Προτεραιότητες για την τουριστική ανάπτυξη - Karfitsa.gr
Άρθρα

Προτεραιότητες για την τουριστική ανάπτυξη

Η αγορά περιμένει από την κυβέρνηση να υλοποιήσει το στόχο για μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στο 11% σε βάθος τετραετίας.

 Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Αν και αποκαλούμε ανέκαθεν τον τουρισμό «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, ο χαρακτηρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε με χειροπιαστό τρόπο τα τελευταία, δύσκολα χρόνια της κρίσης. Μέσα σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης, ο τουρισμός είναι συνέχισε να στηρίζει την οικονομία και την απασχόληση, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια εξυγίανσης του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας.

Τώρα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, απαιτείται συγκροτημένος σχεδιασμός και αποτελεσματικές πολιτικές, ώστε το τουριστικό προϊόν της χώρας να γίνει ανταγωνιστικότερο και – κυρίως – να αποκτήσει υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

Η μείωση της φορολογίας που επιβαρύνει τον τουρισμό είναι απαραίτητη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό και η αγορά περιμένει από την κυβέρνηση να υλοποιήσει το στόχο για μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στο 11% σε βάθος τετραετίας.

Κρίσιμο ζητούμενο για την ποιοτική τουριστική – και όχι μόνο – ανάπτυξη, είναι η αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών, αλλά και στην ενέργεια και στα ψηφιακά δίκτυα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και να επιδιωχθεί η αναβάθμιση υφιστάμενων ή και η ανάπτυξη νέων, σημαντικών για τον τουρισμό υποδομών – μαρίνες, αεροδρόμια, λιμάνια κρουαζιέρας κ.ά. – στα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων στρατηγικής συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά την Αττική, είναι επιβεβλημένη η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, με επιτάχυνση και ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό, καθώς και των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αλλά και με βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση νέων επενδύσεων.

Τομέα προτεραιότητας αποτελεί, επίσης, η ενθάρρυνση νέων τουριστικών επενδύσεων, για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Απαραίτητη είναι η βελτίωση του πλαισίου χωροθέτησης και αδειοδότησης, η παροχή κινήτρων με έμφαση σε πράσινες, φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις, η στήριξη ιδιαίτερα των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Παράλληλα, απαιτούνται συντονισμένες δράσεις και πολιτικές, με κύριο στόχο την αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη και την αύξηση των εσόδων που παράγονται για τη χώρα από τον τουρισμό. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο γαστρονομικός, αλλά και ο θρησκευτικός, ο αγροτικός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, στην αναβάθμιση της παρουσίασης των πολιτιστικών πόρων της χώρας, αλλά  και στη βελτίωση της τουριστικής πληροφόρησης, με αξιοποίηση σύγχρονων μέσων και εφαρμογών.

Τέλος, απαιτείται η εφαρμογή συγκροτημένης πολιτικής, με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας. Πέρα από την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, είναι απαραίτητη η αναβάθμιση της σύνδεσης των λιμένων με αεροδρόμια, ώστε τα ελληνικά λιμάνια να γίνουν ελκυστικότερα ως homeports, καθώς και η ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων της Ελλάδας με χώρες που αποτελούν μεγάλες αγορές για την κρουαζιέρα, όπως ΗΠΑ και Κίνα.

Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε το πολύτιμο κεφάλαιο φυσικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς που διαθέτει η χώρα μας, με βάση ένα σαφές όραμα, με σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, με μακρόπνοο σχέδιο, με υψηλό επαγγελματισμό, με καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ