Π.Αβραμόπουλος στην Karfitsa: Η «Πρωτοβουλία» δεν αρέσει και δεν εμπνέει - Karfitsa.gr
Slider Πολιτική Συνεντεύξεις

Π.Αβραμόπουλος στην Karfitsa: Η «Πρωτοβουλία» δεν αρέσει και δεν εμπνέει

Συνέντευξη στον Θοδωρή Δαφέρμο

Ένας εκ των πρωτεργατών της «Πρωτοβουλία», ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του σε μια εφ’ όλης της ύλης στην karfitsa.gr υποστηρίζοντας ότι «η «Πρωτοβουλία» έχει χάσει τα πρωτογενή χαρακτηριστικά της και φοβάμαι πως δεν αρέσει και δεν εμπνέει πια».

Παράλληλα άλλοτε στενός συνεργάτης του δημάρχου Θεσσαλονίκης μιλά για μια παράλυση του δημοτικού μηχανισμού επισημαίνοντας ότι «ο Γιάννης Μπουτάρης δείχνει ανόρεχτος –συχνά αδιάφορος- για όσα ζητήματα αφορούν την πόλη».

Ενώ σχετικά με τον εναγκαλισμό της «Πρωτοβουλία με το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι «ουδέποτε υπήρξε η Πρωτοβουλία διελκυστίνδα σε κομματικούς ανταγωνισμού».

 

Κύριε Αβραμόπουλε, θα θέλαμε το σχόλιό σας σχετικά με τη στήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη επίσκεψή του στο δημαρχείο της πόλης, στον Γιάννη Μπουτάρη και τη δημοτική παράταξη της «Πρωτοβουλίας».

Πιστεύω ότι η στήριξη αυτή, στην πολιτική συγκυρία κατά την οποία εκδηλώθηκε, με τον τρόπο που διατυπώθηκε και με προφανείς τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες τις οποίες εξυπηρέτησε, δημιούργησε εύλογο σκεπτικισμό –τόσο στους ανθρώπους που παρακολουθούν την «Πρωτοβουλία» όσο και στον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια που η «Πρωτοβουλία» δέχεται το σφικτό πολιτικό εναγκαλισμό ενός κόμματος και γίνεται, με απροκάλυπτο τρόπο, μέρος του σκηνικού πολιτικής πόλωσης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα και συνεχώς εντείνεται στο δρόμο προς τις εκλογές..

Όμως η δήλωση της στήριξης ήρθε ως φυσική συνέχεια της σταδιακά εξελισσόμενης σύγκλισης μεταξύ της κυβέρνησης και της διοίκησης του δήμου, η οποία χτίζεται μεθοδικά εδώ και μήνες και έχει τα χαρακτηριστικά μιας αμοιβαίας πολιτικής «εξυπηρέτησης». Την παρακολουθούμε να αρθρώνεται ως αποτέλεσμα μίας ακόμη πολιτικής μεταστροφής του Γιάννη Μπουτάρη –της πολλοστής, ομολογουμένως, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην αυτοδιοίκηση.

Καταλύτης για την επίσημη δημόσια διατύπωση της στήριξης υπήρξε προφανώς η ρητώς και σαφώς καταδικαστέα άνανδρη φασιστική επίθεση εναντίον του δημάρχου.  Γύρω από αυτήν όμως, στήθηκε ένας -κατά βάση- επικοινωνιακός καταιγισμός με αιχμή του δόρατος τη δημιουργία ενός «πολιτικού μετώπου» υπεράσπισης της δημοκρατίας. Παρεμπιπτόντως, προτιμώ να κατατάξω στην κατηγορία των πολλών και συχνών ατυχών δηλώσεων του Γιάννη Μπουτάρη τα λόγια που είπε έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό: «Αυτή η πόλη δεν πρέπει να αλλάξει δημοτική αρχή για τα επόμενα πολλά χρόνια, δεν μπορεί να αλλάξει, δεν επιτρέπεται να επιστρέψουμε πίσω στο μαύρο σκοταδισμό, στο φασισμό.» Στη χώρα έχουμε δημοκρατία και στη δημοκρατία οι εκλογές κερδίζονται στην κάλπη και καθορίζουν τις εξελίξεις.

Είδαμε να σχολιάζετε τη συγκεκριμένη κίνηση του πρωθυπουργού μέσω του προσωπικού σας λογαριασμού στο facebook, γράφοντας «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» – Η ολική παραμόρφωση!

Στο σχόλιό μου αναφέρθηκα επίσης στο «τέλος εποχής». Και το εννοώ. Ουδέποτε η «Πρωτοβουλία» σύρθηκε πίσω από τη στήριξη κομμάτων. Δημιουργήθηκε ως αυτοδιοικητική παράταξη με πυρήνα την αυτονομία από τα κόμματα και τον ιδεολογικό πλουραλισμό.

Ουδέποτε υπήρξε η Πρωτοβουλία διελκυστίνδα σε κομματικούς ανταγωνισμούς. Η σχέση της με την κοινωνία ήταν ανοιχτή και οι πολιτικές συγκλίσεις είχαν πάντοτε προγραμματικό περιεχόμενο.

Θεωρείτε ότι ο ιστορικός κύκλος της «Πρωτοβουλίας» έκλεισε;

Η «Πρωτοβουλία» έχει χάσει τα πρωτογενή χαρακτηριστικά της και φοβάμαι πως δεν αρέσει και δεν εμπνέει πια. Οι επικοινωνιακοί εξωραϊσμοί δεν μπορούν να καλύψουν τα διοικητικά κενά και τα άλυτα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη. Πιστεύω ότι οι δεσμοί της με τους ενεργούς πολίτες που την στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν διαρραγεί σε μεγάλο βαθμό.

Αν κάνατε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα δημαρχιακής θητείας του Γιάννη Μπουτάρη, ποια θα ήταν η εικόνα που θα δίνατε;

Η πρώτη θητεία θα έλεγα πως ήταν η θητεία της έμπνευσης, της δημιουργίας και της εφαρμογής των προγραμματικών μας θέσεων. Έγιναν, βέβαια, λάθη και υπήρξαν παραλείψεις. Παρ’ όλα αυτά, οι Θεσσαλονικείς έδειξαν εμπιστοσύνη και μας έδωσαν εκ νέου τη νίκη. Στη δεύτερη θητεία το σύστημα μοιάζει να έχει αποσυντονιστεί –πορεύεται σαν ακυβέρνητο καράβι. Χωρίς συνεκτικό ιστό, διαγράφονται αυτόνομες τροχιές και εκδηλώνονται καθεστωτικές συμπεριφορές. Ο Γιάννης Μπουτάρης δείχνει ανόρεχτος –συχνά αδιάφορος- για όσα ζητήματα αφορούν την πόλη και τα προβλήματά της και μοιάζει προσανατολισμένος κυρίως σε αυτά που τροφοδοτούν το εγώ του και φιλοτεχνούν το προφίλ του.

Τέλος, όλοι γνωρίζουν ότι υπήρξατε ένας εκ των πρωτεργατών της «Πρωτοβουλίας». Ποια θα είναι τα επόμενα πολιτικά σας βήματα;

Πρώτα απ’ όλα οφείλω να ανταποκρίνομαι με συνέπεια στα καθήκοντά μου και να τιμώ την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Άλλωστε, «καιρός επί πάσιν άριστος», που σημαίνει  πως για όλα τα πράγματα υπάρχει ο σωστός χρόνος.

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ