Πρόστιμο – μαμούθ σε εστιατόριο χωρίς να βρουν καπνιστή! - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Πρόστιμο – μαμούθ σε εστιατόριο χωρίς να βρουν καπνιστή!

Κλιμάκιο ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο 4.000 ευρώ (!) σε πολυτελές εστιατόριο της Θεσσαλονίκης για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου, χωρίς να βρεθεί κάποιος να καπνίζει… Μάλιστα στο εστιατόριο, που έχει ανοίξει από το 2017, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του. «Το μαγαζί είναι άκαπνο εν τη γενέσει του, δεν επιτρέψαμε ποτέ σε κανέναν να καπνίσει», είπε στην Karfitsa ο ιδιοκτήτης του γνωστού εστιατορίου, αγανακτισμένος τόσο για το  πρόστιμο, όσο και για το ύψος του ποσού.

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Το κλιμάκιο ελέγχου, σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν βεβαίωσε παράβαση επειδή στο κατάστημα δεν υπήρχε ειδική σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος, όπως και ότι το βιβλίο που τηρούσε για την καταγραφή τέτοιων παραβάσεων, δεν ήταν θεωρημένο από τις υπηρεσίες του δήμου. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης στην προσφυγή που κατέθεσε ενώπιον των αστυνομικών αρχών, καθώς η ένστασή του απορρίφτηκε, τονίζει πως για τις συγκεκριμένες παραβάσεις, όπως τις χαρακτήρισαν τα αστυνομικά όργανα, δεν προβλέπεται στον σχετικό πίνακα του νόμου με τί ποσά τιμωρούνται, σε αντίθεση με τη συγκεκριμενοποίηση για άλλους χώρους, όπως αθλητικά κέντρα, δημόσιες υπηρεσίες και αυτοκίνητα. «Μα δεν γνώριζαν ούτε αυτοί τι προβλέπεται. Συζητούσαν μεταξύ τους και έλεγαν 2.000 ή 4.000 ευρώ; Μάλιστα στο έντυπο έγραψαν αρχικά 2.000 που μετά έσβησαν και από πάνω έγραψαν 4.000 ευρώ», περιέγραψε ο ιδιοκτήτης.

Το περιστατικό έγινε στις 25 Ιανουαρίου, όταν εμφανίστηκαν στο εστιατόριο τέσσερα άτομα, δύο γυναίκες με πολιτικά και δύο άντρες ένστολοι, όπως είπε ο ιδιοκτήτης. «Ήταν επιεικώς απαράδεκτο αυτό που συνέβη. Καταλαβαίνω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν χώροι που να καπνίζουν και αυτό εμείς το τηρούμε με ευλάβεια  και όχι μόνον τώρα. Αλλά οι ελεγκτές να κάνουν τη δουλειά τους, όχι να δικάζουν. Τους είπα πάρτε τα κλειδιά να δείτε τι σημαίνει το ποσό των 4.000 ευρώ», ανέφερε ο ιδιοκτήτης. Απογοητευμένος για την κατάσταση που βίωσε, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και ήρθε να ζήσει στην Ελλάδα. «Τι να σκεφτεί κανείς, δεν θέλω να πω κάτι, αυτά που συμβαίνουν είναι μεσαιωνικά», σημείωσε.

 

Το κενό… προστίμων

Ο σχετικός αντικαπνιστικός νόμος είναι αλήθεια πως έχει αρκετά κενά ειδικά στην επιβολή των προστίμων στα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στη σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία αυστηροποιήθηκαν οι διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, περιλαμβάνεται ειδικός πίνακας στον οποίο προβλέπονται τα πρόστιμα. Όμως στον πίνακα αυτόν ειδικά για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αναφέρονται ποσά για την πρώτη περίπτωση παράβασης και για την υποτροπή γενικά, χωρίς να αναφέρονται οι πράξεις. Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι ο καπνιστής τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση σε άλλους χώρους, όπως σε δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικά κέντρα και αυτοκίνητα, αυτά είναι συγκεκριμένα και αναφέρονται ένα προς ένα.

«Μολονότι στη διάταξη του νόμου ορίζεται σαφώς ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται όπως εξειδικεύεται στον πίνακα που είναι συνημμένος στο νόμο, στον συγκεκριμένο πίνακα δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τα συγκεκριμένα καταστήματα», τόνισε στην Karfitsa ο συνήγορος του ιδιοκτήτη Βασίλης Χαλαμπάκης. «Δεν αναφέρει πουθενά ότι η μη ανάρτηση σήμανσης όπως και η μη θεώρηση του βιβλίου είναι παραβάσεις για τις οποίες προβλέπονται τα συγκεκριμένα ποσά ως πρόστιμα. Ο νομοθέτης για τους άλλους χώρους το λέει συγκεκριμένα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ιδιοκτήτη η σχετική υποχρέωση σήμανσης ή θεώρησης του βιβλίου στο νόμο εκτιμάται ότι αναφέρεται ως προτροπή, ενώ και στη σχετική υπουργική απόφαση τονίζεται ότι αυτό αποτελεί κριτήριο για την επιβολή προστίμων. Ειδικά στο άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, στο άρθρο 6 αναφέρεται ότι «για το ύψος του προστίμου κριτήρια αποτελούν» και εκεί συγκεκριμενοποιούνται τα κριτήρια αυστηροποίησης. Στην υποπαράγραφο Α αναφέρονται κατά σειρά οι χώροι, στην υποπαράγραφο Β η σήμανση, στη Γ η συνεργασία στην υποπαράγραφο Δ η υποτροπή με τις αρχές και άλλα. Πουθενά όμως δεν γίνεται λόγος για κύριες παραβάσεις. Θεωρείται πως αυτές είναι συνδυαστικές για το ύψος του προστίμου στην περίπτωση που εντοπιστούν καπνιστές στους χώρους. Ειδικά μάλιστα για τη μη θεώρηση του συγκεκριμένου βιβλίου, που υπήρχε στο εστιατόριο, δεν γίνεται καμία αναφορά, παρ’ ότι ο ιδιοκτήτης βεβαίωσε πως εντελώς τυχαία την προηγούμενη μέρα του ελέγχου πήγε να το θεωρήσει στον δήμο της περιοχής του, στη 1.30 το μεσημέρι το ταμείο είχε κλείσει.

Ο ιδιοκτήτης ήδη κατέθεσε ένσταση στο αστυνομικό τμήμα από το οποίο επιβλήθηκαν τα πρόστιμα. «Μου είπαν να κάνω ένσταση. Πήγα στην αστυνομία και μετά δέκα ημέρες μου είπαν ότι απορρίφτηκε. Ρώτησα με ποιο σκεπτικό, δεν μου απάντησαν», σημείωσε ο ιδιοκτήτης. Στη συνέχεια κατέθεσε προσφυγή ζητώντας την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης. «Αν ήθελε ο νομοθέτης να απειλήσει με πρόστιμο για τις συγκεκριμένες παραβάσεις την επιχείρηση, θα το έπραττε ρητά, όπως τούτο κάνει σε άλλες περιπτώσεις του ιδίου πίνακα, στον οποίο πάντως δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τις παραλείψεις  τις οποίες καταλογίζει ο επίμαχος έλεγχος, για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, στους συγκεκριμένους χώρους», σημειώνεται στην προσφυγή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε δωρεάν την τελευταία ηλεκτρονική έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ