Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας ώστε να συμφιλιωθεί με την ιδέα της ψυχοθεραπείας; - Karfitsa.gr
Άρθρα

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας ώστε να συμφιλιωθεί με την ιδέα της ψυχοθεραπείας;

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή*

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες μπορούν να ωφεληθούν αρκετά μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας για διάφορα ζητήματα της ζωής τους. Συχνά απαιτεί να αποκαλύπτονται τα τρωτά τους σημεία, να αντιμετωπίζονται δύσκολες προκλήσεις, να αλλάζουν ανθυγιεινά πρότυπα συμπεριφοράς και να μαθαίνουν νέες δεξιότητες. Ωστόσο ο φόβος του στιγματισμού αποτρέπει και καθυστερεί πολλούς από εμάς να πάρουμε το τηλέφωνο και να κάνουμε ένα ραντεβού με τον ψυχοθεραπευτή.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που το παιδί ίσως δεν επιθυμεί να πάει στον ειδικό. Αυτή η αντίσταση κλιμακώνεται με την παρερμήνευση για το πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία. Πολλά παιδιά φοβούνται ή είναι νευρικά όταν πρόκειται να πάνε στον ψυχολόγο, ειδικά εάν έχουν την πεποίθηση ότι έχουν «πρόβλημα» ή επειδή είναι «κακά παιδιά».

Είναι πολύ σημαντικό να είστε ειλικρινείς με το παιδί σας. Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι γονείς όταν προσπαθούν να πείσουν το παιδί τους είναι η απόκρυψη της αλήθειας. Δεν του λένε πως θα πάνε στον ειδικό, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η κατάσταση σε παρανοήσεις και σε τροφοδότηση των φόβων του. Συζητήστε μαζί του για τα οφέλη και τους λόγους που θέλετε να γίνει η θεραπεία σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται το παιδί σας.

Ένα παράδειγμα που θα ήταν χρήσιμο να το χρησιμοποιήσετε με το παιδί σας είναι το εξής: «Θα πάμε στη θεραπεία επειδή _______ συνέβη στην οικογένειά μας. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο μέρος όπου μπορείς να μιλήσεις για τις ανησυχίες σου και τα συναισθήματά σου σε ασφαλές μέρος. Είναι επίσης πολύ διασκεδαστικό και το άτομο που θα μας βοηθήσει είναι πραγματικά ωραίο “.

Προσπαθήστε να αποφεύγετε την κριτική των συμπτωμάτων του παιδιού σας, καθώς επίσης και τον εκφοβισμό χρησιμοποιώντας τον ειδικό ως ‘τιμωρία’. Για παράδειγμα «σταμάτα να χτυπάς τον αδερφό σου γιατί θα σε πάω στον θεραπευτή».

Να είστε υποστηρικτικοί. Αφήστε το παιδί σας να γνωρίζει ότι μπορεί να σας μιλήσει για το πώς αισθάνεται για τον θεραπευτή του και τη διαδικασία. Επειδή το παιδί σας θα αντιμετωπίσει δύσκολα ζητήματα στη θεραπεία, θα χρειαστεί την υποστήριξή σας. Αποφεύγετε να γίνεστε παρεμβατικοί. Για οποιοδήποτε ζήτημα είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον θεραπευτή του.

Πολλά παιδιά εκπαιδεύονται σε νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και αν οι γονείς τους δεν είναι ανοιχτοί στην αλλαγή και εμποδίσουν το παιδί να εκφραστεί, μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στη θεραπευτική διαδικασία.

Η θεραπεία και η αλλαγή δεν συμβαίνουν μόνο μέσα στο θεραπευτήριο. Είναι σημαντικό να υλοποιηθούν παρεμβάσεις στο σπίτι, το οποίο είναι ένα άλλο βασικό μέρος των γονέων που εμπλέκονται στη διαδικασία. Ακολουθείστε λοιπόν τις συμβουλές του θεραπευτή στο σπίτι σας και επικοινωνήστε τις αλλαγές ή τις πιθανές δυσκολίες.

Ακούστε το παιδί σας. Αν σας ζητήσει να διακόψει για λίγο τις συνεδρίες του επειδή κουράστηκε, ίσως χρειάζεται ένα διάλειμμα. Ωστόσο, αυτό πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά για να αποτραπεί η πιθανότητα της διακοπής της θεραπείας σε περίπτωση που το παιδί σας τη χρειάζεται. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να του πείτε «σε αγαπώ πάρα πολύ για επιτρέψω να συνεχίσεις να υποφέρεις χωρίς βοήθεια».

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και αναζητώντας έγκαιρα βοήθεια, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας, αλλά και ολόκληρη την οικογένειά σας, να μετατρέψει τις δύσκολες στιγμές σε υγιείς κι ευτυχισμένες.

*η κα Νενέρογλου-Πεταλωτή είναι ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ