Προβληματίζει τους επιχειρηματίες η κόντρα με τη Ρωσία - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία Οικονομία

Προβληματίζει τους επιχειρηματίες η κόντρα με τη Ρωσία

Σε στάση αναμονής βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος στη Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην τοπική οικονομία το πρόσφατο «επεισόδιο» στις ελληνορωσικές σχέσεις με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. Προς το παρόν, οι περισσότεροι εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων εκτιμούν πως δεν υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ή στον τουρισμό και πως τα… απόνερα θα εξαρτηθούν από τη συνέχιση ή μη της κρίσης η οποία προς το παρόν περιορίζεται σε διπλωματικό επίπεδο και σε ανταλλαγή ανακοινώσεων.

«Καμία επίπτωση δεν υπάρχει στον τουρισμό», τονίζει στην «Καρφίτσα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν ακυρώσεις από τη ρωσική αγορά η οποία κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα από την αρχή του έτους με τις προκρατήσεις να είναι συγκρατημένες. «Πέρυσι οι αφίξεις από τη Ρωσία ήταν περίπου 800.000 πανελλαδικά, αλλά φέτος εκτιμάται ότι θα είναι πολύ λιγότερες. Και αυτό δεν έχει σχέση με το πρόσφατο επεισόδιο αλλά με την απόλυτη ενεργοποίηση στην τουριστική αγορά της Τουρκίας και της Αιγύπτου που διαμορφώνουν το τελευταίο τρίμηνο ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον», τονίζει ο κ. Τάσιος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μη χρέωση βίζα από την Τουρκία για τους Ρώσους τουρίστες, ενώ το κόστος για όσους επισκέπτονται τη χώρα μας (όπως και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν τη συνθήκη Σένγκεν) ανέρχεται στα 64 ευρώ το άτομο και ανεβαίνει σημαντικά για μια τετραμελή οικογένεια. Επιπρόσθετα η τουρκική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες επιδότησε τις πτήσεις τσάρτερ από τη Ρωσία και από άλλες χώρες με αποτέλεσμα φέτος η τουρκική αγορά να αναμένει 6 εκατ. Ρώσων τουριστών έναντι 4,5 εκατ. αφίξεων πέρυσι.

Δεν έχουν λεφτά…

Ο κ. Τάσιος επισημαίνει ακόμη ότι «εδώ και αρκετά χρόνια –κυρίως, μετά το 2010-  ο τουρισμός από τη Ρωσία έχει μαζικοποιηθεί και τη χώρα μας επιλέγουν πλέον πολίτες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Οι Ρώσοι που έρχονται σήμερα για διακοπές στη χώρα μας δεν έχουν λεφτά. Δεν έχουν καμία σχέση με εκείνους οι οποίοι ανεβοκατέβαιναν το 2005 ή το 2008 για να αγοράσουν γούνες και να κάνουν παράλληλα διακοπές. Επιπλέον, η Ρωσία είχε πέρυσι την 6η θέση στις αεροπορικές αφίξεις πανελλαδικά, έναντι της 3ης θέσης που κατείχε το 2013, ενώ φέτος δεν θα πιάσει ούτε την 6η, όταν την 3η με 4η θέση διεκδικεί η Πολωνία! Και είναι ξεκάθαρο πως γι’ αυτή την εικόνα δεν φταίνε τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες».

Ανάλογα είναι τα νούμερα και για τη Βόρεια Ελλάδα που δείχνουν πως η περιοχή δεν έχει υψηλή… εξάρτηση από τη ρωσική αγορά. Κατά το εξάμηνο Μαΐου- Οκτωβρίου 2017, οι αφίξεις από τη γερμανική αγορά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» είχαν ξεπεράσει τις 350.00, ενώ οι Ρώσοι δεν ξεπέρασαν τις 140.000. Όσο για φέτος; Η Βρετανία τείνει να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο «Μακεδονία» καθώς ήδη προσεγγίζει τις 90.000 αφίξεις.

Κανένα πρόβλημα

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι πολίτες δεν επηρεάστηκαν από το διπλωματικό επεισόδιο, καθώς και οι Ρώσοι αγαπούν την Ελλάδα και οι Έλληνες τη Ρωσία. Δεν επηρεάστηκαν οι κρατήσεις ούτε έχουμε ακυρώσεις και ούτε πιστεύω πως θα υπάρξει πρόβλημα στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας- Θράκης, Βύρων Θεολόγης ο οποίος εκτιμά πως θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον των Ρώσων οι οποίοι επιλέγουν έρχονται στη χώρα μας για θρησκευτικό τουρισμό.

Τα… φώτα στη Θράκη

Τις εξελίξεις παρακολουθεί και ο επιχειρηματικός κόσμος της Θράκης, της περιοχής που βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς η Αλεξανδρούπολη εμφανίστηκε ως… πεδίο δράσης των Ρώσων διπλωματών οι οποίοι απελάθηκαν με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες, με σκοπό να δωροδοκήσουν τοπικούς παράγοντες, μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και άλλων οργανώσεων στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στην πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο, για την τοπική αγορά –πέραν της αρνητικής δημοσιότητας- δεν υπήρξαν επιπτώσεις. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική κίνηση στη Θράκη από Ρώσους οι οποίοι δίνουν ‘’ψήφο εμπιστοσύνης’’ στην Τουρκία για τις διακοπές τους παρά την ένταση που υπήρξε τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ των δύο χωρών.

«Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε να ηρεμήσουν τα ‘’πνεύματα’’ μετά την πρόσφατη απέλαση των δυο Ρώσων διπλωματών και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», σημείωσε ο κ. Χατζημιχαήλ υπογραμμίζοντας πως η όποια αλλαγή συμπεριφοράς των Ρώσων τουριστών δεν θα αποτυπωθεί στην παρούσα τουριστική σεζόν αλλά στην επόμενη, καθώς τα «πακέτα» από τη Ρωσία δεν κλείνονται την τελευταία στιγμή.

Δεν πειθαρχούν οι Ρώσοι

«Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ρώσων τουριστών δεν έχουν επηρεαστεί προς το παρόν αρνητικά», επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών), Πέτρος Καλπακίδης ο οποίος εκτιμά πως οι Ρώσοι δεν έχουν τη νοοτροπία των «δυτικών» και δεν θα… πειθαρχήσουν σε ενδεχόμενη ταξιδιωτική οδηγία. Άλλωστε, όπως ο ίδιος σημειώνει πολλοί έχουν αγοράσει εξοχικές κατοικίες στη χώρα μας και θα συνεχίσουν να έρχονται εδώ διακοπές.

Σε τοπικό επίπεδο οι επιπτώσεις

«Προς το παρόν δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα οι ελληνορωσικές επιχειρηματικές σχέσεις εκτός από τοπικό επίπεδο (σ.σ. εννοώντας την περιοχή της Αλεξανδρούπολης) και για συγκεκριμένες επιχειρήσεις», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων (ΣΥΣΕΠ), Κλεόβουλος Αλεξιάδης. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη «οι επενδύσεις από ρωσικές επιχειρήσεις δεν θα σταματήσουν, αλλά αν μπουν φραγμοί από τη ρωσική κυβέρνηση σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων τότε σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό σε συνδυασμό με το εμπάργκο που ήδη εφαρμόζει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας θα δυσχεράνει τη θέση των ελληνικών προϊόντων».

Τα ακίνητα

Την εκτίμηση ότι «η απέλαση των δύο διπλωματών δεν θα επηρεάσει τους πολίτες των δυο χωρών και τις οικονομικές συναλλαγές τους» εξέφρασε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΑΒΕ), Κώστας Γεωργάκος. «Ειδικότερα, για τα ακίνητα, δε νομίζω ότι έχουν επηρεαστεί τα σχέδια των Ρώσων», είπε ο κ. Γεωργάκος υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στο παρελθόν για τους Ρώσους δεν επιβεβαιώθηκαν εξαιρουμένων  κάποιων μεγάλων επενδύσεων που έγιναν στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, φαίνεται και από τα στοιχεία που αφορούν τη χορήγηση της λεγόμενης «Χρυσής Βίζας» καθώς μέχρι στιγμής αυτή έχει δοθεί σε λιγότερους από 400 Ρώσους.

To ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Karfitsa #723

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ