Πώς ο Ζούκερμπεργκ έχασε 20 δισ. δολάρια μέσα σε 2 ώρες 12 - Karfitsa.gr
Τεχνολογία

Πώς ο Ζούκερμπεργκ έχασε 20 δισ. δολάρια μέσα σε 2 ώρες 12

Ποσό ρεκόρ 20 δισ. δολαρίων περίπου έχασε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μέσα σε 2 ώρες μετά το πλήγμα που δέχτηκε το βράδυ της Τετάρτης η μετοχή της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου.

Μέσα σε δύο ώρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή του Facebook σημείωσε «βουτιά» 16% στα 181,89 δολάρια «σβήνοντας» μεμιάς δισεκατομμύρια από την περιουσία του ιδρυτή της. Αρχικά η μετοχή αντέδρασε ακόμα πιο έντονα πτωτικά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές υποχωρώντας έως τα 167 δολάρια μετά το κλείσιμο της Wall Street, γεγονός που συρρίκνωσε την περιουσία του Ζούκερμπεργκ στα 63,6 δισ. δολάρια. Πρόκειται δηλαδή για διαγραφή 18,8 δισ. δολαρίων μέσα σε λίγη ώρα από την περιουσία 82,4 δισ. δολαρίων του ιδρυτή του Facebook. Μέχρι χθες ο Ζούκερμπεργκ ήταν ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με βάση την σχετική λίστα του Forbes. Αυτό όμως άλλαξε μέσα σε δύο ώρες την Τετάρτη, με τον επιχειρηματία να κατρακυλά τέσσερις θέσεις καταλαμβάνοντας πλέον την όγδοη θέση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.

Η μετοχή του Facebook βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση μετά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου του κολοσσού, καθώς η αύξηση εσόδων και η αύξηση του αριθμού των ημερήσιων ενεργών χρηστών στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook έχει περάσει αρκετούς δύσκολους μήνες στον απόηχο του σκανδάλου διαρροής προσωπικών στοιχείων δεκάδων χρηστών του στην Cambridge Analytica. Ο Ζουκερμπερκ δε, πραγματοποίησε ακροάσεις τόσο ενώπιον του αμερικανικού Κοεγκρέσου όσο και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά τις επιδόσεις β’ τριμήνου, η αύξηση εσόδων και ημερήσιων ενεργών χρηστών της εταιρείας δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παρά την χθεσινή βουτιά, ωστόσο, η μετοχή του Facebook εξακολουθεί να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά της 27ης Μαρτίου, τις ημέρες δηλαδή που είχε πρωτοξεσπάσει το σκάνδαλο του Cambridge Analytica. Τότε η μετοχή του Facebook  είχε κλείσει στα 152,22 δολάρια και η περιουσία του Ζούκερμπεργκ υπολογιζόταν κάπου στα 61 δισ. δολάρια.

Σχολιάζοντας τις εν λόγω εξελίξεις, ο Brent Thill, διευθύνων σύμβουλος της Jefferies που καλύπτει θέματα τεχνολογίας δήλωσε: «Το Facebook δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αυτό το τρίμηνο, παραμένουμε ωστόσο bullish για το μακροπρόθεσμο outlook”. Ανάμεσα στους ανοδικούς καταλύτες ο Thrill περιλαμβάνει το Instagram, το οποίο είχε αγοραστεί από το Facebook το 2012 έναντι 1 δισ. δολαρίου και το οποίο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης να εμφανίσει ισχυρότερες επιδόσεις στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι η μετοχή του Facebook έκλεισε χθες με κέρδη 1,32% στα 217,5 δολάρια, πριν αρχίσει ο απότομος κατήφορος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

πηγή capital.gr

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ