Προσομοίωση της NASA: Πώς φαίνονται τα σύννεφα στον πλανήτη Άρη; (Video) - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Περιβάλλον

Προσομοίωση της NASA: Πώς φαίνονται τα σύννεφα στον πλανήτη Άρη; (Video)

Συνήθως θεωρούμε τον Άρη έναν άγονο, ξηρό πλανήτη. Αν και αυτό είναι αλήθεια σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει κάποια μικρή ποσότητα νερού στον Άρη με τη μορφή υδρατμών στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το Digital Trends, ο πλανήτης έχει τον δικό του κύκλο νερού, ακριβώς όπως και η Γη, με το νερό να ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα και να σχηματίζει σύννεφα.

Το ρόβερ Curiosity της NASA κατέγραψε πλάνα από σύννεφα στον ορίζοντα πάνω από τον Άρη, έχοντας παρόμοια όψη με αυτά που μπορεί κανείς να δει από τη Γη. Τα δικά του πλάνα κατέγραψε και το ρομποτικό InSight.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αυτά τα σύννεφα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος του Άρη, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται και κινούνται κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Πρόσφατα, όμως, η NASA χρησιμοποίησε έναν υπερυπολογιστή για να προσομοιώσει τον καιρό του Άρη, δείχνοντας πως τα σύννεφα κινούνται και διασκορπίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Η προσομοίωση δείχνει σύννεφα που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας γύρω από τον ισημερινό και φθάνουν στο πιο πυκνό σημείο τους λίγο πριν την αυγή, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη.

Την ημέρα, τα σύννεφα σιγά-σιγά διασκορπίζονται, πριν ξανασχηματιστούν μετά τη δύση του ηλίου.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ