Πώς καταπολεμάς την εγκληματικότητα; - Karfitsa.gr
Άρθρα

Πώς καταπολεμάς την εγκληματικότητα;

Στα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στην Karfitsa προ μηνός περίπου από την Opinion poll εμφανίζονταν και τα προβλήματα που αξιολογούσαν οι Δημότες της Θεσσαλονίκης ως πιο σημαντικά.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΓΩΓΙΑ

Σύμφωνα μ’ αυτήν πρώτο πρόβλημα αναδεικνύεται το πρόβλημα της καθαριότητας με 62.7% και ακολουθούν τα προβλήματα στάθμευσης, το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα του πάρκινγκ με 34,2% και οι Συγκοινωνίες με 21.9%. Στην πρώτη πεντάδα εμφανίζονται η κατάσταση του οδικού δικτύου με 9.7% και η εγκληματικότητα με 8.2%.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι Θεσσαλονικείς γενικώς, δεν θεωρούν τη πόλη τους «επικίνδυνη». Περισσότερο δείχνει να τους προβληματίζει το που θα παρκάρει ο πολίτης την ώρα που θα κατεβεί στο κέντρο για να ψωνίσει, να διασκεδάσει παρά το να κοιτάει πίσω του ποιος τον ακολουθεί. Ωστόσο, φαινόμενα παραβατικότητας ή ωμής βίας όπως αυτό που μας απασχόλησε με την επίθεση λαθρεμπόρων τσιγάρων εναντίον κρεοπώλη που «πλήρω-σε» την αυτονόητη αντίδρασή του να καταγγείλει την παράνομη δράση τους μπροστά από το μαγαζί του είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον.

Η χαρτογράφηση της εγκληματικότητας στην Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ΕΛΑΣ γνωρίζει πολύ καλά τις «φυλές» της και πως δρουν οι διάφορες ομάδες των «εγκλημάτων δρόμου» στην πόλη. Ξέρει δηλαδή, τους λεγόμενους «Ρώσους» Έλληνες ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τους γηγενείς, τους Αλβανούς, τους τοξικομανείς, τους ρουμανόβλαχους, τους ρομά, τους Βούλγαρους και τους νεομετανάστες. Η Θεσσαλονίκη σήμερα μαστίζεται από τη χαρακτηριζόμενη μικροεγκληματικότητα ή εγκληματικότητα του δρόμου. Η διακίνηση λαθραίων και ιδιαίτερα επικίνδυνων τσιγάρων και καπνού στην πλατεία Αριστοτέλους και η επαιτεία στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, όπως και η πώληση προϊόντων – μαϊμού στα πεζοδρόμια της παραλιακής, διαμορφώνουν μία άσχημη εικόνα για την πόλη και τον έλεγχο της παραβατικότητας. Στους δείκτες της εγκληματικότητας όμως περιλαμβάνονται και άλλα, βαριά κατά τον ποινικό κώδικα, αδικήματα, που όμως φαίνεται ότι δεν απασχολούν σχεδόν κανέναν, αφού επηρεάζουν έμ-μεσα το σύνολο.

Το να καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου όσοι από τα επιτελεία των υποψηφίων δημάρχων εκπονούν προγράμματα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι σα να επιδιώκουν να πουλήσουν πάγο σε Εσκιμώους. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο κάθε συνδυασμού για την περιφρούρηση του τομέα ευθύνης του δήμου του. Η ανάπλαση περιοχών όπως της αγοράς του Καπανίου ή της περιοχής της Ροτόντας θα ενίσχυε στους πολίτες ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας. Αποθαρρύνοντας έτσι οποιεσδήποτε δεύτερες σκέψεις που περιλαμβάνουν ακόμη και ακραίες αντιδράσεις αυτοδικίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.
 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ