Πρόωρες εκλογές μόνο αν το θελήσει ο Τσίπρας - Karfitsa.gr
Άρθρα

Πρόωρες εκλογές μόνο αν το θελήσει ο Τσίπρας

Πόσο μπορεί να επηρεάσει η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά τις 15 Ιανουαρίου του νέου έτους, τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις;

Του ΦΩΤΗ ΣΙΟΥΜΠΟΥΡΑ

Εξαρτώνται οι εξελίξεις από την τύχη της συμφωνίας; Θα γίνουν εκλογές πρόωρα εξαιτίας των όσων έχουν υπογράψει οι κ.κ. Ζάεφ και Τσίπρας; Παρότι τα πράγματα δείχνουν μπερδεμένα μετά και τις δηλώσεις Ζάεφ περί μακεδονικής εθνότητας και διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας σε ελληνικά σχολεία, αλλά και τα όσα ακούστηκαν στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, η απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα μπορούσε να είναι ένα ξεκάθαρο όχι.

Κι αυτό γιατί, στην πολιτική, για να παραφράσουμε τη γνωστή ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Αλλά καμιά φορά είναι! Και κατά πώς φαίνεται, τα πράγματα σήμερα ως προς τις πολιτικές εξελίξεις είναι πεντακάθαρα. Αρκεί αυτός που τα κοιτάζει να ξέρει από ποια σκοπιά τα βλέπει. Από τη σκοπιά των επιθυμιών του ή της πραγματικότητας;

Παρά τις δηλώσεις Ζάεφ και τις κατά πολλούς αμφίσημες «διευκρινίσεις» του Σταύρου Θεοδωράκη, όλα δείχνουν τώρα να κυλάνε ομαλά. Με την έννοια τουλάχιστον που προσδίδει το Μαξίμου στην λέξη «ομαλότητα». Φούντωσαν όμως και πάλι τα σενάρια επίσπευσης των εκλογών με αφορμή τις εξελίξεις περί το Σκοπιανό. Όσο όμως αβέβαιος είναι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, τόσο βέβαιο είναι ότι οι πολιτικές αντοχές της συγκυβέρνησης δείχνουν να εξαντλούνται.

Η σημερινή εικόνα της κυβέρνησης μόνο καλή και στιβαρή δεν είναι, αφού, όπως έδειξε και η συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, η ακατάσχετη εκλογολογία και η συνεχής επίκληση των αριθμητικών δεδομένων των λεγόμενων «πρόθυμων» αναφορικά με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδεικνύει ένα και μόνο στοιχείο: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πορεύεται και σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε αρκετούς άλλους, χωρίς στόχευση και δείχνει να αποσταθεροποιείται με την παραμικρή αφορμή.

Ενδεικτικό της έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού και της αποσταθεροποίησης που προκάλεσαν οι διαδοχικές παρεμβάσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού ήταν το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη, με το οποίο η κυβέρνηση του ζητούσε να αποκαλύψει το τι θα ψηφίσει στη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας. Θα περάσει όμως η συμφωνία από την ελληνική Βουλή; Αβίαστα θα μπορούσαμε να πούμε, ναι, θα περάσει, και μάλιστα άνετα.

Ακόμα κι αν δεν την υπερψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να περάσει. Άλλωστε, η κύρωση μιας διεθνούς σύμβασης δεν χρειάζεται κάν την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Περνάει και με απλή. Το γνωρίζουν οι πάντες. Αλλά η επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας των 151 είναι ζήτημα πολιτικό. Η μη επίτευξή της δεν ρίχνει την κυβέρνηση. Για να πέσει, πρέπει να γίνει και κάτι άλλο. Είτε ο Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην πάρει 151 ψήφους είτε ο Μητσοτάκης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να πάρει 151 ψήφους. Και τα δύο είναι από πολύ δύσκολα έως απίθανα.

Για να πέσει η κυβέρνηση, πρέπει ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ του να την καταψηφίσουν, συμπλέοντας με τη ΝΔ. Aυτό βέβαια, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να συμβεί ούτε μία στο ένα εκατομμύριο.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει περίπτωση να μην ψηφιστεί η συμφωνία από την παρούσα Βουλή και να γίνουν πρόωρες εκλογές εκεί κατά τον Μάρτιο; Η απάντηση και εδώ είναι πολύ απλή: μόνον αν το επιλέξουν ο Τσίπρας και οι συν αυτώ. Θα το κάνουν και επειδή (θα) θέλουν να αφήσουν την «καυτή πατάτα» της συμφωνίας για την επόμενη κυβέρνηση και, πρωτίστως, επειδή θα υπολογίζουν ότι η επίσπευση των εκλογών τούς συμφέρει. Και τα δύο συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες. Πρώτον, διότι ο Τσίπρας έχει επενδύσει στη συμφωνία.

Και επιπλέον όλες οι δημοσκοπικές έρευνες δείχνουν ότι μια ακύρωσή της δεν θα του αποφέρει κέρδη. Ίσως το αντίθετο, όπως πιστεύει ο πρωθυπουργός. Και, δεύτερον, διότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο Τσίπρας και οι συν αυτώ υπολογίζουν ότι τους συμφέρει να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Κατά συνέπεια, οι εξελίξεις δεν δείχνουν να εξαρτώνται ούτε από τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε από το Ποτάμι ούτε από τον Καμμένο.

Όλα αυτά δεν είναι ικανά να οδηγήσουν σε άμεσες εκλογές αν δεν το θέλει ο Τσίπρας, ο οποίος μάλλον επιθυμεί αυτό που φαντάζεται παρά αυτό που βλέπει μπροστά του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ