Πώς εκδηλώνεται η αγχώδης διαταραχή και τι μπορείτε να κάνετε - Karfitsa.gr
Υγεία

Πώς εκδηλώνεται η αγχώδης διαταραχή και τι μπορείτε να κάνετε

Η αγχώδης διαταραχή έχει διάφορες μορφές και εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε άνθρωπο.

Οι ψυχολόγοι κατηγοριοποιούν τις αγχώδεις διαταραχές ως εξής:

– Γενική διαταραχή άγχους

– Διαταραχή πανικού

– Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

– Διαταραχή κοινωνικού άγχους

– Φοβίες

– Μετα-τραυματικό στρες

Οι περισσότεροι που βιώνουν κάποια αγχώδη διαταραχή εκδηλώνουν δύσπνοια, ταχυπαλμία, εφίδρωση, αϋπνία και υπερβολική εγρήγορση.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αντιμετώπισης για το άγχος. Η μείωση στην κατανάλωση καφέ και η διακοπή του καπνίσματος είναι οι δύο πιο απλές να εφαρμοστούν. Το πιο σημαντικό, πάντως, είναι να περιβάλλετε καθημερινά τον εαυτό σας με ένα δίκτυο θετικών ανθρώπων, που σας υποστηρίζουν συναισθηματικά. Η αγχώδης διαταραχή θέλει χρόνο για να υποχωρήσει και το να έχετε ένα τέτοιο σύστημα υποστήριξης γύρω σας είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν τη διαδικασία.

Αγχώδης διαταραχή: Βασικά συμπτώματα

Προβλήματα στον ύπνο

Η δυσκολία να αποκοιμηθείτε ή να κάνετε ήσυχο ύπνο χωρίς να ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα, συνδέεται με μια σειρά από επιμέρους προβλήματα υγείας, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Αν έχετε μια ανήσυχη νύχτα πριν από κάποια σημαντική εξέλιξη στην δουλειά, είναι φυσιολογικό. Αλλά αν το πρόβλημα στον ύπνο είναι χρόνιο, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι σημάδι αγχώδους διαταραχής. Υπολογίζεται ότι οι μισοί άνθρωποι με αγχώδη διαταραχή έχουν προβλήματα στον ύπνο.

“Πιάσιμο” στους μυς

Αν οι μυς σας σε ορισμένα σημεία του σώματος είναι διαρκώς σε τάση (πιασμένες σιαγόνες, σφίγγετε συχνά την γροθιά σας, ή οι μυς σας “τρεμοπαίζουν” συχνά σε όλο το σώμα σας) τότε είναι πιθανό να έχετε αγχώδη διαταραχή. Μάλιστα, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο “επίμονο”, ώστε τα άτομα με αυτά τα σημάδια δεν το καταλαβαίνουν καν ότι τους συμβαίνει.

Χρόνια δυσπεψία

Το άγχος μπορεί να “ξεκινάει” στο μυαλό, αλλά εκδηλώνεται συχνά μέσω σωματικών συμπτωμάτων, όπως τα χρόνια πεπτικά προβλήματα. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από στομαχόπονο, κράμπες, φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα ή/και διάρροια, είναι ουσιαστικά το άγχος που “κυριεύει” την πεπτική οδό. Το έντερο είναι πολύ ευαίσθητο στο ψυχολογικό στρες και, αντιστρόφως, η φυσική και κοινωνική δυσφορία των χρόνιων προβλημάτων του πεπτικού συστήματος μπορεί να κάνουν το άτομο να αισθάνεται περισσότερο άγχος.

Κρίσεις πανικού

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να σας φοβίσουν κάθε φορά που συμβαίνουν. Το αίσθημα “τρόμου” που κυριεύει το άτομο την στιγμή της κρίσης, συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως αναπνευστικά προβλήματα, ταχυκαρδία, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια, εφίδρωση, αδυναμία ή ζάλη, πόνο στο στήθος, πόνο στο στομάχι και αίσθημα υπερβολικής ζέστης ή κρύου. Δεν είναι απαραίτητο όσοι είχαν κάποτε μια κρίση πανικού, να έχουν και αγχώδη διαταραχή, αλλά οι άνθρωποι που βιώνουν επανειλημμένα τέτοιες κρίσεις συνήθως έχουν και διάγνωση αγχώδους διαταραχής. Τα άτομα με κρίσεις πανικού ζουν με το φόβο για το πότε, πού, και γιατί θα συμβεί η επόμενη κρίση και τείνουν να αποφεύγουν μέρη, όπου έχουν υποστεί κρίσεις πανικού στο παρελθόν.

Πηγή: www.iatropedia.gr

Σχολιάστε

Polls

Ποιον θα ψηφίζατε για δήμαρχο στον δήμο Δέλτα;

Loading ... Loading ...

 

 


 

 

 

 

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ