Π.Παρασκευόπουλος: «Παράθυρο» στη μακεδονική εθνότητα η συμφωνία - Karfitsa.gr
Slider Συνεντεύξεις

Π.Παρασκευόπουλος: «Παράθυρο» στη μακεδονική εθνότητα η συμφωνία

Ήταν ένας από τους ελάχιστους, που τόλμησαν νε επισκφθούν τα Σκόπια και να μιλήσουν, για την ανάγκη να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. Ανέλαβε πρωτοβουλίες, με κίνδυνο να …χαρακτηριστεί. Τίποτε απ΄αυτά δεν τον ανάγκασε να μην κάνει αυτό πίστευε και πιστεύει ως τώρα. Ο παρασκευάς Παρασκευόπουλος, πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Θεσσαλονίκης, ως στέλεχος τότε του ΚΚΕ, αλλά και πρώην βουλευτής, με το ΠΑΣΟΚ, καταξιωμένοι στέλεχος της κεντροαριστεράς, μιλάει «με ανοιχτά χαρτιά» στην karfitsa, για τη συμφωνία των Πρεσπών.

 

Γνωρίζετε το θέμα και τις ιδιαιτερότητές του, όσο κανείς. Μια τόσο σημαντική συμφωνία μπορεί να κριθεί είτε ως καλή είτε ως κακή; 

Πέραν από την θεωρητική ενασχόληση μου με το θέμα έχω και βιώματα από το 1984, όπου εκπροσωπώντας το εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκα τα Σκόπια και το 1987 ως βουλευτής επικρατείας  είχα την πρωτοβουλία μαζί με το Μίκη Θεοδωράκη και οργανώσαμε στα Σκόπια αυτή τη ιστορική συναυλία με το Ζορμπά. Απεχθάνομαι τους εθνικισμούς, αλλά και τις«ψευδεπίγραφες προοδευτικές εθνομηδενιστικές » απόψεις. Σε σχέση με τη συμφωνία. δυστυχώς μένω μετέωρος, το πρόβλημα δεν βρίσκεται κυρίως στο Βόρεια Μακεδονία ως γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά ως προς τις ασάφειες που έχουν να κάνουν με την εθνότητα και τη γλώσσα, όπου δυνητικά αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημιουργία «Μακεδονικής εθνότητας», που θα αμφισβητεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Η συγκεκριμένη συμφωνία εκτιμάτε ότι λύνει τα προβλήματα, μεταξύ των δύο χωρών;

Θα επιθυμούσα η επίλυση των διαφορών με τη FYROM να γινόταν μακριά από το καθεστώς των πιέσεων και των χειραγωγήσεων από ΝΑΤΟ, Ευρώπη και Αμερική. Μια συμφωνία που θα αποκαταστούσε σχέσεις  φιλίας και συνεργασίας με τη FYROM και θα ισχυροποιούσε στρατηγικά και γεωπολιτικά τη χώρα μας αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αναθεωρητικές απειλές προέρχονται κυρίως εξ ανατολών. Μια συμφωνία δεν είναι κάτι στατικό, το καλό ή το κακό ως αποτέλεσμα κρίνεται από πολλούς παράγοντες και σε ότι μας αφόρα έως Ελλάδα δεν πορευόμαστε με τους καλύτερους οιωνούς αφού πρωτίστως η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση, ένα μείζον εθνικό θέμα το εργαλειοποιησαν για την εξυπηρέτηση δικών τους πολιτικών και κομματικών στρατηγικών.

Στην επίτευξη της συμφωνίας, πιστεύετε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο η λεγόμενη «αριστερή ιδεολογία και θεώρηση του μακεδονικού προβλήματος»;

Σε ένα βαθμό νομίζω ίσως.  Μια μερίδα πολιτών και πολιτικών που αυτό προσδιορίζονται ως αριστεροί,  στον ψυχισμό τους υπάρχουν αντιφάσεις και αλληλογρονθοκοπούνται οι έννοιες της πατρίδας , του παρεξηγημένου μπλε χρώματος με το κόκκινο και του προοδευτισμού. Δεν συμφωνώ με όσους μιλούν για προδοσία, θα μιλούσα όμως για ανεπάρκειες, σκοπιμότητες και ένα σύνδρομο να πάρουμε άριστα στο εξωτερικό υποτιμώντας συγχρόνως τις ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση έκανε λάθος εκτίμηση, θεώρησε ότι το πρόβλημα είχε λυθεί από το παρελθόν και ίσως ήταν η ευκαιρία να δρέψει δάφνες πολιτικής επιτυχίας υποτιμώντας την αναγκαιότητα  για κοινωνική ομοψυχία και ευρύτερη πολιτική συνεννόηση.

Ως πολιτικός , αλλά και ως επιχειρηματίας σήμερα, θεωρείτε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα προϊόντα που εξάγονται και έχουν ως πρόθεμα το επίθετο «μακεδονικό- ή ;

Θεωρώ ότι οι οικονομική συσχετισμοί ανάμεσα στις δυο χώρες(μεγέθοι των οικονομιών και δυναμική των επιχειρήσεων) δεν θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόβλημα που θέτετε. Δεν χρειάζεται να βλέπουμε όλα τα πράγματα μαύρα. Να δούμε τη θετική και δυναμική τους έκβαση , να αναπτύξουμε ολόπλευρες σχέσεις με τους γείτονες και να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία με το Ζάεφ, που είναι ένας σοβαρός συνομιλητής και φαντάζει αξιόπιστος ακόμα και όταν πλειοδοτεί λεκτικά περί Μακεδονίας και ελπίζω αυτό να το κάνει συγκυριακά για να αντιμετωπίσει τους εκεί εθνικιστές-«Μακεδόνες».

Πιστεύεται ότι τα δύσκολα από την υπογραφή της συμφωνίας θα έρθουν αργότερα; Με την έννοια, ότι θα τεθεί ενδεχόμενα θέμα μειονότητας από πολλούς συλλόγους , αλλά και θέμα περιουσιών, από τους απογόνους, των μαχητών του ΔΣΕ, που έφυγαν το 1949 και δηλώνουν «μακεδόνες του Αιγαίου;

Όχι δεν το πιστεύω. Εγώ μια αγωνία, πιστεύω στην άμεση ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συνεννόηση που θα βγάζει γενικότερα τη χώρα μας από την περιδίνηση. Μια τέτοια δυναμική αποτρέπει αρνητικά σενάρια όχι μόνο για τη σχέση μας με τη FYROM αλλά οδηγεί και στην ανόρθωση της χώρας μας. Tώρα σε σχέση με τη πιθανότητα να εγείρουν ζητήματα Μακεδονικής μειονότητας στο εσωτερικό της χώρας μας αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο αφού για δεκαετίες οι προσπάθειες διαφόρων δεν καρποφόρησαν.  Σε ότι αφορά τους αυτοποροσδιοριζόμενους ως Μακεδόνες του ΔΣΕ πρόκειται για μια ανθρωπιστική τραγωδία οπού αρκετοί άνθρωποι στη διάρκεια του εμφυλίου εγκλωβίστηκαν στις στρατηγικές του Τίτο περί Μακεδονικού έθνους. Είχα την τύχη να γνωρίσω μερικούς από αυτούς, ελάχιστοι ήταν δογματικά προσηλωμένοι στο μακεδονισμό , οι περισσότεροι πέθαναν στα ξένα χωρίς να εκπληρώσουν το πόθο τους και να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στη πατρίδα τους που ήταν η Ελλάδα.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ