Πρώτο δείγμα θετικό για τη νέα κυβέρνηση - Karfitsa.gr
Άρθρα Του Νίκου Καραμανλή

Πρώτο δείγμα θετικό για τη νέα κυβέρνηση

Το να επιχειρήσει κανείς να ασκήσει κριτική σε μία κυβέρνηση που μετρά λιγότερα από πέντε 24ωρα ζωής είναι από αστείο έως επικίνδυνο. Είτε θετικά είτε αρνητικά, δεν μπορεί να υπάρξει κρίση, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ούτε μία εβδομάδα από τις εθνικές εκλογές.

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μην μπει στον πειρασμό να κάνει ένα πρώτο σχόλιο. Κι αυτό δεν θα μπορούσε παρά να είναι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπήκε στην πολιτική ζωή του τόπου αν μη τι άλλο φουριόζα. «Σαν έτοιμος από καιρό», όπως είχε γράψει ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο νέος πρωθυπουργός έρχεται να εισάγει νεωτερισμούς στην άσκηση πολιτικής.

Από τη μία εμπιστεύτηκε την ευθύνη των υπουργείων σε πολιτικά πρόσωπα είτε από την κεντροδεξιά παράταξη είτε από τον χώρο του Κέντρου (βλ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λίνα Μενδώνη) με γνώση όμως του αντικειμένου που καλούνται να υπηρετήσουν, από την άλλη έβαλε δίπλα τους τεχνοκράτες υφυπουργούς, ανθρώπους με εμπειρία και βιώματα από δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Ένα μοντέλο που, εάν επιτύχει, είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για κάθε επόμενη κυβέρνηση. Ο δεύτερος μεγάλος νεωτερισμός είναι η δημιουργία δομών ελέγχων και ισορροπιών, που όλες καταλήγουν στον πρωθυπουργό. Μπορεί η αντιπολίτευση να έσπευσε να μιλήσει για συγκεντρωτισμό, ωστόσο ο προφανής στόχος αυτής της επιλογής είναι να αποφευχθούν τα πολλά συντονιστικά όργανα και να γίνει η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού απευθείας από τον πρωθυπουργό, όποτε χρειάζεται.

Μάλιστα, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού χρειάστηκε πριν καν η κυβέρνηση συμπληρώνει 48 ώρες ζωής και με πρόσωπα –όπως ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς– να μην έχουν αναλάβει επίσημα καθήκοντα. Ο λόγος, φυσικά, για την τραγωδία στη Χαλκιδική με τους 7 νεκρούς, με τις δυνάμεις όμως του κράτους να δρουν με πρωτοφανή αντανακλαστικά. Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία και Αυτοδιοίκηση ξεκίνησαν δράσεις πριν καν ολοκληρωθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία. Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν δίστασε να κινητοποιήσει με διαδικασίες… fast track ακόμη και τις Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που κατά το παρελθόν θα απαιτούσε συζητήσεις ημερών για να… βγει ο στρατός στους δρόμους.

Και για να μη βιαστούν κάποιοι να μιλήσουν για μιλιταριστική λογική άλλων εποχών, πολύ απλά να αναφέρουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καθήκον να συμβάλλουν σε τέτοια γεγονότα, διαθέτοντας μέσα και προσωπικό που είναι υπερ-πολύτιμα τις κρίσιμες ώρες. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το συμπέρασμα που μπορεί να βγει για τη νέα κυβέρνηση είναι «πρώτο δείγμα θετικόν». Μένουν, όμως, να γίνουν ακόμη πολλά περισσότερα, ώστε η χώρα να έρθει ακόμη πιο κοντά σε αυτό που αποκαλούμε κράτος του δυτικού κόσμου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ