Πώς μπορεί να γράψει ιστορία με... 300άρι ο Μητσοτάκης! - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Πώς μπορεί να γράψει ιστορία με… 300άρι ο Μητσοτάκης!

Η συναίνεση των κομμάτων για την ψήφο των αποδήμων διευρύνεται σε τέτοιο βαθμό που δεν αποκλείεται το σχετικό νομοσχέδιο θα λάβει την ιστορική πλειοψηφία των 300 βουλευτών!

Στην Κουμουνδούρου, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναλογίστηκαν προφανώς το εκλογικό κόστος στις ψήφους των ομογενών, καθώς διαπίστωναν ότι σχηματίζεται ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ως το μόνο κόμμα που καταψήφισε. Έτσι, αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση αιτιολογώντας πολιτικά την «στροφή» ή «πιρουέτα», όπως την χαρακτήρισε η ΝΔ.

Βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρύτατης συναίνεσης έπαιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τις διερευνητικές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, είχε διαμηνύσει ότι είναι δεκτικός στις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις τους, ότι δεν θα διστάσει να κάνει υποχωρήσεις πλην ενός σημείου: Να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που απέρριπτε κατηγορηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί μετά τις συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν ότι διαμορφώνεται κατ’ αρχήν μια ευρύτατη πλειοψηφία από Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και, υπό προϋποθέσεις, με ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση. Με άλλα λόγια το σχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων συγκέντρωνε 5 «ναι» και ένα «ίσως», αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα – κλειδί για να «σπάσει» το «200» ήταν το ΚΚΕ. Έτσι, το Υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τέσσερα σημεία αποτελούν την κυβερνητική πρόταση για το θέμα και βάσει αυτών θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή που συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Όπως μεταφέρει το iefimerida.gr, γίνεται δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ να οριστούν ως προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ και η απουσία από την Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 30 έτη. Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15, ενώ ως εκλογικά κέντρα προτείνονται οι πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ με επιστολική ψήφο θα ψηφίζουν όσοι κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ