Π. Τσακίρης: Προσηλωμένοι στους στόχους μας από την πρώτη μέρα διοίκησης - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Π. Τσακίρης: Προσηλωμένοι στους στόχους μας από την πρώτη μέρα διοίκησης

Περίπου τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο δήμο Ωραιοκάστρου, ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης ανοίγει τα χαρτιά του στην Κarfitsa. Αναφέρεται στις προτεραιότητες που έχει θέσει η διοίκησή του για το επόμενο χρονικό διάστημα και στέκεται ιδιαίτερα στη δρομολόγηση έργων σε όλες τις δημοτικές ενότητες, στο διπλασιασμό των κονδυλίων για τα αδέσποτα ζώα και την προμήθεια νέων οχημάτων για την ενίσχυση του στόλου της καθαριότητας.

Συνέντευξη στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Παράλληλα, ο κ. Τσακίρης με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΩ) κάνει «σημαία» του για τον δήμο Ωραιοκάστρου τη διαφάνεια και τονίζει πως πέρα από τη συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η διοίκησή του θα στραφεί και σε εξειδικευμένους ιδιώτες ελεγκτές, ώστε να διερευνηθούν και να καταγραφούν τυχόν υποθέσεις κακοδιοίκησης, χαμηλής παραγωγικότητας ή αδιαφανών διαδικασιών.

Εκατό ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, πώς θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση που βρήκατε στον δήμο Ωραιοκάστρου;

Εκατό ημέρες μετά, θα σας έλεγα ότι βρισκόμαστε ήδη αρκετά μακριά από την απλή καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης. Είμαστε, πλέον, σε στάδιο ιεράρχησης προτεραιοτήτων, διαμόρφωσης πολιτικών καθώς και σε ώριμη φάση ψήφισης του νέου προϋπολογισμού, με τελικό στόχο πάντα τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας. Η κατάσταση που παραλαμβάνει, άλλωστε, κάθε νέα δημοτική αρχή δεν είναι τόσο κρίσιμη, όσο κρίσιμος είναι ο τρόπος με τον οποίο τη διαχειρίζεται και την αξιοποιεί, για να προωθήσει τις πολιτικές της. Κάνουμε το καλύτερο με τα μέσα που διαθέτουμε κι αυτό είναι που ενδιαφέρει και τους ίδιους τους πολίτες του δήμου μας: το τελικό αποτέλεσμα! Διαπιστώνουμε καθημερινά σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς ευθύνης μας κι εκεί ακριβώς εστιάζουμε την προσοχή μας.

Είστε ικανοποιημένος από τη δουλειά που κάνατε εσείς ως διοίκηση σ’ αυτό το πρώτο τρίμηνο; Και σε ποιο κομμάτι θα ρίξετε βάρος από δω και στο εξής;

Σταθήκαμε προσηλωμένοι στους στόχους μας από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε. Ξεπεράσαμε εμπόδια και δείξαμε την αποφασιστικότητά μας, δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα του δημότη. Ο προϋπολογισμός για το νέο έτος δίνει το πολιτικό μας στίγμα. Συγκεκριμένα, δρομολογούμε έργα σε όλες τις δημοτικές ενότητες, τα οποία περιλαμβάνουν από επισκευές αθλητικών εγκαταστάσεων και παρεμβάσεις στα σχολεία, μέχρι κατασκευές νέων παιδικών χαρών και αναπλάσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε προβλέψει διπλάσια κονδύλια για τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων αλλά και αυξημένα κονδύλια για παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Προχωράμε σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στην καθαριότητα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προμήθεια νέων οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού, με ειδική πρόβλεψη για τη διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων. Μεγάλη έμφαση, εξάλλου, πρόκειται να δώσουμε στην ψηφιακή αυτοδιοίκηση μέσα από την ενσωμάτωση και αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων που προωθούν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ανοιχτή διακυβέρνηση.

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για τη ΔΕΥΑΩ, κάνατε την εξής δήλωση «όλα στο φως». Σκέφτεστε να επεκτείνετε τους ελέγχους και σε άλλες δημοτικές επιχειρήσεις;

Μίλησα παραπάνω για διαφάνεια – και θέλω εδώ να γίνω ακόμη πιο ξεκάθαρος. Οι δημότες απαιτούν από τους τοπικούς τους άρχοντες διαφύλαξη της χρηστής διοίκησης και της ορθολογικής διαχείρισης πόρων. Δεν πρόκειται μόνο για μια από τις κομβικές μας αξίες, αλλά και για μια από τις πιο κρίσιμες προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Για όλα αυτά τα ζητήματα είχα συνάντηση εργασίας πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα με τον διοικητή της Εθνικής Αρχή Διαφάνειας. Ο δήμος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία ακριβώς με την ΕΑΔ, πρόκειται να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ενίσχυση των μηχανισμών ακεραιότητας και διαφάνειας όλων των λειτουργιών του δήμου με δράσεις, όπως η δημιουργία μονάδας εσωτερικού ελέγχου και η ενίσχυση της εποπτείας των νομικών προσώπων. Εκτός από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, θα προχωρήσουμε σε συνεργασία και με εξειδικευμένους ιδιώτες ελεγκτές, ώστε να διερευνηθούν και να καταγραφούν τυχόν υποθέσεις κακοδιοίκησης, χαμηλής παραγωγικότητας ή αδιαφανών διαδικασιών. Σκοπός των ενεργειών αυτών είναι ο δήμος να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις για την εξυγίανση των οικονομικών του, με βασικό στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου, οι έλεγχοι θα καλύψουν τα πεδία της διοικητικής λειτουργίας, των προμηθειών και του ανθρώπινου δυναμικού.

Υπάρχει κάποιο άλλο εμπόδιο που εμφανίστηκε από τη στιγμή που αναλάβατε τη δημαρχία και ίσως δεν το υπολογίζατε προεκλογικά;

Τα εμπόδια και οι περιορισμοί μάς ήταν λίγο – πολύ γνωστοί. Πρόκειται για ένα μείγμα δομικών αδυναμιών που κάθε νεοεκλεγείς δήμαρχος συνήθως συναντάει στην τοπική αυτοδιοίκηση κι επιπλέον δυσκολιών που πρόσθεσε ο «Κλεισθένης» στους δήμους. Όλα αυτά προκαλούν όντως αγκυλώσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και υλοποίησης των πολιτικών επιλογών, αγκυλώσεις τις οποίες σε κάθε περίπτωση καλούμαστε να υπερβούμε με μεγάλη αποφασιστικότητα και καθαρή πολιτική βούληση.

Ένα θέμα που συζητάμε πολύ τελευταία είναι ο αντικαπνιστικός νόμος. Πώς πηγαίνει η εφαρμογή του στο Ωραιόκαστρο;

Ήδη από τον Οκτώβριο, ως νέα δημοτική αρχή, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε μια ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο του αστυνομικού τμήματος όσο και του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου για τα ζητήματα της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Το μήνυμα το οποίο έστειλα και προσωπικά στη συνάντηση αυτή είναι ότι «το Ωραιόκαστρο σβήνει το τσιγάρο». Με την έναρξη, πλέον, της εφαρμογής του νέου νόμου, ο κόσμος φαίνεται να ανταποκρίνεται θετικά και να προσαρμόζεται ανάλογα.

Τέλος, αποφασίσατε για το 2020 τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 11,4% για την επαγγελματική στέγη. Γιατί δεν έγινε οριζόντια μείωση για όλους;

Επί δέκα συναπτά έτη οι δημότες μας βίωναν τις συνδυασμένες αρνητικές επιδράσεις της οικονομικής συρρίκνωσης, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους και της υπερφορολόγησης σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, ζούσαν την απουσία ανταποδοτικότητας μεταξύ των δημοτικών τελών που πλήρωναν και των υπηρεσιών που απολάμβαναν σε τοπικό επίπεδο. Η τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, λοιπόν, υπήρξε για εμάς μονόδρομος, ώστε να αναζωογονήσουμε την τοπική οικονομία και να ζωντανέψουμε την τοπική αγορά. Πρώτο βήμα αυτής της πολιτικής είναι η μείωση των δημοτικών τελών για όλους τους επαγγελματίες του δήμου μας κατά 11,4%. Σε έναν χρόνο από σήμερα θα επανεξετάσουμε τους συντελεστές καθαριότητας και φωτισμού στο σύνολό τους, για να συμπεριλάβουμε και τα νοικοκυριά. Έως τότε όμως επιλέξαμε συνειδητά να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στην καθαριότητα, ενισχύοντας τον υλικοτεχνικό και μηχανολογικό μας εξοπλισμό. Πρόκειται δηλαδή για απτό όφελος το οποίο επιστρέφει πάλι στο σύνολο των δημοτών μας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ