς της προστασίας κατά την προδικασία, χωρίς προστασία τους εξέτασε ο Σοφουλάκης. Δεν κινδυνεύουν από την κ. Τουλουπακη και τον κ. Σοφουλάκη, άρα δεν κινδυνεύουν και από τους βουλευτές. Θα εξετασθούν όπως τους εξέτασε ο Σοφουλάκης.
Σύμφωνα με πηγές της εξεταστικής, διημείφθη ο εξής διάλογος:
Θ. Πλεύρης: Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, θέλω να επισημάνω ότι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά. Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση.
Σπ.Λάππας: Δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τι ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας.
Β.Κεγκέρογλου: Σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η κα Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος φέρεται να είπε: «Είμαστε κατά του νόμου και της διαδικασίας, όσοι λένε αλήθεια δεν χρειάζονται κουκούλα. Δεν συμμετέχουμε χωρίς η διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων να είναι με ονόματα και δια ζώσης».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.