Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: Προχωράμε σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο - Karfitsa.gr
Διεθνή

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: Προχωράμε σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attends a news conference in Ankara, Turkey, August 14, 2018. REUTERS/Umit Bektas

Την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας τα συμφέροντά της,  επαναβεβαίωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εμείς σε αυτή την περιοχή (ανατολική Μεσόγειο) στέλνοντας και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι θα προστατεύσουμε τα συμφέροντας των Τ/Κ» ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολού.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Τουρκία, στέλνοντας στην περιοχή τα γεωτρύπανά της, άλλαξε ριζικά τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι «η Ε/κ πλευρά διεξάγει μονομερώς δραστηριότητες γεωτρήσεις».

«Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ κάνει γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας και εμείς αυτή την υφαλοκρηπίδα την έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη και κάθε χρόνο το ανανεώνουμε αυτό. Τις δραστηριότητές μας στην υφαλοκρηπίδα μας δεν τη διαπραγματευόμαστε με κανέναν» πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Στο θέμα της διαπραγμάτευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο συζητούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ε/κ πλευράς και είμαστε πάντοτε μέσα για μια περιφερειακή συμφωνία. Αναφέρομαι στις χώρες της Μεσογείου στην περιοχή με μια αντίληψη διαμοιρασμού. Ο συνομιλητής του ε/κ τομέα είναι η ‘τδβκ’», ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία επιζητεί μόνιμη λύση στην Κύπρο ωστόσο στο τέλος όλων αυτών των προσπαθειών και ειδικότερα στο τέλος της συνόδου των 11 ημερών στο Κραν Μοντανά, είδαν πως πραγματικά η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την Τ/κ πλευρά.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η ομοσπονδία συζητείται εδώ και 60 χρόνια και αυτή η επιλογή δεν έχει αποκλειστεί, προσθέτοντας ότι από δω και μπρος δεν θα αντέξουν άλλη αποτυχία.

«Εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες που έχουμε πει θα διεξάγουμε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, εάν οι Ε/Κ δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με την ‘τδβκ’», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ