Π. Πλουμίδης: «Η δεύτερη καραντίνα αύξησε τις κλήσεις για απόπειρες αυτοκτονίας» - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Κοινωνία

Π. Πλουμίδης: «Η δεύτερη καραντίνα αύξησε τις κλήσεις για απόπειρες αυτοκτονίας»

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

Με περισσότερες δυσκολίες, απόγνωση και άγχος βιώνουν την δεύτερη καραντίνα συγκριτικά με την προηγούμενη οι πολίτες στην Ελλάδα. Μάλιστα, έχουν αυξηθεί οι κλήσεις για αναφορές απόπειρας αυτοκτονίας σε τηλεφωνικά κέντρα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τις επιπτώσεις του covid19, όπως δηλώνει στην Karfitsa ο Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής Msc και εθελοντικής σε δυο γραμμές Παναγιώτης Πλουμίδης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην πρώτη καραντίνα τα τηλεφωνήματα που αφορούσαν τάσεις αυτοκτονίας ήταν ελάχιστα. Αντίθετα τώρα, μέχρι στιγμής, παρατηρείται μεγάλη αύξηση».

«Αυτή τη φορά έχουμε γενικά μια αύξηση στα τηλεφωνήματα και βλέπουμε μια τελείως διαφορετική ψυχολογική κατάσταση των πολιτών. Έχουμε συνέχεια κλήσεις από ανθρώπους που περιγράφουν μια πολύ καταθλιπτική κατάσταση. Είχα πάρα πολλές κλήσεις που αφορούσαν απειλές για αυτοκτονία, ενώ στην προηγούμενη καραντίνα δεν είχα ούτε μια», λέει χαρακτηριστικά ο κ.Πλουμίδης και συμπληρώνει ότι η κατάσταση έχει δημιουργήσει την τάση σε αρκετά άτομα «να ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο για να πάρουν φάρμακα». Οι πιο συνηθισμένες εκφράσεις όσων καλούν στο κέντρο είναι οι εξής: «δεν είμαι καλά», «πότε θα βγούμε από αυτή την κατάσταση;», «πώς να το αντιμετωπίσω;», περιγράφει ο ψυχολόγος.

Υπάρχει και το ποσοστό εκείνων των πολιτών που βλέπουν ένα τηλεφώνημα στο κέντρο σαν ένα ξέσπασμα. «Κάποιοι είναι πιο απογοητευμένοι και ξεσπούν εκφράζοντας γκρίνια ακόμη και επιθετικότητα», τονίζει.

Σύμφωνα με την προσωπική του εμπειρία ο κ.Πλουμίδης εξηγεί ότι περισσότερες κλήσεις λαμβάνει από άνδρες, κυρίως άνω των 50 ετών, παρά από γυναίκες. «Οι μικρότερες ηλικίες είναι κυρίως πιο συνειδητοποιημένες, όμως αυτό δεν ισχύει με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Εκεί συναντάμε πιο ακραίες καταστάσεις».

Μάλιστα, ο ίδιος δεν κρύβει την σκέψη του για το τι πιστεύει ότι θα γίνει αν παραταθεί το lockdown λέγοντας πως «θα χειροτερέψουν όλα και δεν θεωρώ ότι ο κόσμος έχει πολλά περιθώρια ακόμη. Ειδικά για τον Έλληνα που η καραντίνα του στερεί την μισή ζωή του».

Ένα τηλεφώνημα μπορεί να σώσει

Στις εθελοντικές τηλεφωνικές γραμμές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ειδικοί έχουν ριχτεί στην μάχη κατά του κορονοϊού από το δικό τους μετερίζι. Ψυχολόγοι αφιερώνουν χρόνο βοηθώντας πολίτες να βγουν από το αδιέξοδο που τους οδηγεί η κατάσταση που έχει επιβάλει η πανδημία. Ο κ.Πλουμίδης αναφερόμενος στο σημαντικό έργο των τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης σημειώνει ότι «οι γραμμές βοηθούν γιατί εμείς μπορούμε να δώσουμε στον πολίτη μια περιγραφή του προβλήματος του και τί του συμβαίνει. Θα μπορέσει να καταθέσει τις σκέψεις του και δεν θα νιώθει μόνος του. Θα έχει έναν άνθρωπο στην απέναντι γραμμή όποτε χρειάζεται κάποιον να μιλήσει».

Γιατί η δεύτερη καραντίνα είναι πιο σκληρή

Οι διαφορές της πρώτης με την δεύτερη καραντίνα, σύμφωνα με τον κ.Πλουμίδη, είναι πολλές. «Μέσα από τις από τις προσωπικές συνεδρίες που πραγματοποιώ με πολίτες από Θεσσαλονίκη και από Αθήνα και ως εθελοντής σε δυο γραμμές υποστήριξης αυτό που έχω συμπεράνει είναι ότι οι αρνητές έχουν αυξηθεί και είναι πιο ακραίοι, ενώ εκείνοι που ήταν φοβισμένοι λόγω της πανδημίας τώρα φοβούνται διπλά.

Πιο συγκεκριμένα εντοπίζονται δυο μεγάλα αντιθετικά ζεύγη. Στην πρώτη καραντίνα είχαμε αρκετό κόσμο που ήταν συντονισμένοι ως προς τις οδηγίες των ειδικών και προσηλωμένοι στην ίδια προσπάθεια, ενώ ήταν λίγοι εκείνοι που αρνιόντουσαν να συμμετάσχουν στον ‘’πόλεμο’’ κατά του ιού και να τηρήσουν τα μέτρα.

Ωστόσο, στην δεύτερη καραντίνα έχει γίνει ένας τεράστιος διαχωρισμός με πολύ όμως ακραίους υποστηρικτές και στις δυο πλευρές. Έχουμε δηλαδή τους απόλυτα αρνητές, οι οποίοι μάλιστα έχουν αυξηθεί πλέον, δεν δέχονται ότι υπάρχει ο κορονοϊός, πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας και αρνούνται την τήρησή των μέτρων. Από την άλλη έχουμε εκείνους που τηρούν τα μέτρα όμως έχουν φοβηθεί πολύ περισσότερο από ότι κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας».

Σε μια προσπάθεια ερμηνείας των δυο αυτών στάσεων ο κ.Πλουμίδης τόνισε ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό ειδικά για εκείνους που δεν τηρούν τα μέτρα είναι ότι έχουν κουραστεί. «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ανθρώπινη ελευθερία είναι ένα αγαθό που το έχουμε μεγάλη ανάγκη. Η έννοια της καταπίεσης ως προς την κοινωνικότητα, η έννοια του ελέγχου, της μαζικοποίησης σε συγκεκριμένη λειτουργικότητα, του ψυχαναγκασμού, της επαφής μας με πράγματα που είναι αρνητικά και όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ειδησιογραφικά κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και προσπαθούν να εντυπωσιάσουν παρά να ενημερώσουν το κοινό, έχουν ωθήσει αρκετό κόσμο να απορροφήσει όλα αυτά τα ερεθίσματα και τα έχει κάνει μια δική του ακραία κατάσταση», εξηγεί ο κ.Πλουμίδης.

Και αν η πρώτη καραντίνα ήταν για πολλούς μια ευκαιρία για να ξεκουραστούν, αυτό δεν ισχύει για την δεύτερη φάση της που ζούμε τώρα, ξεκαθαρίζει ο ψυχολόγος και συμπληρώνει ότι «παράλληλα και ο οικονομικός άξονας επιφέρει πίεση σε μεγάλη μερίδα κόσμου και αβεβαιότητα, ενισχύοντας την ψυχολογική επιβάρυνση. Δηλαδή αν κάποιος είχε λίγο άγχος με την δουλειά τώρα έχει διπλάσιο. Η καθημερινότητα των πολιτών έχει αλλάξει πολύ την αίσθηση τους με τον κόσμο και τον εαυτό τους, ειδικά εκείνοι που δεν δουλεύουν ή είναι σε αναστολή εργασίας».

Καραντίνα Vs ανθρώπινες σχέσεις

Η καραντίνα έχει προκαλέσει υπερβολική τριβή στην καθημερινότητα των ζευγαριών και των οικογενειών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Ως αποτέλεσμα είναι η φθορά των σχέσεων και η ανάδειξη προβλημάτων που δεν ήταν εύκολα διακριτά μεταξύ των ανθρώπινων επαφών, λόγω της καθημερινότητας τους προ κορονοϊού εποχής.

Αυτό φαίνεται και στις γραμμές υποστήριξης. Δεν είναι λίγες φορές που πολίτες καλούν ζητώντας μια συμβουλή για το πώς θα αντιμετωπίσουν ένα δυστοπικό περιβάλλον μέσα ή έξω από το σπίτι τους.

Όπως εκτιμά ο ψυχολόγος, οι γενιές που θα επηρεαστούν περισσότερο μέσα από αυτή την διαδικασία είναι οι νεότερες, διότι όπως μας εξηγεί «οι άνθρωποι που είναι παλαιότερων γενιών οι σχέσεις τους είτε αντέχουν ο ένας τον άλλον, είτε όχι, είναι σχέσεις που αν έχουν βαλτώσει είναι στατικές, διότι ειδικά στην Ελλάδα οι ηλικιωμένοι δεν χωρίζουν.

Αλλά το ενεργητικό κοινό έχει δυσκολίες στις σχέσεις του. Αυτό είναι λογικό γιατί όταν κλεινόμαστε σε ένα σπίτι τότε ξεκινούν τα προβλήματα, όπως π.χ. τα οικονομικά, η φθορά της καθημερινότητας, η διαρκής αλληλεπίδραση με τον άλλον βγάζει όλα τα προβλήματα στην επιφάνεια. Ακόμη και αν δεν υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα, μπορεί κάποιος να δημιουργήσει κάτι λόγω της υπερέκθεσης στον σύντροφο του ή να έρθει η ρουτίνα στη σχέση, η οποία εξελικτικά θα φέρει κάποιο πρόβλημα».

ο Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής Msc και εθελοντής σε δυο γραμμές Παναγιώτης Πλουμίδης
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ