«Πώς τα παιδιά καταλαβαίνουν τον θάνατο και τι πρέπει να τους πείτε», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Πώς τα παιδιά καταλαβαίνουν τον θάνατο και τι πρέπει να τους πείτε», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

 

Είναι αναπόφευκτο για τα παιδιά να μην εκτεθούν σε ασθένεια και θάνατο κάποια στιγμή στη ζωή τους, καθώς ο θάνατος είναι μέρος του φυσικού κύκλου της ζωής. Ακόμα και τα μικρά παιδιά που μπορεί να μην καταλάβουν την έννοια του θανάτου ακριβώς, αντιδρούν στη θλίψη των γονιών τους, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θρηνούν συνειδητά. Οι γονείς χρειάζεται να υποστηρίξουν τα παιδιά μέσω της διαδικασίας πένθους και να τους βοηθήσουν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους. Στο πένθος, ο χρόνος λειτουργεί θεραπευτικά.

Η κατανόηση του θανάτου εξαρτάται από την ηλικία και την ανάπτυξη του κάθε παιδιού.

Σε διάφορα αναπτυξιακά επίπεδα, τα παιδιά έχουν διαφορετική κατανόηση της σημασίας του θανάτου. Η προσέγγισή σας για τη συζήτηση του θανάτου θα εξαρτηθεί από το επίπεδο κατανόησης του παιδιού σας από 4 κύριες έννοιες του θανάτου:

  • Μη αναστρέψιμη (δηλ. Ο θάνατος είναι μόνιμος)
  • Τελικότητα (δηλαδή, όλες οι λειτουργίες σταματούν με το θάνατο)
  • Το αναπόφευκτο (δηλαδή, ο θάνατος είναι καθολικός για όλα τα έμβια όντα)
  • Αιτιότητα (δηλ. Αιτίες θανάτου)

Η έλλειψη κατανόησης αυτών των ιδεών από τα παιδιά επηρεάζει την ικανότητά τους να επεξεργαστούν αυτό που συνέβη και να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους.

Βρέφη και νήπια

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν το θάνατο, αλλά μπορούν να αισθανθούν τι βιώνει ο φροντιστής τους. Φροντίστε τον εαυτό σας και αναγνωρίστε τη δική σας ανάγκη για θλίψη. Διατηρήστε άθικτη την καθημερινότητά σας. Η ρουτίνα είναι μια προστατευτική δύναμη για τα παιδιά εν μέσω σημαντικών διαταραχών. Επιπλέον, ενισχύστε τη σωματική επαφή για να ανακουφίσετε το παιδί σας και να ενισχύσετε την αίσθηση ασφάλειας.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας βλέπουν τον θάνατο ως κάτι προσωρινό. Η λανθασμένη αντίληψή τους ενισχύεται από κινούμενα σχέδια στα οποία οι χαρακτήρες ξαναζωντανεύουν στη ζωή. Επειδή τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται τα πράγματα ακριβώς όπως εμφανίζονται κυριολεκτικά, είναι σημαντικό να τους μιλάτε για το θάνατο σε απλή, σαφή γλώσσα. Μην χρησιμοποιείτε ευφημισμούς όπως, “Έχει κοιμηθεί, ταξίδεψε, ή έφυγε”. Αυτές οι φράσεις δεν θα γίνουν κατανοητές και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσουν φόβους για ύπνο, φυγή ή για μεγάλα ταξίδια. Αντ ‘αυτού, τα μικρά παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι το αγαπημένο τους άτομο πέθανε και αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν πλέον να το δουν. Να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να συνεχίσουν να ρωτούν πού είναι ο νεκρός. Συνεχίστε να δίνετε ξεκάθαρα μηνύματα, τα οποία μπορούν να μαλακώσουν με τη γνώση ότι οι αναμνήσεις διαρκούν για πάντα. Εξαρτάται φυσικά από τους γονείς, αν θα χρησιμοποιήσουν θρησκευτικές εξηγήσεις.

Παιδιά σχολικής ηλικίας

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας αρχίζουν να καταλαβαίνουν τον θάνατο ως τελικό γεγονός, αλλά μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι είναι καθολικό. Αφιερώστε χρόνο για να ξεκαθαρίσετε τυχόν παρανοήσεις ή παρερμηνείες. Τα μικρά παιδιά μπορεί να χρειάζονται την υποστήριξή σας για να βρουν τις λέξεις για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να βρουν τρόπους για να τους βοηθήσουν να αισθανθούν καλύτερα.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί επίσης να μην καταλάβουν ακόμη την αιτιότητα του θανάτου, μπορεί να πιστεύουν ότι φταίνε και αισθάνονται ένοχοι ή να ανησυχούν ότι θα μείνουν μόνα τους, ειδικά μετά από το θάνατο ενός σημαντικού ενήλικα.

Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι δεν θα πεθάνουν όλοι όσοι αρρωσταίνουν.

Διαβεβαιώστε τον για την υγεία σας και για το πόσοι άνθρωποι στη ζωή του τον φροντίζουν.

Έφηβοι

Οι έφηβοι κατανοούν τον θάνατο στο ίδιο επίπεδο με τους ενήλικες. Επειδή οι έφηβοι σκέφτονται αφηρημένα, μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν νόημα στον θάνατο και να εξετάσουν μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό της ζωής. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να εμπλακούν σε επικίνδυνες δραστηριότητες ή να αισθανθούν ενοχές για το ότι είναι ζωντανοί ή θυμό για την έλλειψη ελέγχου της ζωής και του θανάτου. Να είστε υπομονετικοί, αλλά να διατηρείτε υψηλές προσδοκίες για συμπεριφορά. Ό, τι κι αν βιώνει ο έφηβός σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε την έκφραση της θλίψης του με υγιείς τρόπους.

Διαμορφώστε τις δικές σας υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης και δείξτε του πώς η αναζήτηση βοήθειας είναι μια πράξη δύναμης.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ