«Πως εκδηλώνεται ο εκφοβισμός» - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Πως εκδηλώνεται ο εκφοβισμός»

του Βάιου Νταφούλη

Με τον όρο εκφοβισμό εννοούμε μία απειλητική, αυταρχική, επιθετική συμπεριφορά για κάποιον άλλο ή άλλους, η οποία εκδηλώνεται με λεκτικούς ή εξωλεκτικούς τρόπους. Στον εκφοβισμό σε βάρος ανηλίκου, συχνά είναι τα πειράγματα με στόχο την διασκέδαση και με επακόλουθο τη μείωση της προσωπικότητας του άλλου, οι προσβλητικές φήμες, η αποστολή προσβλητικών ή υβριστικών μηνυμάτων και η δυσφήμιση σε τρίτους μέσα και  από τα μέσα και της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι επιθετικές συμπεριφορές γενικεύονται με την χρήση βίας, αν το θύμα αντισταθεί. Η βία είναι συμπεριφορά και  δεν αποτελεί ψυχιατρική διάγνωση. Παρουσιάζεται κάποιες φορές και σε οργανικές ή ψυχιατρικές παθήσεις, ενώ η χρήση βίας ως φαινόμενο κορυφώνεται στην εφηβεία και στην αρχή της δεκαετίας των είκοσι.

Ο εκφοβισμός εμφανίζεται σε κάθε πλαίσιο: κοινωνικό, σχολικό, οικογενειακό. Ο θύτης ή οι θύτες συχνά από καιρό απειλούν το θύμα σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές. Αρκετές φορές τα θύματα έχουν υιοθετήσει μια παθητική στάση που δείχνει πως είναι ευάλωτα, ή εμφανίζουν κάποια σωματικά  ή αισθητηριακά ελλείμματα. Τα αρχικά πειράγματα είναι δυνατόν με την καλύτερη, έγκαιρη και αποτελεσματική συνειδητοποίηση όλων να προληφθούν. Αρχικά αυτός-ή που υφίσταται την επιθετική συμπεριφορά μπορεί να μην σιωπήσει, να μιλήσει για την δυσκολία που αντιμετωπίζει, να εμπιστευτεί το πρόβλημα σε          φίλους, οικογένεια, συνομηλίκους, συμμαθητές, δασκάλους, οι οποίοι θα δώσουν την βοήθειά τους. Σημαντικός είναι ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών στο να παρατηρήσουν  και να εντοπίσουν γρήγορα τα γεγονότα εκφοβισμού, αφού θα έχουν θεμελιώσει σχέση εμπιστοσύνης με τον-ην έφηβο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η κοινωνική αποδοκιμασία τέτοιων απειλητικών συμπεριφορών από την ευρύτερη ομάδα των συνομηλίκων, την οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία μας συνολικότερα. Σε μια κοινωνία αλληλεγγύης ο κάθε έφηβος-η  μπορεί να έρθει στην θέση του άλλου, μπορεί να μην αδιαφορεί για το πρόβλημα που ο άλλος αντιμετωπίζει, να αποδοκιμάζει βίαιες συμπεριφορές και να νοιάζεται πραγματικά για τις ανάγκες όλων των συνομηλίκων του με σεβασμό  στη διαφορετική προσωπικότητα του καθενός.

Ο κ. Β.Νταφούλης είναι παιδοψυχίατρος, διευθυντής της Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ