Πόρισμα διαπιστώνει "καπέλο" 9 εκατ. ευρώ στην αγορά κτιρίου. Δίωξη για κακούργημα στο ΑΠΘ - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Πόρισμα διαπιστώνει «καπέλο» 9 εκατ. ευρώ στην αγορά κτιρίου. Δίωξη για κακούργημα στο ΑΠΘ

Της Δέσποινας Κρητικού

 

Την αντίδραση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα προκάλεσε το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας για το ακίνητο που απέκτησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  για τη στέγαση  εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το ακίνητο με δαπάνη, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, προερχόμενη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη 2007-2013», φέρεται να είχε πολεοδομικές αυθαιρεσίες και η εμπορική του αξία εκτιμήθηκε αρχικώς τέσσερις φορές κάτω από την προϋπολογιζόμενη δαπάνη.

Ο  εισαγγελέας  διαφθοράς Βορείου Ελλάδος Αχιλλέας Ζήσης, αφού μελέτησε το πόρισμα της έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας, ζήτησε να ασκηθούν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ενώ διαβίβασε την υπόθεση σε ειδική ανακρίτρια διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Περικλη Α. Μήτκα, δεν υπάρχει καμία παράβαση πολεοδομική ενώ όλη διαδικασία πέρασε από ελεγκτικούς μηχανισμούς (Ελεγκτικό Συνέδριο κ.ά.) κι ότι τηρήθηκαν τα νόμιμα. «Η αγορά του κτιρίου που στεγάζει το κέντρο διεπιστημονικής έρευνας και καινοτομίας του ΑΠΘ ήταν μια διαδικασία που διήρκησε περίπου 5 χρόνια περιελάβανε πάνω από 100 βήματα,  έχει ελεγχθεί από δεκάδες επιτροπές και το ελεγκτικό συνέδριο την διαχειριστική αρχή ανεξάρτητους ορκωτούς εκτιμητές και θεωρούμε ότι έγιναν όλα σωστά» αναφέρει στην Karfitsa ο  Πρύτανης του ΑΠΘ. Ο κ Μήτκας εξηγεί ότι όποιες  καταγγελίες έγιναν από  αυτούς που κηρύχθηκαν έκπτωτοι από το διαγωνισμό.

Είχε προηγηθεί μήνυση ιδιοκτητών άλλων ακινήτων που απορρίφθηκαν μετά από σχετικό διαγωνισμό του ΑΠΘ.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για το κτίριο

Η προκήρυξη του ΑΠΘ αφορούσε σε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την αγορά ακινήτου προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στέγασης των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος. Σύμφωνα με την προκήρυξη αναζητούνταν κτίριο ή κτίρια στη νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, συνολικής επιφάνειας κατ’ ελάχιστον 6.601 τ.μ., ενώ η δαπάνη του καθορίστηκε στα 12 εκατ. ευρώ (με την αξία του ΦΠΑ), με συγχρηματοδότηση κοινοτικών και εθνικών πόρων.

Μάλιστα συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές, μία επιτροπή διαγωνισμού και μία επιτροπή εκτιμητών, αποτελούμενες στο σύνολό τους από πανεπιστημιακούς, μηχανικούς, υπαλλήλους  ελεγκτές Εφορίας και Τράπεζας.

Έγιναν δυο διαγωνισμοί που κηρύχθηκαν άγονοι ενώ  στον τρίτο διαγωνισμό η αρμόδια επιτροπή μελετώντας όλες τις προσφορές κατέληξε στο εν λόγω κτιριακό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα διαφθοράς Αχ. Ζήση οι εκτιμητές κατόπιν αυτοψίας, είχαν επισημάνει παραβιάσεις των όρων προκήρυξης αλλά και πολεοδομικές αυθαιρεσίες στο επίμαχο ακίνητο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για οικονομικές υποχρεώσεις που θα επιβάρυναν στο μέλλον το Ίδρυμα. Επιπλέον, οι ίδιοι φαίνεται ότι εκτίμησαν την εμπορική του αξία στα 3 εκατ. ευρώ, τιμή δηλαδή τέσσερις φορές χαμηλότερη από την δαπάνη που προϋπολογίστηκε.

Η κατακύρωση της αγοράς του ακινήτου και η επικύρωση του διαγωνισμού από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, δρομολογήθηκε με τη βεβαίωση οικονομικού συμβούλου ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις πληρούν τις προδιαγραφές, ενώ η αγοραία αξία εκτιμήθηκε στα 11,9 εκατ. ευρώ.

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ