ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Του Νίκου Καραμανλή

Η φράση που χρησιµοποίησε ο Κωστής Χατζηδάκης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 11ου Συνεδρίου της Νέας Δηµοκρατίας, είναι ενδεικτικό της στόχευσης που υπάρχει στην κεντροδεξιά παράταξη. «Η αντιπολίτευση δεν µας αρκεί για να αλλάξουµε την Ελλάδα προς το καλύτερο, το 11ο Συνέδριο είναι βασικό βήµα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο αντιπρόεδρος του κόµµατος. Το 2018 θα είναι µία κοµβική χρονιά για τον τόπο, µε κορυφαία στάση τον Αύγουστο όταν –επισήµως τουλάχιστον– ολοκληρώνεται το τρίτο µνηµόνιο, καθώς η Ελλάδα θα εισέλθει σε µία νέα περίοδο µε εξίσου αυξηµένες προκλήσεις.

Είναι πρόδηλο πως στη Νέα Δηµοκρατία αντιµετωπίζουν το 2018 ως εκλογική χρονιά, γι’ αυτό και –όπως διαφαίνεται από σειρά δηλώσεων– το Συνέδριο, που ξεκινάει σήµερα, αντιµετωπίζεται ως µία ευκαιρία για να διευρυνθεί η εκλογική βάση του κόµµατος, να ανοίξει η «ψαλίδα» από τον ΣΥΡΙΖΑ και να εµπεδωθεί από την κοινωνία το µήνυµα ότι η ΝΔ όχι απλά είναι έτοιµη να επανέλθει στην εξουσία, αλλά ότι µπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της επόµενης –µεταµνηµονιακής– ηµέρας. Στον Αµερικανό φιλόσοφο, Ραλφ Ουάλντο Έµερσον, ανήκει η φράση: «Αυτή η εποχή –όπως όλες οι εποχές– είναι µια καλή εποχή, αλλά µόνο αν ξέρουµε τι να κάνουµε µε αυτήν», που αποτυπώνει τις σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό, παρότι το 11ο Συνέδριο της ΝΔ δεν είναι εκλογικό, θα στηθούν κάλπες προκειµένου οι 2.800 σύνεδροι να τοποθετηθούν σε βασικά διλήµµατα πολιτικής. Εύστοχα, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πριν από µερικές ηµέρες ότι «πρέπει να πείσουµε τους πολίτες, όχι µόνο ότι είµαστε διαφορετικοί και καλύτεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι έχουµε ένα συγκροτηµένο σχέδιο για το πώς θα οδηγήσουµε την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση». Αυτή ακριβώς είναι και η µεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιµετωπίσει σε αυτό το Συνέδριο, ιδιαίτερα σε µία εποχή που η καχυποψία –ίσως και η απαξία– των πολιτών απέναντι στην πολιτική έχει γιγαντωθεί και µάλιστα την ώρα που ακούγεται και περισσότερο ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Εξίσου σηµαντική πρόκληση, µετά και την ανακοίνωσή του για την Ντόρα Μπακογιάννη, είναι να ελέγξει τυχόν γκρίνιες και αντιδράσεις που θα υπάρξουν εντός του κόµµατος ή από βουλευτές, εάν νιώσουν ότι παραγκωνίζονται. Αυτό, βέβαια, εκτός από πρόκληση θα µπορούσε να χαρακτηριστεί και «αγκάθι» που µπορεί να πληγώσει τη συνοχή της παράταξης.

Το πιο σηµαντικό, ωστόσο, που δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει, είναι πως η πρωτοβουλία των κινήσεων –άρα και χρόνος των εκλογών– ανήκει πάντα στην εκάστοτε κυβέρνηση. Με δεδοµένο ότι ο κ. Τσίπρας δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τα «όπλα» αµαχητί, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούµε εάν και πώς µπορεί η Νέα Δηµοκρατία να προκαλέσει εξελίξεις. Τέλος, κάτι που γνωρίζει καλά και ο κ. Μητσοτάκης είναι πως το τέλος του τρίτου µνηµονίου δεν σηµαίνει τέλος της λιτότητας και της επιτροπείας, σε έναν λαό «κουρασµένο» και χωρίς διάθεση για πίστωση χρόνου σε κανέναν.

Σχολιάστε