Πρύτανης ΑΠΘ: «Ο κύκλος της σιωπής έσπασε! Κάθε φοιτήτρια να μιλήσει χωρίς φόβο» - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Πρύτανης ΑΠΘ: «Ο κύκλος της σιωπής έσπασε! Κάθε φοιτήτρια να μιλήσει χωρίς φόβο»

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

«Ο κύκλος της σιωπής έσπασε. Κάθε φοιτήτρια ή φοιτητής να μιλήσει χωρίς φόβο και να καταγγείλει. Το ΑΠΘ στηρίζει τους φοιτητές και θέλει να ρίξει φως σε κάθε υπόθεση», αυτό τόνισε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας στην Karfitsa με αφορμή το μπαράζ καταγγελιών από φοιτήτριες ότι έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Όλα ξεκίνησαν λίγες ημέρες αφότου η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε ότι πριν από 23 χρόνια είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Το θάρρος και η ψυχική δύναμη που βρήκε η αθλήτρια έδωσε έναυσμα σε αρκετές κοπέλες να καταγγείλουν και εκείνες επιθέσεις και παρενοχλήσεις που είχαν δεχθεί στο παρελθόν. Κάποιες από τις κοπέλες που μίλησαν ήταν φοιτήτριες του ΑΠΘ, όπου μέσα από τα social media και μέσα από εξομολογήσεις τους σε site γνωστοποίησαν περιστατικά παρενόχλησης από καθηγητές, όπως υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, «τέσσερις ημέρες μετά από τον ορυμαγδό ανακοινώσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μετά την άμεση ενημέρωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και το αίτημα για την εμπλοκή της ελληνικής δικαιοσύνης, εκείνο που επίσημα έχει η Διοίκηση του Πανεπιστημίου είναι δυο επίσημες καταγγελίες, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Η μία καταγγελία είναι από επτά πρώην φοιτήτριες του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και η άλλη από μία πρώην φοιτήτρια του τμήματος Γεωλογίας. Αυτές λοιπόν οι καταγγελίες έχουν ήδη διαβιβαστεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή».

Έρχεται ο Συνήγορος του Φοιτητή

Το ΑΠΘ σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει αλλά και να στηρίξει περαιτέρω την «φωνή» των φοιτητών για τέτοιου είδους ζητήματα προχωράει σε μια σειρά από δράσεις και ενέργειες, όπως ο Συνήγορος του Φοιτητή.

«Με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου όντως έσπασε ένας κύκλος σιωπής. Πιστεύω ότι εκτός από τον αθλητισμό στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πέρα από την μετάδοση γνώσης, την έρευνα, διαπλάθονται και συνειδήσεις όπως και προσωπικότητες νέων ανθρώπων, τέτοιου είδους λοιπόν κατάπτυστες ενέργειες δεν έχουν θέση. Για αυτό το λόγο, ως Διοίκηση του ΑΠΘ βρισκόμαστε πραγματικά όχι απλώς απέναντι σε τέτοιες πράξεις, αλλά και με την ενέργεια της κλήσης της Δικαιοσύνης περνάμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ και περιμένουμε όποια φοιτήτρια ή όποιον φοιτητή θελήσει να καταγγείλει, χωρίς φόβο.

Επειδή όμως η επόμενη ημέρα δεν είναι μόνο καταγγελτική, αλλά και προληπτική και υποστηριχτική, οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ θα προχωρήσουν σε δράσεις που πρέπει να αναληφθούν έτσι ώστε να φύγει εντελώς ο φόβος της αποκάλυψης τέτοιων ενεργειών», ξεκαθαρίζει ο κ.Παπαϊωάννου.

Πιο συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί ήδη επισήμως από όλες τις διοικήσεις των τμημάτων να ενημερώσουν την Πρυτανεία εάν έχουν την οποιαδήποτε όχληση για τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές, ενώ θα σταλεί ένα email σε όλους τους φοιτητές που θα τους προτρέπει να μη φοβηθούν να στείλουν την οποιαδήποτε καταγγελία.

Παράλληλα ο ίδιος χαρακτήρισε «δίκτυ προστασίας» τις Επιτροπές του Αριστοτέλειου. «Η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας, η οποία με την πρόεδρο του την κα Δήμητρα Κογκίδου και μαζί με τους υπολοίπους αξιόλογους συναδέλφους, εδώ και αρκετά χρόνια έχουν οργανώσει σε πολλά τμήματα εκδηλώσεις σχετικά με την σεξιστική βία και με την σεξουαλική παρενόχληση, επομένως ο ρόλος τους τώρα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικός.

Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες και δημιουργούμε τον Συνήγορο του Φοιτητή.

Επίσης, υπάρχει η επιτροπή ψυχολογικής υποστήριξης και γενικότερα στήριξης των φοιτητών για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υπάρχει». Ο κ. Παπαϊωάννου ανάφερε επιπλέον ότι «αυτές οι επιτροπές και οι διαδικασίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και όλες συγκλίνουν στην Διοίκηση, η οποία θέλει να φέρει στο φως τα πάντα. Πιστεύω πως έτσι κάνουμε πιο εύκολη την διάθεση καθεμιάς και καθενός να προβεί στην όποια καταγγελία».

Που μπορεί να απευθυνθεί για καταγγελία

Όπως ενημερώνει ο κ.Παπαϊώννου, όποια φοιτήτρια ή όποιος φοιτητής θέλει να καταγγείλει οτιδήποτε μπορεί να απευθυνθεί πρώτα από όλα στον Πρόεδρο του κάθε Τμήματος, στον Κοσμήτορα της Σχολής, στις Πρυτανικές Αρχές, στην Επιτροπή Φύλλου και Ισότητας, στην Επιτροπή Ψυχολογικής Υποστήριξης ή και σε όλα αυτά.

«Τα πανεπιστήμια είναι μέρος της κοινωνίας επομένως αν υπάρχει κάποιο ή κάποια άρρωστα μυαλά δεν χαρακτηρίζει συλλήβδην την τριτοβάθμια εκπαίδευση», τονίζει ο ίδιος. Καταλήγοντας ο κ.Παπαϊώννου επισημαίνει ότι πλέον ο κύκλος της σιωπής έσπασε και να μην φοβάται καμία και κανένας να μιλήσει. «Σε μια ανοιχτή κοινωνία, σε μια κοινωνία ισότητας να μην φοβάται κανένας να καταγγείλει το οτιδήποτε, γιατί η καταγγελία είναι υγεία. Δεσμευόμαστε στην διερεύνηση και στην διαλεύκανση της όποιας καταγγελίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάστε
Tags

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ