«Πώς διαλέγουμε δώρα;», γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Πώς διαλέγουμε δώρα;», γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου

Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ζευγαριών και συγγραφέας

Οι γιορτές είναι συνδυασμένες στο μυαλό μας με ευχάριστες στιγμές, προσφορά και φυσικά δώρα!! Επενδύουμε χρόνο, σκέψη και χρήμα για να διαλέξουμε δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και περιμένουμε με ανυπομονησία τη στιγμή που θα δούμε τις αντιδράσεις τους όταν τα πάρουν. Τίποτε δεν συγκρίνεται με τη χαρά που νιώθουμε όταν βλέπουμε τους άλλους να ξαφνιάζονται ευχάριστα με το που ξετυλίγουν το δώρο τους. Οι φετινές γιορτές θα είναι πολύ διαφορετικές οπότε είναι σημαντικό να τηρήσουμε όσες παραπάνω παραδόσεις μπορούμε με την ανταλλαγή δώρων να ξεχωρίζει ανάμεσα σε αυτές.

Πώς διαλέγουμε, όμως, ένα δώρο, που προορίζεται για ένα αγαπημένο μας πρόσωπο; Πρώτα από όλα διαλέγουμε με βάση τις προτιμήσεις του άλλου. Ξέρουμε τι του αρέσει και τι θα ήθελε να έχει οπότε κι εμείς φροντίζουμε να του το προσφέρουμε. Διαλέγουμε επίσης κάτι που αρέσει στους περισσότερους και υποθέτουμε ότι θα αρέσει και σε εκείνον. Για παράδειγμα αν θέλω να πάρω ένα δώρο στον σύντροφό μου θα επιλέξω κάτι που ξέρω από συζητήσεις ότι αρέσει συνήθως στους άντρες.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε είναι όταν ξέρουμε τι χρειάζεται ο άλλος αλλά δεν μπορεί να το αποκτήσει ή σκοπεύει να το αποκτήσει και δεν το έχει αποκτήσει ακόμη. Άλλες πάλι φορές διαλέγουμε κάτι που θα θέλαμε να αρέσει στον άλλον ή κάτι που θα θέλαμε εμείς οι ίδιοι να δεχθούμε ως δώρο. Τέλος διαλέγουμε κάτι που είναι πολύ ιδιαίτερο και δύσκολα μπορεί να βρει κανείς.

Τι προηγείται της αγοράς ενός δώρου; Κάποιοι κάνουν μια εκτεταμένη έρευνα αγοράς προτού καταλήξουν σε ένα δώρο ενώ κάποιοι άλλοι λειτουργούν αρκετά παρορμητικά. Κάποιοι υπολογίζουν το κόστος του δώρου ενώ κάποιοι άλλοι δε νοιάζονται για το πόσο θα κοστίσει. Κάποιοι ενδιαφέρονται να ξαφνιάσουν τον άλλον με ένα δώρο, που δεν περιμένει και κάποιοι άλλοι προτιμούν την ασφαλή λύση ενός δώρου, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο αλλά δεν παύει να έχει αξία για αυτόν, που το λαμβάνει.

Η απόφαση κάποιου να χαρίσει ένα δώρο συνεπάγεται την οργάνωση, η οποία περιλαμβάνει το στάδιο της αναζήτησης και της εύρεσης και τέλος έρχεται η αγορά του δώρου. Ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί το δώρο είναι κι αυτός ξεχωριστός για κάθε έναν. Άλλοι προτιμούν να το δώσουν οι ίδιοι, άλλοι επιλέγουν να το στείλουν και κάποιοι άλλοι δημιουργούν συνθήκες έκπληξης προς αυτόν, που θα το δεχθεί.

Λεπτομέρειες όπως το περιτύλιγμα του δώρου, η συνοδευτική κάρτα και τα λόγια σε αυτήν αναδεικνύουν ένα δώρο σε κάτι πιο μοναδικό και δίνουν άλλη διάσταση σε αυτή τη μορφή επικοινωνίας.

Υπάρχουν άνθρωποι, που νιώθουν πολύ πιο όμορφα όταν προσφέρουν ένα δώρο παρά όταν δέχονται. Για αυτούς είναι γνώριμος ο ρόλος του ανθρώπου, που δίνει στον άλλον και ικανοποιούνται περισσότερο μέσα από αυτόν.

Ας μην ξεχνάμε βεβαίως πως η συναισθηματική (πώς θα ανταποκριθεί) και η συμπεριφορική (τι θα κάνει) υποδοχή του δώρου επηρεάζει πολύ τη διάθεση αυτού, που προσφέρει και διαμορφώνει αναλόγως το κυρίαρχο πρόσημο της αλληλεπίδρασης. Με άλλα λόγια αν ο Α δεχθεί ένα δώρο από τη Β και δείξει τον ενθουσιασμό του αγκαλιάζοντας την τότε η Β θα χαρεί πολύ και θα νιώσει ανακουφισμένη για την επιλογή της. Αν, όμως, μείνει απαθής ή δείξει ότι δεν ήταν αυτό, που περίμενε τότε η Β μπορεί να αποσυρθεί και να νιώσει αρνητικά (π.χ. να ντραπεί με την επιλογή της, να λυπηθεί που δεν ικανοποίησε τον Α, να θυμώσει με τον Α και την αχαριστία του) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ρήγμα στην επικοινωνία των δύο.

Όλη η διαδικασία επιλογής ενός δώρου θα μπορούσε να είναι κάτι, που θα απολαμβάναμε αν ήμασταν πιο άμεσοι στη μεταξύ μας αλληλεπίδραση και αν ονοματίζαμε ξεκάθαρα τις ανάγκες μας. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο για όλους οπότε ας αφεθούμε στην ομορφιά της ανταλλαγής δώρων, όπως τότε που ήμασταν παιδιά και ανταλλάσσαμε δώρα στο σχολείο με τους συμμαθητές μας, και ας θυμόμαστε πως, σύμφωνα με τη Janice Maeditere, τα Χριστούγεννα δεν είναι τόσο για να ανοίγεις δώρα όσο την καρδιά σου…

Άπειρες και αγαπησιάρικες οι ευχές μου για καλά Χριστούγεννα!!!

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ