, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Π. Τόμσεν: Η περικοπή της δαπάνης για τις συντάξεις είναι αναγκαία

Το Ταμείο δεν έχει πια σχέση προγράμματος με την Ελλάδα και άρα δεν βρίσκεται σε διάλογο για τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα, εξετάζοντας αντιθέτως την πιο μακροπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος στο ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις για τις συντάξεις αφορούν την Ευρωζώνη και την Ελλάδα.
Επί της ουσίας, ωστόσο, ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε τη θέση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία μεταρρυθμίσεις, όπως η περικοπή της δαπάνης για τις συντάξεις, είναι αναγκαίες και πως ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να διατίθεται αντιθέτως για την υλοποίηση μέτρων που θα ωθούν την ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επεσήμανε ότι είναι αντιμέτωπο με μακροπρόθεσμες προκλήσεις που πηγάζουν από μακροχρόνια προβλήματα, όπως το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τι είπε για την Ευρώπη
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση έκθεσης του ΔΝΤ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ο κ. Τόμσεν έκανε λόγο για επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία κατά ένα μέρος είναι εύλογη, λόγω της αναπτυξιακής δυναμικής που προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Επεσήμανε επίσης την παράμετρο των αυξημένων τιμών στο πετρέλαιο και διαπίστωσε μια κόπωση στις εξαγωγές. Σε κάθε περίπτωση, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη -«τώρα, στη λιακάδα»- θα πρέπει να υλοποιήσει πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν δραστικότερα τις διαρθρωτικές αδυναμίες της, ώστε να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο στο μέλλον.
Πηγή: naftemporiki.gr

#Tags: ΔΝΤ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.