Πτώση και στη μικροεγκληματικότητα λόγω lockdown – Επιμένουν οι διαρρήκτες αυτοκινήτων - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Πτώση και στη μικροεγκληματικότητα λόγω lockdown – Επιμένουν οι διαρρήκτες αυτοκινήτων

Άτομα που σπάζουν τζάμια σταθμευμένων αυτοκινήτων για να αρπάξουν ό,τι βρουν στο εσωτερικό τους και μπορεί να αξίζουν μόλις λίγα ευρώ, είναι οι μόνοι μικροκακοποιοί που έμειναν να κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη. Η εγκληματικότητα, λόγω του lockdown για την πανδημία του κορωνοϊού, παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση από την ώρα που κλειστήκαμε για μία ακόμη φορά στα σπίτια μας. Η πτώση όμως είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή που παρουσιάστηκε στην καραντίνα του πρώτου κύματος της πανδημίας τον περασμένο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

του Κώστα Καντούρη 

Η  πτώση στην μικροεγκληματικότητα, ήδη αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό από τα νούμερα του Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, όταν όλα λειτουργούσαν κανονικά. Συγκεκριμένα τον φετινό Νοέμβριο καταγράφηκε μείωση της τάξης του 15,9% στις κλοπές και τις διαρρήξεις σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Δεδομένου ότι στον συγκεκριμένο μήνα περιλαμβάνονται και ημέρες που όλα ήταν ανοιχτά, καθώς το lockdown είχε επιβληθεί λίγο πριν τα μέσα του μήνα στη Θεσσαλονίκη, οι αριθμοί αποδίδουν ιδιαίτερα σημαντική μείωση. «Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης είναι κλεισμένοι τα σπίτια τους, επομένως είναι λογικό να μειώθηκαν οι διαρρήξεις», έλεγαν αστυνομικοί της ασφάλειας. Βέβαια στη μείωση, ειδικά των διαρρήξεων, θεωρείται πως συνέβαλαν οι εξαρθρώσεις ομάδων διαρρηκτών το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε μία από τις σπείρες αυτές έδειξαν να μην πτοούνται από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και κυκλοφορούσαν «χτυπώντας» διαμερίσματα από τα οποία έλειπαν οι ένοικοί τους.

Επίσης η γενικότερη μείωση στη συγκεκριμένη κατηγορία αδικημάτων ενισχύεται από το γεγονός ότι μειώθηκε η κυκλοφορία πεζών στην πόλη, επομένως οι πορτοφολάδες των κεντρικών πλατειών και ειδικά των λεωφορείων δεν έχουν πεδίο να δράσουν. Παρ’ όλα αυτά ακόμη κι έτσι έχουν καταγραφεί μικροκλοπές σε όσους πεζούς κυκλοφορούν στην πόλη.

Μεγάλη πτώση στις ληστείες 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μείωση στις ληστείες σε ποσοστό 33,3% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Σε αυτή την κατηγορία ο κύριος λόγος μείωσης είναι η ελαχιστοποίηση της κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη,  όπως  και η λειτουργία ελάχιστων καταστημάτων. Ληστείες πλέον καταγράφονται μόνον σε συγκεκριμένο χρόνο που κυκλοφορούν  πεζοί και που είναι ανοιχτά ορισμένα καταστήματα, σε περιοχές όμως όπου δεν κυκλοφορούν πολλοί αστυνομικοί.

Αντίστοιχη είναι και η μείωση στις κλοπές των τροχοφόρων, που έφτασε επίσης στο ποσοστό του 33,3% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Αντίθετα ελάχιστα μειωμένες είναι οι κλοπές μέσα από τροχοφόρα, που κυρίως είναι σταθμευμένα. Ο συγκεκριμένος δείκτης δεν αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων, όμως πλήθος Θεσσαλονικέων καθημερινά αναζητούν ασφαλές μέρος για τη στάθμευση του αυτοκινήτου τους. Σύμφωνα με καταγγελίες που γίνονται καθημερινά στα αστυνομικά τμήματα όλης της πόλης επιτήδειοι, οι οποίοι έχασαν τη… δουλειά τους λόγω του αποκλεισμού των κατοίκων στα σπίτια τους, αναζητούν «έσοδα» κλέβοντας ακόμη και μικροαντικείμενα από σταθμευμένα αυτοκίνητα. «Θα σταθμεύω το αυτοκίνητό μου στην Εγνατία», διαμαρτυρήθηκε οδηγός λέγοντας πως μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας βρήκε δύο φορές σπασμένα τα τζάμια, επειδή είχε σταθμεύσει σε μικρό δρόμο. «Πήραν μέχρι και ένα μικρό μπουφανάκι», συμπλήρωσε δείχνοντας τη μορφή που λαμβάνει η μικροεγκληματικότητα μέσα στην πανδημία.

Η εξήγηση που έδιναν έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι άτομα που γυρίζουν τη νύχτα και αναζητούν με κάθε τρόπο χρήματα είτε για φαγητό ή ακόμη και για ναρκωτικά και πλέον δεν μπορούν να επιβιώσουν με μικροληστείες και κλοπές του δρόμου, οδηγήθηκαν στα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Το πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες έχει περιοριστεί με την ανάπτυξη ακόμη μεγαλύτερων αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο, ειδικά τις νυχτερινές ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Πάντως οι αριθμοί της μείωσης σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν την κατακόρυφη πτώση που σημειώθηκε στην περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Τότε που το lockdown είχε πιο αυστηρές διαστάσεις, ειδικά στην κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων και η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης παρέμειναν επί πολλές ημέρες στα σπίτια τους. Το συγκεκριμένο δίμηνο αξιωματικοί έλεγαν ότι τα τμήματα ασφαλείας σε όλη τη χώρα είχαν αναδουλειές  και η μεγαλύτερη δύναμη στράφηκε στους ελέγχους για τον κορωνοϊό.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ