Πρόεδρος με… ταυτότητα - Karfitsa.gr
Άρθρα

Πρόεδρος με… ταυτότητα

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγείλει ότι τα Χριστούγεννα κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης ξεκούρασής του, στα βουνά (πιθανολογώ της Κρήτης), θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Του ΝΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

Όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτήν την αποκάλυψη, αν θυμάμαι καλά κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την κα Γεννηματά, το πολιτικό περιβάλλον ήταν αρκετά διαφορετικό από ό,τι σήμερα.

Οι πληροφορίες μάλιστα που διέρρεαν εκείνη την περίοδο ήταν ότι ο πρωθυπουργός θα προτιμούσε να επιλέξει ένα πρόσωπο που δεν θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, θα συγκέντρωνε ευρεία αποδοχή και θα ήταν πιθανότατα γυναίκα.

Κρατάμε πάντα μια μικρή επιφύλαξη, διότι ποτέ δεν γνωρίζουμε εάν οι πληροφορίες εκείνης της εποχής προέρχονταν πράγματι από τον κ. Μητσοτάκη ή αποτελούσαν ευσεβείς πόθους κάποιων συνεργατών του.

Εκτιμώ, από το λίγο που γνωρίζω τον σημερινό πρωθυπουργό, ότι τις προθέσεις του δεν τις έχει πει σε κανέναν και κρατά το όνομα ως επτασφράγιστο μυστικό.

Εκείνο, όμως, που οφείλω να καταθέσω είναι ότι το πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πειραματισμούς.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να αφήσει το πολιτικό του στίγμα και με την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αλλά πολύ φοβούμαι ότι το σχέδιο να επιλεγεί ένα πρόσωπο που δεν θα έχει πολιτική ταυτότητα, σε αυτήν τη φάση που βρίσκεται η πατρίδα μας, θα είναι υψηλού ρίσκου, για πολλούς λόγους.

Θέλω να πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τον καθένα. Η πατρίδα χρειάζεται έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα μπορεί τις κρίσιμες ώρες να σηκώνει το τηλέφωνό του και να συνομιλεί με τους ξένους ηγέτες.

Να μπορεί να «μιλά» τη γλώσσα τους και να είναι αναγνωρίσιμος.

Αυτά σε ό,τι αφορά το εξωτερικό και τις διεθνείς σχέσεις.

Στο εσωτερικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακόμη και ο έχων τις ελάχιστες αρμοδιότητες σήμερα, πρέπει να αποπνέει στους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας.

Θα αποφύγω τον πειρασμό να αναφέρω ονόματα, διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος μου ως δημοσιογράφου.

Θα επιμείνω όμως στην άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει πολιτική ταυτότητα και να μην είναι… διακοσμητικός.

Δυστυχώς, με όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ακυρώσουμε με μια «επικοινωνιακή επιλογή» τον βασικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ισορροπιστή του πολιτεύματός μας, που σίγουρα (αν και έχει γίνει ελέω Ανδρέα Παπανδρέου) δεν είναι πρωθυπουργικό.

Όσοι δεν συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη να μην προχωρήσει σε επιλογή που θα δημιουργήσει «πόλο εξουσίας» στην Ηρώδου Αττικού κάνουν σφάλμα που ενδέχεται να κοστίσει στην πατρίδα.

Η τελική επιλογή ανήκει στον πρωθυπουργό, αλλά η όποια απόφασή του θα αποτελέσει απαρχή εξελίξεων και συζητήσεων. Εκείνος έχει το μαχαίρι, εκείνος έχει και το πεπόνι. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι αυτός που θα κρίνει την όποια επιλογή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ