Π.Φιλιππίδης στην Karfitsa: «Μετά από 2500 χρόνια οι άνθρωποι κάνουν τα ίδια λάθη» - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Π.Φιλιππίδης στην Karfitsa: «Μετά από 2500 χρόνια οι άνθρωποι κάνουν τα ίδια λάθη»

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

«Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν άτομα που ψάχνουν την ειρήνη, όπως η μητέρα Τερέζα, ο Γκάντι, διάφοροι ειρηνιστές ή ακόμα και άτομα που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Το θέμα είναι ότι ο καθένας πρέπει να σκεφτεί τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει και τι θέση να πάρει μέσα σε ένα κόσμο που καταρρέει και καταστρέφεται», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην Karfitsa o Πέτρος Φιλιππίδης, μιλώντας για την Αριστοφανική κωμωδία «Αχαρνής» που πρωταγωνιστεί και θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη 18, 19 και 20 Ιουλίου, στο θέατρο Δάσους.

 

Τι είναι αυτό που κάνει το έργο επίκαιρο;

Ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, έχουν περάσει 2500 χρόνια και οι άνθρωποι παραμένουν ίδιοι. Κάνουν τα ίδια λάθη και σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, με ελάχιστες εξαιρέσεις βέβαια. Η διαχρονικότητα, λοιπόν, της μη αλλαγής των ανθρώπων, δηλαδή ότι σκέφτονται τον εαυτό τους κυρίως και όχι το σύνολο είναι αυτό που κάνει το έργο διαχρονικό. Τα ίδια προβλήματα μας ταλανίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Το εντυπωσιακό είναι ότι εάν δει κάποιος την παράσταση μιλάει για εισφορές, συντάξεις, με άλλες λέξεις βέβαια, όμως οι έννοιες παραμένουν ίδιες. Τα ίδια πράγματα βασάνιζαν τους ανθρώπους εκείνη την εποχή, όπως και σήμερα. 

Γιατί ο Δικαιόπολις αναζητά διακαώς την ειρήνη;

Ο Δικαιόπολις, έχει μια ιδιομορφία, καθώς ζητάει ειρήνη για τον εαυτό του και αυτό έχει δυο όψεις. Αρχικά, μπορεί να πει κανείς και αυτό το αφήνουμε σαν αιχμή στο έργο, ότι «τι ειρήνη είναι αυτή για έναν άνθρωπο». Μια δικαιολογία, δική μου τουλάχιστον, είναι η εξής: κάνει την προσπάθεια στην Πνύκα, να ζητήσει από τους Πρυτάνεις να ψηφίσουν για ειρήνη, αλλά δεν το κάνουν, γιατί αυτοί έχουν όφελος. Τότε ο Δικαιόπολις σκέφτεται ότι: «έτσι είστε, δεν θέλετε ειρήνη; ωραία θα κάνω μια ειρήνη για μένα». Θεωρώ ότι ο Αριστοφάνης βρήκε αυτό το «εύρημα» για να δώσει μεγάλη σημασία στο ότι το καθετί ξεκινάει από εμάς τους ίδιους.

Γιατί η απλή σκέψη που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι ότι κοιτάει την πάρτη του ο Δικαιόπολις. Η άλλη σκέψη όμως, η πιο… πολύπλοκη είναι ότι το κάθε πρόβλημα θα πρέπει ο καθένας να το κάνει δικό του προσωπικό και να το λύνει. Αν το πρόβλημα του διπλανού μας το κάνουμε δικό μας, τότε τα θέματα μπορούν να λύνονται πιο εύκολα.

Ποια θέματα σας προβληματίζουν ως πολίτης;

Όλα όσα προβληματίζουν όλους μας. Έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε το θέμα της διαβίωσης. Το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι υπάρχουν άτομα γύρω μας που δεν έχουν να φάνε. Επίσης, ένα από τα χειρότερα πράγματα είναι κάτι που γίνεται  παγκοσμίως, άτομα που έχουν παλέψει και δουλέψει έρχεται η στιγμή που κάποιος τους παίρνει ότι δημιούργησαν και δεν σταματάει εκεί, αλλά τους λέει ότι από εδώ και πέρα θα δουλεύεις για να σου παίρνω ότι έχεις και δεν έχεις, και αυτό συμβαίνει ενώ έχουμε μια ελεύθερη αγορά.

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται πολύ συχνά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Εσείς έχετε συμμετάσχει σε κάποιο;

Παρότι θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω σε κάτι τέτοιο δεν μπορώ λόγω της δουλειάς, καθώς όταν πραγματοποιούνται εγώ παίζω στο θέατρο ή έχω πρόβες.

Δεν θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να γίνονται. Το πιο ισχυρό «όπλο» του πολίτη για να μπορέσει να διαμαρτυρηθεί και να δηλώσει την παρουσία του και την άποψη του, πέρα από το δικαίωμα της ψήφου είναι το να κατεβαίνει στο δρόμο και να διαδηλώνει.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ